Tiger Rouge släppte en 10-tums skiva på Wolverine för ett tag sedan. Deras punkrock fick mig verkligen att gilla dem. Här är en intervju med gruppen som gjordes i april 2022

 

Berätta lite historia om gruppen?   

Evil_B:

Tiger Rouge bildades 2019 av Elmex Dead Cat och mig själv, med en annan trummis vid den tiden. Rörigt innan men sedan kom Mo. Sedan dess spelar vi med lineupen. Vi kunde då  2019 och i början av 2020 fortfarande spela några spelningar innan Corona stängde ner ner allt. Tiden användes sedan för inspelningar och letande efter skivbolag. Skivbolaget upptäcktes snabbt att det borde vara Wolverine Records med 30 års erfarenhet som skulle vara precis rätt för oss. 2021 var det fortfarande relativt tyst på grund av Corona med spelningarna, men vi fortsatte att repetera och skriva fler låtar för att spela in fler album. Den 01.04.22 kommer 10 "vinyl äntligen att släppas och dagen efter kommer det vara en releasefest.

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan? 

Evil_B:

Saken är den att när du blir äldre behöver du olika saker. Det är därför bandmedlemmarna valdes efter sina jobb och inte efter talang ;-) Elmex är optiker - förr eller senare händer det alla, Dead Cat arbetar som tandtekniker, Mo är utbildad snickare och jag arbetar som handledare inom logistik.

Om jag var tvungen att säga något dåligt om de andra, skulle det vara följande saker: Elmex försöker alltid få ut det bästa av ljudet och driver ibland de andra till vansinne. t.ex. Jag har en annan förstärkare med mig idag, oh Evil, jag installerade också olika rör i din förstärkare, det kann låta roligt nu etc.? Mo kan vara lite mindre kaotisk. Dead Cat kan bestämma mer, spela mindre Schweiz och vara neutral och jag... Jag är bara perfekt utan misstag ;-) Okej kul, ibland borde jag verkligen spela de nya låtarna mer hemma och inte bara i replokalen.

Låt oss gå vidare till banden: Elmex har spelat med Cobra Jim, Narcotic Nurses, Lazy Riots och några andra. För närvarande spelar han fortfarande med Dead Dates och Invaders from Venus.

Mo har spelat med Heisenberg FX, The Abberations och många andra projekt som turnerande trummis. Han spelar för närvarande med Input Kinks och har hjälpt Abberations med några liveshower.

Dead Cat har bland annat spelat bas för CBB, The Imploders och GTO's. Han har inga andra band än Tiger Rouge.

Jag var aktiv i band som Kein Plan, Angels Poetry, The Lazy Bombs och några andra projekt. Det finns inget annat band förutom Tiger Rouge, men jag jobbar fortfarande som DJ vissa helger och har hand om bokningen och sociala medier för bandet.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest punk? Jag hör Misfits och Godfathers på samma gång... Favoriter från förr?   

Evil B:

Personligen lyssnar jag mycket punk, men också metall och långt upp finns det också band som Gluecifer, The Hellacopters, Backyard Babies Turbonegro, Social Distortion ... och så vidare. Naturligtvis har detta ett visst inflytande på vårt ljud, men Elmex gillar också att lyssna på Iron Maiden eller ACDC.

Elmex:

Ja, och när det gäller punkmusik påverkade "The Adolescents" och "Social D." mig mest.

 

Tiger Rogue är ni nöjda med namnet?  Hur kom det upp?  Var ni inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?   

Evil B:

Vi är nöjda med bandets namn, annars hade vi tittat längre och tagit ett nytt. Vi kom på namnet när bandet hade varit i sin nuvarande line-up i bara en månad och vi letade efter ett namn. Dead Cat kom till repetitionen från jobbet i labbet och hade namnet med sig, jag tror att han läste det på någon ampull. Men vi var alla ganska snabbt entusiastiska, vi tittade snabbt för att se om det redan fanns ett band med namnet. Nej, så vi gav den till honom. Det är hela historien bakom det. Visst, vi kan säga att Tiger Rouge är motsvarigheten till Moulin Rouge. Vi brukade stanna där på våra gamla turnéer och som en hyllning till Tiger Rouge i Bankog, det kommer nu att vara vårt bandnamn. Puhhh, det bästa bandnamnet... Tiger Rouge naturligtvis ;-)

 

Vad är det bästa med att spela live? Spelar ni några covers när ni spelar?  

Evil B:

För mig är en av de bästa sakerna med att spela live att interagera med publiken och testa vilka låtar som går bra eller vad vi kan förbättra. Än så länge kör vi inga covers i vår uppsättning, men de kan komma.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället? 

