Total Recall är ett hardcoreband från Italien. De gjorde min dag när jag kyssnade på dem. De har nyligen varit i Paris och spelat och nu var de så vänliga att svara på några frågor från mig för en intervju. Mars-2022

 

Berätta lite historia om gruppen?  

-Total Recall är ett band bildat av hardcore- och metalveteraner som turnerar sedan mer än 25 år i scenen. Bandet bildades på grund av förlusten av en gemensam vän som spelade med bandmedlemmarna i 20 år och fler år i olika band och turnéer. Efter förlusten togs beslutet att komma tillbaka till scenen och sätta ihop ett band som spelade musik till hans ära.  

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Andrea "Ronda" Rondanini är i 35-årsåldern och han var sångare i post hardcore-bandet Rise Above Dead. Efter att ha bott i London i flera år flyttade han tillbaka till Milano och han gick med i TR. Han älskar metalmusik och skräckfilmer.

 Stefano "Stef" Anderloni är i 40-årsåldern och han spelade alltid gitarrer i turnerande band som K-again, Traces of You, Dying Trying och Face your Enemy. Han var en mycket nära vän till Massimo och efter förlusten satte han upp Total Recall tillsammans med Luca. Han älskar hård musik i allmänhet mestadels metall och alla hans subgenrer vi anser honom vara en levande wikipedia i denna fråga.

 Luca "Pigo" De Simone är i 40-årsåldern och efter att ha bott i flera år i Holland flyttade han till Milano. Han spelade med Massimo i mer än 20 år och betraktade honom som en bror. Efter förlusten bestämde han sig för att inte sjunga längre och att spela sin bas i TR. Han spelade alltid i turnerande band som K-again, Until we Bleed, Samaritan och Embrace Destruction. Han älskar metall och alla sina subgenrer och basket

 Stefano "Bleed" Bigoni är i 30-årsåldern och spelade i Rise Above Dead och Thunder Brigade. Han gick med i Total Recall eftersom han kände Massimo och en stor del av medlemmarna i mer än 15 år. Han älskar metalmusik men också country och blues, och han älskar gitarrer.

 Daniele "Danny" Calleri är i 30-årsåldern och han spelade i Mona Lisa Bay och i den sista lineupen av Embrace Destruction. Han är från Sicilien men han flyttade till Milano och gick med i TR när han turnerade med Massimo i Embrace Destruction. Han älskar metalmusik men också hardcore, punk och post hardcore. Han är en mycket begåvad musiker och han älskar trummor.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest hardcore och metal? Favoriter från förr?  

 -Det stämmer verkligen. För att inte tala om de grundläggande influenserna (med tanke på vår ålder) som Metallica, Slayer, Pantera och så vidare skulle vi säga Machine Head, Hatebreed, Korn, Will Haven, Norma Jean, Kyuss.  

 

Total Recall är ni nöjda med namnet?  Hur kom det upp?  Varför inget på italienska? Var ni inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet ni vet?  

 -Ja, det är vi. Det kom upp en dag i studion. Vi skrev materialet till det första albumet och Massimos syster var också där. Hon berättade att den första filmen hon såg i en film var Total Recall och Massimo tog henne dit. Det var ett levande och fint minne av honom. Då lät Total Recall perfekt som ett bandnamn och resten är historia. Vi har aldrig använt italienska i något av våra band sedan 1998. Vi gjorde ingen forskning om Total Recall-namn, förmodligen finns det andra band som heter så här....vi kan bara säga "Hey you choose a great name for your band". Bästa bandnamn vet vi inte men bästa titeln på en låt någonsin var från ett supportband under en av våra turnéer och det var Boiled in your own Piss

 

Vad är det bästa med att spela live? Har ni gjort något sedan covid-199? Vad är er styrka live

- Det bästa är kopplingen du har med publiken och känslan du har när du står på en scen. När covid-19 var som mest spelade vi inga shower, nu sedan förra året börjar vi komma ikapp. Vår styrka är att vara oss själva. Det du ser är vad du får. Vi gör inte en handling som vi bara kommer upp på scenen med avsikten att ge dig något att komma ihåg.  

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället? Eller är alltid ett gig bra?

- Ett av de bästa länderna att spela är säkert Tyskland, Holland, Belgien, Tjeckien. Men jag har också riktigt goda minnen från den svenska delen av turnén jag gjorde med Samaritan och First Blood för ungefär 15 år sedan (Pigo). Det finns inga värsta platser, en spelning är ett gig, resor över hela Europa och inte bara för att spela din musik och att besöka nya platser är det som räknas mest.  

