Slutstation Tjernobyl har ju många år på nacken och det är en trevlig känsla tycker jag. Här har de svarat på lite frågor från mig. De släpper en splitskiva med Kardinal synd i maj-2022. Denna intervju gjordes i slutet av mars 2022

 

Hej på er. Har ni spelat hela tiden eller har ni haft något avbrott?

-Hej på dig! Slutstation Tjernobyl är kända för sina många, ibland långa, seriösa avbrott. Men vi kommer alltid tillbaka, lite äldre, snyggare, lite mer bittra.

 

Vilka är medlemmarna nu?

-Lars Norrman (Gitarr och sång)

-Danne Berggren (Gitarr och kör)

-Tia Marklund (Bas och kör)

-Morgan Lie (Trummor)

 

Namnet Slutstation Tjernobyl passar bra in i dessa Ukrainakrig-tider…Har ni någonsin ångrat namnet?

-Nope, det har vi inte gjort. Synnerligen aktuellt nu när många människor söker enkla svar på svåra frågor, typ bygg kärnkraftverk så ordnar det sig. Glöm inte gå med i NATO förresten…

 

Jag har senaste skivan (splitten med Kardinal Synd), Vi är alla stjärnor och Noll Nio Noll…vad har ni släppt mer och hur får jag tag på dessa?

-Bra där! På skiva (läs cd) så saknar du cdsingeln Till Krig men den tror jag är slut, får kanske återkomma i den frågan. Fanns också Tre i en från Kamel och en skog med olika samlingscds. Troligtvis Tradera om du kollat med Pelle (SCK), Mårten (BEAT) och Stephan (Tidens tempo) redan.

 

Ni släpper ju en split med Kardinal Synd, var det självklart att ni skulle göra en cover av deras låtar? Vilka låtar valde ni emellan?

-Det var något som Danne och Martin (Kardinal Synd) pratade om redan på första mötet när en split kom på tal. Det var och är en god idé. Liten lilja blev det självklara valet för oss tämligen omgående.

 

De låter ju gästsångare vara med på tre av sina låtar, ni hade ingen tanke på det?

-Ja, vi hade tankar och samtal om det. Ingen nämnd, ingen klämd. Vet inte riktigt vad som hände med den idén. Helt plötsligt var skivan klar och vi var nöjda med resultatet. Det är t o m färre röster än vanligt på denna skiva. Det är endast Lasse och Danne som sjunger.

 

Ni gör väl bara låtar på svenska, skulle det kännas fel att skriva på engelska?

-Säg Slutstation på engelska... nä vi fortsätter med det svenska språket.

 

Nu ligger ni på Second Class Kids, ni har varit på några olika bolag… hur kommer det sig?

-Bra eller dålig tajming? När man som vi har varit verksamma under nästan 30 år så förändras förutsättningarna allt eftersom. Band och bolag kanske inte alltid är i samma fas och då måste förändringar ske. Vi har trivts med alla bolag vi har samarbetat med under åren.

 

Kommer det att bli mer skivor på Second Class Kids Records?

-Nja, vi försöker ju släppa max 1 st skiva per bolag ;). Nä men seriöst, det kan absolut bli fler släpp på SCK. Pelle är fantastisk!

 

Har ni några andra favoritband på bolaget? Eller annars I Sverige?

-Vi gillar alla band på bolaget och en jäkla massa andra band utanför SCK. Mimikry, Strebers, Asta Kask, DLK för att nämna några.

 

Gammal och Bitter, är det så ni känner er I dagens samhälle?

-Det är kanske något man fasar för? Eller är man fortfarande ung och arg? Kanske är en smidig och osynlig övergång… Det är inte medelålders och förnöjd i varje fall. Alldeles för arg fortfarande!

 

Vad är skillnaden med att vara ung punkare och som nu äldre punkare?

-Jag tror inte att det någon större skillnad. Värderingarna är desamma men man har blivit mindre naiv och perspektivet har förändrats allt eftersom man blivit äldre. Däremot mer ansvar nu med familjer med allt vad det innebär.

 

Vad betyder punken för er idag om ni jämför med när ni var yngre?