Evil B:

De bästa konserterna jag har haft hittills var på Pitcher och på AK47 Düsseldorf. Det finns alltid människor där och du ses alltid som ett band och behandlas mycket bra. En av de värsta arenorna var med mitt gamla band The Lazy Bombs, jag kommer inte ihåg namnet längre. Men det var en gammal fabriksruin med en liten hydda och en generator för elen som alltid var ute. Sovplatserna var också i detta "förlorade ställe" utan glas i fönstren och med fuktiga madrasser.

Elmex:

Bästa klubb var Pitcher i Düsseldorf eller Bla i Bonn, värst var Route 66 i Düsseldorf

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu?  Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?   

Evil B:

I Tyskland finns en relativt bra och stor scen för punkrockmusik. Speciellt Düsseldorf är en av originalstäderna för punk i Tyskland. Hittills har vi spelat mer med lokala band som Jelly Janes, The Anchor Brakes, The Pighounds, Thin Lassie och andra.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord för människor som aldrig har hört er?  

Evil B:

Sarkastiska texter, smutsigt och grovt ljud

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?  Har det förändrats genom åren? 

Evil B:

För mig betyder punk en inställning till livet som inte är knuten till yttre drag. Det är attityden du har, det handlar inte om den största tuppkammen, de mest trasiga jeansen, inte jobba eller något liknande. Det handlar om att peka på orättvisor, utbilda människor, vara emot det och inte alltid anpassa sig. En av de bästa beskrivningarna är "Ibland antisocial men alltid antifascistisk". Jag tror att många saker förändras med åren, även om det bara är det yttre utseendet, men det ändrar inte åsikten och attityden.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in i punk/hardcore? 

Evil B:

För mig började det relativt tidigt med rock och metall. Guns N Roses's Appetite for Destruction var min introduktion till gitarrmusik på den tiden. Jag var ungefär 10 år gammal. Som jag sa tidigare var Düsseldorf en av de största punkstäderna i Tyskland, så du kunde inte komma förbi musiken från Toten Hosen, Male och andra "gamla" punkband. Och det ledde snabbt till Ramones, The Clash, Sex Pistols och Social Distortion.

Elmex:

Kanske Punk i Drublic av NoFX

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?  Eller är det inte nödvändigt att chocka dina föräldrar? 

Elmex:

För att chocka dina föräldrar idag behöver du bara bära Dsquared eller Camp David, vara helt tatuerad, och då måste du lyssna på tyska Schlager Music och avsluta dina studier vid 22 års ålder.

 

Hur är det att bo i Tyskland just nu? Politiskt? Fascister?  Vad säger den tyska regeringen om kriget i Ukraina? 

Evil B:

Just nu är det väldigt utmattande att bo i Tyskland, för jag har en känsla av att folk blir dummare och dummare. Det började mycket dåligt med Covid och antivaccinationsaktivisterna, som ofta kommer från högerspektra och vars närvaro också tar bort normala människor. Och när folk trodde att det inte kunde bli värre började kriget i Ukraina. Exakt de människor som tror att det inte finns någon Covid och jag behöver inte vaccineras är nu pro-Putin. Och tror att det inte finns något krig... allt är bara för att förvirra frågan om covid. Vad som än händer ser jag det som min uppgift att visa dessa människor att de har fel och att det inte är "tyskarnas" åsikt som de vill framställa den. Vi som band är emot detta krig och på vår sista spelning på Pitcher samlade vi in donationer för att stödja en organisation för att hjälpa till i Ukraina. vår regering ser det åtminstone på samma sätt och fördömer också kriget i starkast möjliga ordalag.

 

Finns det några bra band från Tyskland just nu?  Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad? 

Evil B:

Vi har många bra band i Tyskland och särskilt från Düsseldorf som har gjort mycket för musik i Tyskland, särskilt för punkrockscenen: Toten Hosen, Broilers, ZK, Male senare Krupps - alla band från Düsseldorf. Andra band, för att bara nämna de största, är Beatsteaks, Die Ärzte, Donots och Rammstein. Scenen i Tyskland är fantastisk, oavsett om det är punk, metal eller hardcore, i varje stad kommer det snart att finnas små klubbar där band kan spela eller de stora festivalerna Rock am Ring / Rock im Park, Ruhrpott Rodeo, Wacken etc.

 

Vad vet du om Sverige?  Har du varit här nån gång? Vad är typiskt svenskt? Och vad är typiskt tyskt?

Evil B:

Jag har aldrig varit i Sverige, men jag skulle gärna åka dit. Bara på grund av landskapet och särskilt på grund av den stora musikscenen. Sweden Rock-festivalen skulle till exempel vara något jag skulle vilja besöka. Mhhh typiskt svenskt... Röda trähus vid blåa sjöar och Ikea ;-) Typiskt tyska klagar alltid, är inte nöjda med någonting och arbetar hårt

 

Har du hört några bra band från Sverige? 