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Italien just nu?  Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Inte riktigt bra. Det har det aldrig varit. Denna typ av aggressiv lågjusterad hardcore metal har aldrig varit stort i vårt land. Men vi bryr oss inte. Vi spelar fortfarande alla spelningar vi kan i Italien och vi tycker mycket om dem, och vi delar scen med alla typer av band från punk till klassisk metal till hardcore och crust. Vi tycker att detta är inkluderande och vi gillar det.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord för människor som aldrig har hört er? 

-Aggressiv känslomässig och hög  

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?  Har det förändrats genom åren?

 - Vi hoppas att det är en livsstil mer än musik. Förmodligen förändrades det som alla andra genrer men det faktum att det fortfarande finns betyder att det inte var mode.  

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in i punk/hardcore/metal och för att spela dig själv?

-Metallica, Slayer och Anthrax i början av 80-talet.  

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)? 

-Det gör de redan. De kopplar bort från det verkliga livet och förlorar sig i surfplattor och telefoner. Dagens barn är som knarkare på 80-tal. Om du tittar noga har de till och med samma ansiktsuttryck. Jag antar att det är ganska chockerande för deras föräldrar

  

Hur är det att bo i Italien just nu? Politiskt? Fascister?  Och är det sorg i hela landet idag på grund av nederlaget i går i kvalet till VM?

-Vi har aldrig pratat om politik som ett val trots att vi har ganska tydliga idéer. Att bo i Italien var tufft sedan 1947 och det är det fortfarande. Vi går vidare till ett mer inkluderande sätt att tänka, och det är bra att nya generationer måste vårda det. Det är andra gången vi inte kvalificerar oss....vi är ganska vana vid det.

 

Finns det några bra band från Italien just nu?  Är punkscenen/ metalscenen /hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-I Italien är punk hardcore scenen ganska solid, metal scenen kommer lite tillbaka. Vi tycker att det finns många riktigt duktiga band som borde försöka spela fler spelningar utanför landet.  

 

Vad vet du om Sverige?  Har du varit här nån gång? Vad är typiskt svenskt?

-Inte mycket. Jag (Pigo) spelade ett par shower i Sverige under en turné 2007 och jag gillade det verkligen. Folk var riktigt vänliga och artiga, aldrig för påträngande. Jag blev chockad när jag såg några fans komma över för en Samaritan festival i Holland hela vägen från Sverige eftersom de gillade oss där. Det var äkta passion det imponerade på mig. Vi vet inte vad som är typiskt svenskt, vi hoppas att du inte behöver bära tyngden av stereotyper som vi gör. Pizza... Mandolin....konstig engelsk accent och så vidare.  

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Refused, At The Gates, Meshuggah, vi kan redan stanna här, eller hur? Faktum är att det finns många fler. Ni måste vårda din scen och det faktum att era band blir internationella.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?  Aldrig på italienska? Ni hade inget textblad i er skiva? 

-Andy skriver alla texter och de är verkligen introspektiva. Vi skriver aldrig på italienska, lyriskt passar det inte. Vi har inte lagt in några texter i skivan, det är ett val Andy gjorde och vi står fast vid det.  

 

Berätta lite om följande låtar  

-Never again (hur vågade ni döpa en låt som denna när man tänker på att Discharge har gjort det)

Det finns miljontals titlar som upprepas om och om igen av miljontals band. När det gäller namnet på bandet ser vi oss aldrig omkring för att se om någon annan har samma titel när vi namnger en låt

-Knife-Cut brain

Att göra en carpaccio av hjärnan är vad samhället gör sedan årtionden, och de gör ett ganska bra jobb på massorna. Vi hoppas fortfarande att folk kommer att vakna förr eller senare.

-Zeitgeist paradise

Desinformation och massmediemanipulation är det mest kraftfulla vapnet för att kontrollera massorna.  

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?

-Politik.

 

Politik och musik, går det hand i hand?  Vilken är er mest politiska låt?  Är det viktigt att få ut era åsikter i musik? Eller är det okej att spela musik och inte sjunga om politik?

- Vi tycker att politik är föråldrad eftersom de förorenas av eliten. Vi tror mer på ett gemensamt mänskligt samvete om inkludering, respekt, frihet och jämlikhet. Vi är miljarder, de är några.  

 

Bästa politiska bandet/artisten?

- Vi gillar band som pratar om samhället och hur media manipulerar massorna.  

 

Tror du att musik (text och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?  Har du något exempel?

