RISEN DREAD kommer från Irland och är ett riktigt bra metalband som jag var så intresserad av så jag gjorde en intervju med dem i februari 2002

 

Berätta lite om gruppens historia?

-The Risen Dread bildades i början av 2019 av William, Colum, Marco och Mat. Colum och William började spela tillsammans runt sommaren 2018, Marco gick med i slutet av samma år. Vi bestämde namnet först efter att Mat gick med i början av 2019. Vi hade Robbie som andra gitarrist några månader senare. Han spelade in vår EP "Delusions" i maj 2019 med oss. Men det funkade inte med honom... vi försökte med en annan gitarrist några gånger, tills vi bestämde oss för att vara 4 stycken. Vår EP "Delusions" släpptes i oktober 2019. Efter det spelade vi några spelningar på Irland... Vi fick en inbjudan att öppna något datum för Malevolent Creation på deras östeuropeiska turné 2020, vi bokade också vår turné för samma år. Allt ställdes in på grund av covid-19. Vi bestämde oss för att jobba på vårt album under tiden. Vi spelade äntligen in vårt album under sommaren 2021 och vårt första album "Night Hag" släpptes i januari 2022.

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan? 

-Vi jobbar alla, vi har olika jobb. Mat är 26, Colum är 33, Marco är 34 och jag är 36 (William). Mat, Marco och jag är gifta och jag har en dotter. Colum är singel. När jag bodde i Brasilien spelade jag i ett Thrash/Death-band som hette "Imperial Devastation" från 2002 till 2006. De finns inte längre. Marco som också är från Brasilien spelade i ett Thrash Metal-band där i några år. Jag är inte 100% säker på om Colum och Mat spelade i band tidigare. Jag vet att de var med i band förut, men jag vet inte om de hade spelat live med dem. Marco gillar att göra drinkar och cocktails. Han är en bar i sitt hus... Han gör intressanta saker. Han specialiserade sig också på cigarrer, han undervisar cigarrklasser. Mat gillar spel, oavsett om det är på PC eller bara Candy Crush på sin telefon hahahaah Colum gillar också spel, men han är en upptagen man. han arbetar mycket, inte mycket tid för något annat än bandet och hans trummor. Jag är den lugna, jag gillar att stanna hemma med min familj.  

 

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest thrashmetal och hardcore? Favoriter från förr?

-Vi har många influenser. Jag trodde aldrig att vår blandning av influenser skulle få oss att låta så nära Metalcore som vi låter på det här albumet. Jag hade mycket influenser från band som In Flames, Lamb Of God, DevilDriver, Thy Art Is Murder och så vidare. Jag tror att de influenserna fick oss att låta som vi gör i albumet. Dessutom förde produktionen oss närmare Metalcore också. Marco älskar Pantera och hur Phil Anselmo brukade sjunga på den tiden.

 

The Rising Dread är ni nöjda med namnet?  Hur kom det upp?  Var ni inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?   

- Ja. Vi är mycket nöjda med namnet. Vi hade några brainstorms baserat på det tema vi ville ha som namn. Namnet kommer från rädslan/rösten vi alla har inom oss och det får oss att göra något när det har uppstått. Nej, vi gjorde en efterforskning för att kolla om det fanns något band med samma namn. Vi hittade inga. Jag har aldrig tänkt på bästa bandnamnet förut. Jag gillar Rebaelliun mycket.

 

Vad är det bästa med att spela live? Har ni gjort det något sedan covid-19? Vad är er styrka som liveband? 

-Att spela live är där man visar folk vad man är gjord av. Samspelet med publiken är en av de bästa sakerna med att leva live. Sedan covid drabbade världen kunde vi avsluta spåren och spela in vårt album. Vi försökte utnyttja den tiden för att förbereda vårt album. Vår energi och scennärvaro är vår styrka live Vi ger 100% på scenen.  

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället? 

-Det värsta stället är en tom lokal. Det kan inte vara värre än så. Jag har inget favoritställe att spela på.

 

Hur är det att spela den här typen av musik på Irland just nu?  Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?  Är det bara liknande band eller vilken typ är det? 

- Jag tror att det är ungefär samma sak överallt. Du har en liten lokal eller barer att spela i. För närvarande har vi datum inplanerade med Marduk och Vader i deras United Titans-turneer. Vi har också ett gig inplanerat med Candlemass och Coroner i Dublin. De liknar inte varandra.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?  

-Tungt, catchy och dynamiskt.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att ni inte spelar punk, men jag hör några inslag av hardcore i er musik? 