Evil B:

ABBA, det var svaret du ville ha, eller hur ;-) Jag är ett absolut  fan av svenska/skandinaviska band. Jag väntar för närvarande på att äntligen få det nya Hellacopters-albumet. Annars Chuck Norris Experiment, som också är goda vänner till mig. Backyard Babies, The Hives, Millencolin The Bones för att nämna några. Det finns så många bra band från de skandinaviska länderna att det skulle vara för mycket att lista dem alla.

Elmex:

Jag älskar "Royal Republic" och "The imperial state electric"

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?  Aldrig på tyska? Berätta lite om följande låtar 

Elmex:

Jag skriver alla texter. De handlar mest om kärlek, sex, våld och missbruk. När du lever ett tråkigt arbetarklassliv, som jag gör, längtar du efter dessa äventyr.

-Punkrock i e-minor 

Om ett Pop Punk Band ( eller kanske oss?), väntar på början av deras show

-You reap what you sae 

 Våld mot ett barn och någon form av konsekvenser

-Play with me. 

S&M lekar

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt? 

Elmex:

Om sportbilar

 

Politik och musik, går det hand i hand?  Vilken är er mest politiska låt?  Är det viktigt att få ut era åsikter i musik? Eller är det okej att spela musik och inte sjunga om politik? 

Evil B:

Jag tror att musik och politik hänger ihop. Det beror i alla fall på musiken du gör. Med listmusik förväntar jag mig inte ett politiskt uttalande, det är bara gjort för massorna och inte riktat mot en speciell publik. Vi har ingen politisk låt (än), men den behöver inte vara med i låtarna. Det är viktigare att nå publiken på liveshowerna genom tillkännagivanden och åtgärder eller att ta tydlig ställning i intervjuer och handlingar.

 

Bästa politiska bandet/artisten? 

Evil B: J

ag kan inte säga vem som är bäst här. Alla som står upp för förändring eller mot rasism, krig och orättvisor är en av dem.

Elmex :

The Adolescents

 

Tror du att musik (text och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?  Har du något exempel? 

Evil B:

Musik och särskilt texterna kan påverka människor positivt såväl som negativt. Det beror alltid på stämningen och hur en person konsumerar musik. Musik kan ha en mycket känslomässig effekt och också få människor att tänka och leda dem genom svåra tider och förändringar. Själv förknippar jag många vackra minnen med musik och enskilda sånger. 

 

Ditt favoritomslag på en skiva genom tiderna?  Vem gör era omnslag?  Och har ni några bra skivaffärer i din hemstad? Köper du skivor själv? 

Evil B:

Återigen, det finns så många bra skvomslag så att jag inte kan bestämma mig för ett. Vårt omslag och all grafik är gjorda av en vän till oss. Han är en självsysselsatt grafisk formgivare med sitt företag "graphicstube" och spelar även i ett punkrockband i Düsseldorf. "Yps"och  är en riktigt trevlig kille. Vi har några bra skivbutiker här i Düsseldorf, till exempel Hitsville-records, som har funnits så länge jag kan minnas. Jag har köpt min vinyl där sen jag var tonåring. Eller Rainking Recordstore, för att bara nämna två. Jag köper själv allt jag kan få på vinyl, jag älskar bara att sätta skivan på spelaren och höra det sprakande och ljudet av vinylen.

Elmex:

"Iron Maiden Killers" är mitt favoritrekord. Naturligtvis lyssnar vi också på skivor och köper dem. Den senaste skivan jag köpte var den nya Tiger Rouge.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vad som, är 10 tum bäst att göra?

Evil B:

Jag vill ha allt från mina band på vinyl eller CD. Jag gillar att ha något i min hand som är personligt med kärlek. Allt denna streaming är praktiskt när du kör i bilen eller för att nå många lyssnare snabbt, men det är ingen konkurrens till en vinyl eller CD. Varför 10 tum... för en 7 tum skulle det finnas för många låtar och för en 12 tum hade vi inte tillräckligt när vi spelade in. Så enkelt är det.

 

Berätta en rolig sak som har hänt under din karriär och under något gig? Med det här bandet eller något annat band har du varit med i? 

Evil B:

Jag minns ett ögonblick med Lazy Bombs på en spelning. Vi var mitt i en låt på en festival, plötsligt kunde man bara höra ett odefinierbart ljud och en klang från trummorna. Jag vände mig om och såg inte vår trummis längre. Han hade halkat av trumplattformen med sin pall medan han spelade och tog med sig halva trumsetet. Så vi improviserade snabbt på scenen tills han har byggt om allt och spelningen fortsatte ... Han hävdar än i dag att det inte hände, så jag skyller det på spriten...