-Ganska samma lika, musikstil, rättssnöre och ledstjärna. Jag har alltid gillat gör det själv konceptet och vara som du vill.

 

Hur tycker ni det är att leva i Sverige idag, med tanke på Politiken nu med SD,KD, M etc?

-Det politiska klimatet blir tyvärr mörkare, brunare, hårdare. Det speglar också hela samhället i stort. Högerkanten vill bli ett USA i miniatyr, helt oförstående över det ökande våldet och svarar med strängare straff och mer utförsäljning. Och de ser ingen koppling till ökande klyftor och sämre möjligheter mellan de som har och de som inte har. Allt ska säljas ut till de goda kapitalisterna som vill allas väl och ve. Det är tråkigt att det inte heller finns någon sanning längre.

Men det ska sägas att som det ser ut i Ukraina, med Rysslands invasion och krig, övergrepp mot civila, bombning av sjukhus, brott mot mänskligheten och allmän idioti, så är den inrikespolitiska situationen jämförelsevis fantastiskt bra och få förunnande. Det är helt enkelt så jävla korkat och onödigt att starta anfallskrig. Pandemi, världen håller på att kololjegrillas bortom räddning också drar man till med krig på det?!!

 

 

Hur ska vi få folk att förstå att SD inte är rätt väg att gå?

-Vill man vara nazist och står för deras värderingar är SD ett utmärkt alternativ. Gustaf Ekström var med och bildade SDs lokalavdelning i Skåne 1988 och var under andra världskriget frivillig i Waffen-SS, Fritz Håkansson (nazistpartiet Nordiska Rikspartiet) var också med. Där ville Jimmie Åkesson också vara med och såg man inte var det gamla gardet kom ifrån är man ju dum på riktigt men det tror jag inte Jimmie är, trots hans runda och oförstående ögon. Gick man med för det fanns snygga tjejer där? Schyssta spritfester? Kul att marschera? Eller delade man deras värderingar? Är det för tjejerna och festerna så har jag förstått att MUF var ett bättre alternativ.  Sättet man kan minska SDs tillväxt och inflytande är att minska klyftorna i samhället. Inte sätta folk mot folk, grupp mot grupp, landsbygd mot stad, utan vi, tillsammans. Gör det enklare och billigare att byta karriär senare i arbetslivet. Se till att mindre orter får framtidstro och inte nedläggningsbeslut. Det finnas massvis med pengar som felfördelas. Den som är sjuk är patient, inte kund, den som är gammal är en person, inte kund. Avskaffa fria skolvalet och förbjud vinster i skola,vård och omsorg. Sluta sälja ut det allmänna. Människor som känner sig hotade och otrygga söker gärna en syndabock. Det är inte lätt utan svårt och ju längre ut på högerskalan våra valda regeringar hamnar, desto svårare blir det att vända utvecklingen.

 

Att spela den här sortens punk i Sverige, hur är det? Spelar ni konserter mest med andra punkband eller hur är det? Vilket är det mest udda band ni gjort en spelning ihop med?

-Det är upp och ned, nu känns det som det är på gång igen, vilket är jättekul att vara delaktig i. Vi spelar mest med andra punkband eller med närbesläktade genrer. Vi hamnade  en gång på en deathmetal/kängpunk festival och man kan kanske säga att de flesta inte hade kommit för att se oss :-). Udda bandnamn som i varje fall måste nämnas är ju Glada Bananer, ett riktigt trallpunksbandnamn!

 

Om du fick välja fem band att ha en konsert tillsammans med er, vilka fem hade du valt om du fick välja vilket band som helst, döda eller levande band?

-Bad Religion, NOFX, Ebba Grön, Motörhead och the Retards (för lokal representation).

 

Vilket är drömbandet som ni spelat ihop med redan?

-Det får bli Strebers! Ulke är ju världsbäst.

 

Köper du mycket skivor själv? Första skivan du köpte, den senaste och den dyraste du någonsin köpt?