-För mig är det bara ett ord. Jag har aldrig tittat på vad punk betyder för punkare. Jag vet att det är en livsstil för vissa av dem. Jag tror att hardcore-elementen i våra låtar kommer från våra metalcore-influenser.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig till musik och att spela dig själv? 

-Mitt bästa album är Imaginations From The Other Side of Blind Guardian. Men det som fick mig att spela var band som Krisiun, Sepultura, Morbid Angel och så vidare. Jag minns att jag hade deras album när jag köpte min första gitarr.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?  

-När vi gjorde det, tog våra föräldrar det som en fas. Jag minns att min mamma sa "det här är bara en fas", "Den här fasen händer alla tonåringar". De trodde alltid att det var ett tonårsuppror bara för att vi gillade den där "galna" musiken. Som pappa själv kan jag säga att en sak skulle chockera mig är att min dotter är rasist, homofobisk eller något liknande.

 

Hur är det att bo i Irland just nu? Politiskt? Fascister?  Anti Vaxxers? 

- Det finns inte många Anti Vaxxers här, cirka 95% av den vuxna befolkningen tog vaccinet. Politik är dålig överallt för att vara ärlig. Men inflationen ökar, låt oss se vad som kommer att hända.

 

Finns det några bra band från Irland just nu? Vad gillar du gamla irländska band som Thin Lizzy, Therapy etc.   Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad? Gillar du inte traditionell irländsk folkmusik? 

-Räknas U2? Hahahaha För att vara ärlig lyssnar jag inte så mycket på irländska band. Men det finns bra band som Ten Ton Slug, Gama Bomb, Words That Burn, Neon Empire och så vidare. Ingen av dessa scener är stora i Irland. De är många som gillar punk, metal eller hardcore. Men bara ett fåtal som stödjer undegroundscenen. Jag lyssnar inte på folkmusik.

 

Vad vet du om Sverige?  Har du varit här nån gång? Vad är typiskt svenskt? 

-Jag tillbringade julen 2017 i Stockholm. Jag älskade absolut staden, välorganiserad och god mat. Jag minns att jag höll mig nära Avicii-arenan.

 

Har du hört några bra band från Sverige? 

 - Ja. Jag har många influenser från svenska band som In Flames, At The Gates, The Haunted och Arch Enemy. Jag gillar också Dissection, HammerFall, Hypocrisy, Marduk och så vidare.

 

Hur gör ni era låtar, är det någon som kommer på en idé eller jammar ni ihop dem i replokalen? Era texter, vem gör dem och vad påverkar er  ? Berätta lite om följande låtar 

 -I allmänhet har jag riffen och vi börjar repa dem. När vi har gjort en grov struktur börjar Marco skriva texten. Han läser mycket och psykisk ohälsa var temat för vårt album.

- Psychoses, vi pratar om mentala störningar, behandlingar som gick fel genom historien, såsom lobotomi, elektrokonvulsiv terapi och trepanation.

-White night, handlar om Jonestown-massakern som ägde rum 1978 i Guyana. Handlar om en kris i Folkets tempel, följt av en repetition av kollektivt självmord. Pastor Jim Jones hade beordrat hela sitt samhälle att dricka en smaksatt dryckesblandning behandlad med en blandning av kaliumcyanid och lugnande medel, placerade i industriella hinkar. Totalt dog 909 personer.

-Lazzaretto berättar historien om Poveglia island och läkaren som påstås ha experimenterat på patienter med lobotomier och andra oortodoxa medicinska behandlingar. Läkaren hoppade från klocktornet på 1930-talet efter att ha hävdat att han hade drivits galen av spöken från patienter han dödat genom åren.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?

-Inte riktigt. Jag skulle inte skriva en kärlekssång ha ha ha ha. Jag tror inte att det passar vår stil.

 

Politik och musik, går det hand i hand?  Vilken är er mest politiska låt?  Är det viktigt att få ut era åsikter i musik? Eller är det okej att spela musik och inte sjunga om politik? 

-Nej, musik handlar om frihet. Du kan skriva om vad du vill. Vissa band pratar om politik på vissa album och andra bryr sig inte mindre om det. Det är viktigt att du gärna sjunger om vad du vill i din musik och att du är nöjd med det i slutet.

 

Bästa politiska bandet/artisten? 

-Jag gillar Ratos De Porao från Brasilien. De sjunger på portugisiska. men punk och hardcore fans har förmodligen hört talas.

 

Hur kommer det sig att du kunde få  med Andreas Kisser från Sepultura på White Night, hur gick det till?