-När jag var i Embrace Destruction hade vi ett bestämt budskap om frihet att dela, och vi fick flera meddelanden från många delar av världen som tackade oss för vad vissa sa var informativa texter. (Pigo)  

 

Ditt favoritomslag genom tiderna?  Vem gör era omslag?  Och har ni några bra skivaffärer i din hemstad?

-Vi kan inte svara på det här. Det är alldeles för många. Vårt skivomslag är en rip off från Carcasss Surgical Steel och de är tillverkade med alla verktyg som Massimo använde i sitt arbete. Han var snickare. Milano var fullt av stora skivbutiker. Nedstängningar dödade dem en efter en. Det är verkligen synd.

 

Är det viktigt att få ut fysiska alster? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vad som helst? Den senaste skivan kom den på vinyl också?

-Ja, det är det. Vi kommer från en analog era, vi är fortfarande knutna till den fysiska produkten. Vi älskar vinyler, även för ljudets kvalitet. Vi har inte tryckt inte vårt album på Vinyl ännu, vårt skivbolag bestämde sig för att göra ett första tryck på CD, vi är fortfarande övertygade om att göra ett andra tryck i Vinyl innan det andra albumet kommer att släppas.  

 

Berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under något gig?

-Oh man.....vi har turnerat sedan 1999.....vi har så många. När vi var i Sverige hade gitarristen på sig en konstig hatt på scenen och han började brinna. Det var kul att ha känslan av vad Metallica kan se när de sätter på specialeffekterna på scenen. Det släcktes med apelsinjuice, resten av showen var ganska klibbig.  

 

Hur ser er publik ut? Vilka personer saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet bi någonsin har spelat tillsammans med? 

-De ser fina ut, men vi saknar yngre på spelningar. Massor går inte på spelningarr längre men... länge leve de gamla. På grund av Covid spelade vi inte många spelningar så ännu vi har inte ett stort namn, men med de tidigare banden delade vi scenen med flera som Walls of Jericho, Parkway Drive, First Blood, Sick of it All, Madball, Amen Ra, Aborted, Merauder, Hatesphere, Caliban, Napalm Death och många fler.  

 

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

(besvaras av Pigo)

Machine Head – Burn my Eyes

Hatebreed – Perseverance

Korn – Korn

Will Haven – Carpe Diem

Norma Jean – Bless the Martyr and Kiss the Child

 

Machine Head

Korn

Metallica

Hatebreed

Pantera

 

Family

Friendship

Freedom

Health

Love

 

Första senaste och dyraste skivan du köpt?

-Duran Duran – Rio

Frank Sinatra – The Best of

Yann Tiersen – Kerber

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Nej, det är aldrig tråkigt. Vi missar några, också tack vare vår byrå.  

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

-Nej, vi bryr oss inte. När du lägger ut ett album är det inte ditt längre och folk kan tänka vad de vill om din musik. Du måste göra musiken du gillar, inte musiken du tror att andra kommer att gilla.  

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-Det är fullt förståeligt. På senare tid har de jämfört oss med Knocked Loose, Bodysnatcher, Kublai Khan, alla band som vi också lyssnar på.  

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

-MC5

Iggy and the Stooges

NWA

Anthrax

Soundgarden

 

Är musik ett bra sätt att komma ur frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Vi tror att musik kan läka. För oss var det en stor hjälp i livet i allmänhet.  

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här)

-Hör ananas hemma på Pizza? Vårt svar var ett starkt nej.  

 

Vilket är frågan du vill ha men du aldrig får. Fråga den och svara på den?

 

-Mango? Varför Mango? Det är bra för din hud, det är bra för din hälsa....självklart om du äter är det bättre.  

 

Framtidsplaner för bandet?

-Fler spelningar, kort turneer och att skriva klart det nya materialet till det nya albumet. Efter 2 år av nästan ingenting kan vi inte vänta med att bli upptagna och livligare.

 

För dig själv?

-Hålla ihop som ett band och som vänner.  

 

Visdomsord?

-Fortsätt, ge aldrig upp i allmänhet och inte bara i musik. Tro oss... Det är värt det!  

 

 Något att tillägga?

-Alltid tillsammans. Det är mer än ett rekord.  

 

En fråga till... ölfavorit sort? Om ni gjorde en öl vilken sort skulle det vara och vad skulle det heta?

-Non-filtrata. Det är superfräscht och med liten bitter smak som gör att du njuter av solen ännu bättre.

 

TOTAL RECALL HC

"WOODEN SCARS" - EP 2020 Out Now

"ALWAYS TOGETHER" - FL 2021 Out Now

LINKTREE: https://linktr.ee/totalrecallhc