 

Hur ser er publik ut? Vilka personer saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?  

Evil B:

Vår publik är blandad, det finns punkare med tuppkammar men också rockabillytjejen eller killen i kostymen. Idag kan du inte längre definiera det genom yttre utseenden. Personligen var det en festival där jag spelade med Lazy Bombs och även Lagwagon spelade där.

 

Ranka dina fem favoriterskivor, fem favoritfkonserter och de fem viktigaste sakerna i livet? 

Evil B:

Favoritskivor:

1.       Hellacopters – By the Grace of God

2.       Backyard Babies – Total 13

3.       Social Distortion – White light, white Trash, white heat

4.       Toten Hosen – Damenwahl

5.       Gluecifer – Automatic Thrill

 Favoritkonserter:

1.       Sepultura 1996 Düsseldorf Stahlwerk

2.       Turbonegro 1998 Düsseldorf AK47

3.       Sjock Festival Belgium – varje år 😉

4.       Toten Hosen 1993 – Philipshalle Düsseldorf

5.       Skunk Anansie – Cologne mate ha varit 2012

Saker I livet:

1         Min barn

2.       Spela livekonserter

3.       Lyssna till musik

4.       Gå på konserter

5.       Allting annat 😉

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt? 

Evil B:

Första skiva:                                Iron Maiden – No prayer for the Dying / Vinyl

Senaste skiva:                             Hellacopters – Eyes of Oblivion / Vinyl

Dyraste skiva:                              Hellacopters – By the Grace of God 1st pressing / Vinyl  ungerfär 200 Euro

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du, liveintervjuer eller gillar detta via e-post så att du kan tänka efter innan du säger saker? 

Evil B:

Jag föredrar liveintervjuer, eftersom du kan interagera snabbare och omedelbart reagera på ett svar som ges. Det finns ett bättre flöde i liveintervjuer.

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det märkligaste du någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har varit med i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension? 

Evil B:

Jag har fått både bra och dåliga recensioner med alla mina tidigare band. Med dåliga recensioner beror det alltid på om det är konstruktiv kritik eller om författaren har en dålig dag eller inte lyssnar på den här typen av musik själv och inte har någon koppling till den.

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt? 

Evil B:

Jag har hört så många jämförelser, det finns Misfits, Volbeat, The Bones, Social Distortion etc... Folk försöker alltid jämföra och det är lite av en ära att bli jämförd med storbanden.

 

Ifall du fick välja fem band att spela ihop med er på en stor konsert, du får välja levande och döda band. Vilka fem hade du valt?

Evil B:

1.       Motörhead

2.       Social Distortion

3.       Gluecifer

4.       ACDC

5.       Hellacopters

 

Är musik ett bra sätt att komma ut med frustration och bli en trevligare person utanför musiken?? 

Evil B:

Musik är ett utlopp för att släppa ut frustration. Om jag har en dålig dag och kan gå till replokalen, är det omedelbart bättre efteråt. Och ja, det gör också något med dig utanför musiken, men jag vet inte om du nödvändigtvis blir en trevligare person ;-)

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här) 

Elmex:

Så du gör musik enligt mottot "asocial och stolt över det"?

Mo:

Jag minns inte.

 

Vilket är frågan du vill ha men du aldrig får. Fråga och svara på den?

Elmex:

Från en vacker kvinnlig journalist: "Du är den snyggaste mannen i världen. Kan du komma till mitt hotellrum?"

 

Framtidsplaner för bandet? 

Evil B:

Sälja skivan, spela shower, gå in i studion för att spela in en annan vinyl

Mo:

Spela mycket festivalspelningar

 

För dig själv? 

Evil B:

Fortsätta att ha kul med bandet, spendera tid med barnen och min flickvän och framför allt hålla mig frisk

Elmex:

Hålla mig frisk för att kunna spela musik så länge som möjligt

Mo:

Just gjort musik

 

Visdomsord? 

Evil B:

Gör vad du vill göra, även om andra ler mot dig för det. Håll fast vid dina drömmar och var uppmärksam på dina medmänniskor som inte har mycket och behöver hjälp.

 

Något att tillägga? 

Elmex:

Kanske 38 frågor till?

 

En fråga till... ölfavorit sort? Om nigjorde en öl vilken sort skulle det vara och vad hade det kallats? 

Evil B:

Just nu gillar jag att dricka en lokal öl från Bremen. Haake Beck eller Kräusen från bryggeriet.

Elmex:

Olbermanns aus der Düsseldorfer Altstadt

Mo: Hantverk öl!

Normalt dricker jag inte alls, men när jag dricker så dricker jag öl är det oftast ölen från Düsseldorfs privata bryggeri Olbermanns i Düsseldorfs "gamla stadsdel".