-Jag (Tia) bodde granne med en syntare när jag var liten. Han var några år äldre än mig och hade därför en något bättre ekonomi än mig. Han tog reda på vilka skivor jag helst ville köpa men inte hade råd med, sen köpte han dom och använde som frisbee mot vår husvägg så att dom gick i tusen bitar. Jag samlade något år och sen gick jag och köpte en dyr bildskiva med Depeche Mode, fyllde gravyren med kontaktlim och målade hitlermustasch på alla medlemmar i bandet och lämnade sedan i grannens brevlåda. Numera jobbar jag som turnerande servicetekniker och det största nöjet är att gå ut på lunchen och bläddra vinyler. Så ja, jag köper alldeles för mycket vinyler. Sällan jag köper något dyrare en ca 300 spänn, men man fyndar ju rätt ofta så en del är nog värda betydligt mer. Första riktiga inköpet för egen veckopeng var nog Number of the beast (Iron Maiden), eller Let there be rock, AC/DC.

 

Vilka tre ord beskriver er musik?

-Klara, färdiga, gå!

 

Blir det mycket intervjuer nuförtiden? Tråkigt eller kul?

-Det är hanterbart :). Det är alltid kul med intervjuer!

 

Konstigaste frågan ni någonsin fått?(förutom denna då)?

-Kommer inte på någon exakt fråga just nu men vi kan berätta att vi har blivit "erbjuden" att swisha en intervjuare för att komma före i intervju-kön. Det är ovanligt.

 

Frågan ni saknar och vill ha?

-Hur kommer det sig att ni redan nu har blivit tillfrågade om att spela på Close-up båten 2023 och 2024?

 

ser ni recensioner på era skivor? Vilken är den konstigaste ni någonsin fått?

-Jo, det gör i alla fall jag(Lars) på gott och ont. Kul att få beröm och uppskattning och sen om det skulle vara en dålig recension, försöka förstå varför hen har fel. Kommer inte ihåg något speciellt konstigt men däremot minns jag att det var härligt att se att vi hade skrivit 2006 års bästa punklåt i form av DN-debatt.

 

Berätta lite historien bakom låten Hälsans segertrofe?

-Skapandet av den låten har faktiskt en liten speciell historia. Ofta när vi skriver låtar så har en person en grundidé som sedan bandet tillsammans utvecklar med t ex melodier, solon, texter, arrangemang m.m. Hälsans segertrofé sticker ut lite där. Man kan säga att det är lite av en byggsats med både mina (Danne) och Lasses riff. Vi fick jobba lite hårdare med bl a övergångar och bpm för just den låten. Textmässigt så tror jag att den finns en stark igenkänningsfaktor. Om balansen mellan den sunda livet och festarlivet. När man vet att man borde börja träna men inte riktigt har viljan att ta sig över den berömda träningströskeln. Vissa kanske tror att texten är självupplevd men så är det faktiskt inte. Det är mer ett ihop-plock av saker jag hört och sett. Själv har jag inte sett skymten av tröskeln :).

 

Spelar ni låtar från alla skivor live, eller är det några ni har tröttnat på?

-Jo, det gör vi men visst finns det låtar som man tröttnat på.

 

Vilka låtar är publikens favoriter?

-Oj, svår fråga. Tala är silver och God läskeblask är ju klassiker. Men om vi kollar på Spotify så är det just nu Ris och ros, Som en doft av napalm och Vädervisan som gäller. Tätt följd av Gammal och bitter. Ska bli kul att se vilken mottagning de nya låtarna kommer att få live.

 

Om någon betalade en fyralåtars-inspelning där ni var tvungna” att spela in fyra covers, vilka hade ni valt då?

-Hur mycket pengar? :-) Vi har ingen ryggrad… Kan ju också vara så att det ligger på planeringsstadiet och lite hemligt.

 

Framtidpslaner för bandet förutom nya spelningar?

Repa, spela in video, designa merch, skriva nya låtar som förhoppningsvis blir till en skiva eller två, och samtidigt hålla ihop, både mentalt och fysiskt. Nästa år firar vi 30 år som band och det måste ju styras upp…

 

För dig själv?

-Försöka leva mer i nuet och inte sen och njuta av det.

 

Visdomsord?

-Det finns inget dåligt väder, bara fula kläder och taskig attityd.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för en trevlig intervju!