-Renato Zanuto som är vår gäst i The Night Hag är en personlig vän till Marco. Renato är också Andreas vän. Renato arbetade med de tre senaste Sepultura-albumen. Marco bad Renato kolla med Andreas om han kunde dyka upp som gäst ipåvårt album. Andreas var i Renatos hus på Marcos födelsedag, de spelade in en video bara för att säga grattis på födelsedagen till Marco och i den videon sa Andreas "Marco, jag ger dig ett solo i en av låtarna på albumet som en present till dig". Efter det bestämde vi vilket spår vi skulle ge till honom och jobbade ihop våra scheman. 

 

Tror du att musik (text och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?  

-Ja, det är... Det kan ge människor motivation att göra något, eller att kämpa för något. Det behöver inte ha en bra text. Om du har en bra harmoni skulle det göra jobbet bra.

 

Ditt favoritskivomslag alltime?  Vem har gjort ert omslag till er skiva?  Och har ni några bra skivaffärer i din hemstad?   -

-Jag tror inte jag har ett favoritalbumomslag. Marcelo Vasco har gjort våra konstverk, han har arbetat med stora namn som Slayer, Machine Head, Kreator, Hatebreed och listan fortsätter. Det finns några få bra butiker i Dublin, nya med vinyl som kommer tillbaka. Butikerna kommer också tillbaka.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad skulle du föredra om du kunde välja vad som helst?  Om ni bara hade släppt ett album digitalt skulle det kännas som att ni har släppt ett album då?   Köper du mycket skivor själv? 

-Jag köper inte skivor längre. Men jag gillade att ha en fysisk kopia av ett album. Jag har alltid gillat att läsa häftena för att veta vem bandet tackar, var de spelade in, vem som producerade och så vidare. Jag tycker inte att det är viktigt att ha fysiska kopior av din skiva. Vi släppte ingen fysisk kopia av vårt album. Allt vi tryckte var endast för promotion. Vi är ett självständigt band och ett nytt band också. Vi kunde inte lägga pengar på fysiska kopior eftersom vi fortfarande bygger vår fanbas. Det betyder inte att vi inte kommer att trycka det i en framtid. Men det är inte värt det som affär just nu. Allt jag kan se oss vara fast med många fysiska kopior eftersom vi inte har tillräckligt med potentiella köpare.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under något gig? Med det här bandet eller något annat band? 

-Det har inte hänt bandet något än. Men med mitt första band var vi nästan i slutet av låten och mitt plektrum föll ur min hand. Jag avslutade låten med fingrarna hahaha Och jag hade bara ett plektrum, jag kunde inte hitta det, jag var tvungen att låna en från ett annat band för att avsluta vår setlist. Jag hoppas att det inte händer mig igen. Men jag hoppas ha roliga historier att berätta med The Risen Dread.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?  

-Jag vet faktiskt inte hur vår publik ser ut. Jag saknar de som stannade hemma hahahaha. Men för att vara ärlig lärde jag mig att uppskatta de som dök upp. Jag spelade med Torture Squad som är ett Thrash Metal band från Brasilien. Men jag ska spela med band som Vader, Marduk, CandleMass och Coroner.  Så jag skulle säga att det kommer mycket mer.

 

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet? 

-Skivor: Blind Guardian (Imaginations From the Other Side), Sepultura (Arise), Metallica (Kill ‘Em All), Dio (Holy Diver) och Live (Mental Jewelry)

Konserter: Blind Guardian i Sao Paulo 2011, Slayer i Sao Paulo 2014, Iron Maiden i Sao Paulo 2014, Dio i Sao Paulo 2006, Slayer farewell tour i Dublin

Viktiga saker. Min familj!!! Alla mina topp 5 är min familj.

 

Och vilken är skivan du skulle vilja ha varit på och spelat?  

-Jag vet inte vilken skiva, men jag skulle vilja vara en del av Blind Guardian. Ge mig bara ett gig att spela med dem... Jag lär mig setlisten och kommer att spela live med dem.

 

Första, sista och dyraste skivan som du någonsin köpt? 

-Jag minns inte när och vilket var sista gången jag köpte en skiva. Det är minst 15 år sedan jag köpte min senaste skiva. Men den dyraste var en DVD från Blind Guardian som släpptes 2003. Den hade inte släppts i Brasilien och jag importerade den. Som ni ser... Jag är ett Blind Guardian-fan hahahahahaha

 

Är det tråkigt med intervjuer? Blir det många intervjuer? 

-Det beror på frågorna. Jag brukar inte gilla generiska frågor. Jag har några intervjuer som du kan se att personen inte ens brydde sig om att googla om bandet. De skickar vanligtvis samma slumpmässiga frågor till nästan alla.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension? 

-Jag brukar inte bry mig så mycket om det. Men det var en från vårt album "Night Hag" som störde mig mycket. Inte för att det var dåligt, utan för att det kändes som en personlig attack mot oss. Inget i recensionen var relevant ... Jag vill att recensioner görs baserat på personlig åsikt som allt i livet. Men just den här var bara en attack.

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt? Vilken är den mest udda jämförelsen ni har fått? 

- Vissa har jämfört vårt album med några av de gamla In Flames-albumen. Vilket jag gillade. men jag blev förvånad över hur folk jämförde oss med en Metalcore-stil. Inte för att jag inte gillar Metalcore. För det gör jag. Det är bara för att det inte alls var vår avsikt. Vi planerade inte att låta som ett Metalcore-band... den mest udda jämförelsen var med Black Dahlia Murder. Jag lyssnar inte ens på dem hahahaha

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historiska band och nutida och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt? 

-Dio, Pantera, Death, Blind Guardian, Parkway Drive.

 

Är musik ett bra sätt att komma ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

 -Frustration, det hjälper dig. Vissa människor måste lägga sin frustration eller ilska i något och musik är en av dem. Det hjälper mycket. Med det sagt, jag vet inte om att göra dig till en bättre person. Det kanske gör det... men det beror på varje personlighet. Vi är i ständig förändring, vi påverkas av vad som händer med oss och omkring oss. Personligen finns det bara några saker som får mig att glömma omvärlden och band eller musik är inte en av dem. Jag önskar att det var det.

 

Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här) 

 -Ahhhh, jag tänkte säga den här hahahaha. Jag minns inte när jag fick en konstig fråga. Jag blev nog tillfrågad om något konstigt minst en gång... Jag minns bara inte. Jag minns min reaktion på vissa frågor som "vilken fråga är det?" eller "den här frågan är ingen mening alls". Men jag minns inte vad frågan var. Jag har goda minnen för några saker och dåliga för andra. Min fru brukar säga att jag har goda minnen för saker som inte spelar någon roll hahahahaha

 

Vilket är frågan du vill ha men du aldrig får. Fråga den och svara på den? 

-Jag blir aldrig tillfrågad om tekniska saker. Som varför valde ni den här studion att spela in i, eller varför vi bestämde oss för att arbeta med dessa människor och så vidare. Men en fråga som skulle vara bra är. Varför bestämde jag mig för att gå tillbaka med ett band efter över 10 år och ha en familj? Jag har alltid saknat scenen, att stå på en scen är något unikt och du kommer aldrig att bli densamma när du tar den "drogen". Jag tror att jag har hittat rätt killar att vara med i ett band med... Vi vill alla ta detta på allvar. Om du kommer till mig och säger, låt oss träffas och bilda ett band och bandets avsikt är att spela på pubar och barer på helgerna. Jag skulle säga "Nej!, jag stannar hellre hemma". För mig vore det slöseri med min tid. Jag respekterar de som gillar det, men det är inte för mig.

 

Framtidsplaner för bandet? 

- Vi har den här turnén med Vader och Marduk som kommer nästa månad (mars) och en festival för att spela med Candlemass och Coroner. Vi har några datum att meddela i Storbritannien, vi arbetar på en annan EU-turné i slutet av sommaren och låt oss se vad som kommer att hända efter det. Jag skulle vilja ta med The Risen Dread för att spela i mitt hemland (Brasilien). Låt oss se om vi kan få det att hända 2023.

 

För dig själv?

-Njuta av mitt liv så gott jag kan och ta hand om min familj. Utbilda min dotter så gott jag kan. Allt annat kommer att läsa sig om du jobbar hårt... möjligheter faller inte från himlen och om de gjorde det så måste du vara beredd på när de faller i ditt knä. 

 

Visdomsord?  -Respekt. Respektera varandra så har vi en bättre värld att leva.

 

Något att tillägga? 

-Jag vill tacka för utrymmet. Jag njöt av den här intervjun... du ställde frågor som inte var lätta att svara på hahahaha Till dina läsare, Om du inte känner till The Risen Dread ännu. Kolla in vårt album "Night Hag". Kom och se oss live och jag hoppas att vi får spela i Sverige snart. Förhoppningsvis i år... Det är bara en fråga om ett samtal eller ett e-postmeddelande. Vi hoppar på ett plan och det är allt.

 

En sista fråga. Öl favoritsort? Om ni gjorde en öl med ert band, vilken typ skulle det vara och vad hade det kallats?

-Hummm, jag är att jag måste göra dig besviken på det. Jag dricker faktiskt inte öl. Men jag skulle döpa vår öl till "Outsiders". Det är så vi känner för några saker relaterade till det här bandet.