Scallwags från Tyskland har gjort sin första LP på 12 år och firar 25 år som band. Här har Thomas varit så snäll och svarat på många frågor. Augusti -2022

 

Berätta lite historia om gruppen? Det tog 12 år mellan Rock n roll crash course och er nya LP 25? Vad hände?

-Vi är Scallwags, ett punkrockband från Tyskland. Vi grundades 1996 och släppte 6 skivor, två best of på vinyl, flera låtar på samlingsskivor i Japan, Spanien och USA och spelade otaliga konserter. Förra året firade vi vårt 25-årsjubileum med den vår andra best of LP:N "25" med två nya låtar. Rock'n'Roll CrashCourse släpptes 2009. Det tog oss 9 år två avsluta uppföljaren Rock'n'Roll Requiem, i grund och botten på grund av brist på tid att skriva och repetera nya låtar. Jag fick två barn, vi bor utspridda i Tyskland. Så vi koncentrerade oss på att spela en livespelningar.

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt med alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

- Thomas (sång, gitarr): 45, gift, två Kids Övriga band: Pigs in Green, Motherwell Park

Christian (sång, trummor): 47 Övriga band: Sinnfrei Tidigare Bans: After Midnight

Alex (gitarr, sång): 47 Tidigare band: After Midnight

Michael (bas): 32 tidigare band: The Rambles, Rick Tick Evil

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest äldre punk? Favoriter från förr?

-Vi har olika influenser från punkrock, rock'n'roll till hårdrock. Om vi tittar på punkband från förr skulle vi kunna nämna The Ramones och The Clash.

 

Scallwagon är ni nöjda med namnet? Hur kom det sig? Vad betyder detta? Ni var inte rädda för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Scallwags eller Scallywags är en gammal engelsk term för rackare eller snorunge. Vi valde den mindre vanliga formen utan Y vilket är bra eftersom det finns några andra band som heter Scallywags. Men Scallwags är unikt. Om du tittar på vår logotyp hittar du Y som en slangbella.

 

Vad är det bästa med att spela live? Har ni gjort något sedan covid kom?

-Direkt interagera med fans, svett, energi och massor av kul. Vi har bara gjort en spelning sedan covid-restriktionerna. Så vi ser verkligen fram emot att spela igen i år.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället? Eller finns det inte något dåligt ställe....

-Vi föredrar små klubbar där publiken är packad och svetten droppar från taket.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med? Vilket är det märkligaste bandet ni har spelat med på en konsert?

-Tyskland har en vital punkrockscen med många bra band. Även om jag har intrycket av att banden blir äldre och inte så många unga band kommer längre. Men det kanske beror på att jag blev gammal också. Vi spelar med många olika band, inte bara punkrockband vilket ofta är spännande men jag minns inte ett särskilt märkligt band. Men Gang Green-killarna var ganska konstiga. ;-)

 

Hur skulle du beskriva din musik med tre ord för människor som aldrig har hört dig?

-Punkrock & gitarr soli

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Har det förändrats genom åren?

-Punk är inte bara musik, det är också ett tankesätt och en livsstil. Det har säkert förändrats genom åren eftersom många aspekter tillkom. Så oavsett hur folk exakt definierar punk, för mig borde den gemensamma grunden vara en antirasistisk, antifascistisk attityd. Och en viss fuck you-ande.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in i punk/hardcore och in i musiken och för att spela själv?

 -Guns N' Roses fick mig att börja spela musik själv. Rancid och Fat Wreck-banden, först och främst NOFX tog mig till punkrocken.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)? Eller är det inte någon idé att chocka dina föräldrar?

-Ett visst uppror mot föräldrarna är helt naturligt och en viktig del av uppväxten och den egna utvecklingen. Men jag var aldrig specifikt ute efter att chocka mina föräldrar. Nu är jag pappa själv och på andra sidan, så att säga. Låt oss se vad mina barn kommer att göra.

 

Hur är det att bo i Tyskland just nu? Politiskt? Fascister? Antivaxxers? Vad säger den tyska regeringen om kriget i Ukraina?

-Vårt liv i Tyskland är ganska privilegierat när jag jämför det med många andra länder. För det faktum att människor har det väldigt bra för det mesta har vi mycket missnöje och mycket gnäll. Och ja, vi har fascister, vi har vaccinationsmotståndare, vi har många idioter. Men majoriteten är ok men tyvärr för tyst. Och så får idioterna mycket mer utrymme och uppmärksamhet än de förtjänar. Vi är alla chockade över kriget i Ukraina. Den tyska regeringen stöder absolut Ukraina. Men de verkar ofta diskutera för mycket istället för att agera.

 

Finns det några bra band från Tyskland just nu? Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Det finns många bra band i Tyskland. Metal är också ganska stort i Tyskland även om jag inte vet så mycket om det. Det verkar vara en aktiv och lojal scen. Punkscenen är ok men det verkar för mig att den inte längre är lika levande som den en gång var.

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här någon gång? Vad är typisk svenskt? Och vad är typiskt tyskt?

-Jag har varit i Sverige en gång som barn med mina föräldrar. Typiskt svenskt för mig (förutom Ikea och Knäckebröd) är den riktigt bra musikaliska utbildningen ni har som främjar utvecklingen av stora band.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Det finns många bra svenska band. Förutom de amerikanska Fat Wreck-banden som vi växte upp med alla Burning Heart-band, t.ex. Bombshell Rocks, Millencolin, No Fun At All eller Randy. Eller mer rock'n'roll-band som Hellacopters. Och definitivt ABBA.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Aldrig på tyska?

-Jag skriver de flesta texterna. Jag påverkas av vad som händer i världen. Vi har aldrig gjort en låt på tyska eftersom jag faktiskt inte gillar att sjunga på tyska. Men det finns riktigt bra band som låter bra med tyska texter.

 

Berätta lite om följande låtar

-No Pasaran no Pasarán! (spanska för "De kommer inte att komma igenom") är ett citat från ett tal av Dolores Ibarruri, som använde det för att uppmana till motstånd mot fascisterna under Franco 1936. Vårt musikaliska långfinger till alla högeridioter och en vädjan till alla likgiltiga att vara högljudda och komma i vägen. Så att de inte kommer igenom, varken med ord eller med gärningar!

-Desperate Lullaby En fiktiv vaggvisa för ett barn på en flyktingbåt. Tillägnad Alan Kurdi, det syriska barnet vars bilder som gick runt om i världen 2015 när han spolades upp drunknad på den turkiska kusten. På bilderna verkar det nästan som om treåringen sover på stranden. Videon till den här låten är skapad i samarbete med Sea-Watch och uppmanar till donationer till organisationen. Video: Scallwags - Desperate Lullaby (Song for Alan)

-So pretty  Inte allt är som det verkar. En låt som skapades under intrycket av nattlivet i red light district i Bangkok.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?

 -Jag kan inte komma på något ämne just nu som du inte kunde ta upp. Det beror alltid på hur du närmar dig och inser ett ämne.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få ut era åsikter inom musiken? Eller är det okej att spela musik och inte sjunga om politik?

-Det är helt okej att inte sjunga om politik. Vi sjunger inte alltid om politik. Men politik och musik kan perfekt gå hand i hand och musik och hjälper till att ta upp ämnen till en bred publik. För oss är det särskilt viktigt att säga ifrån mot fascism och rasism. Så vår mest politiska låt är "No Pasarán!"

 

Bästa politiska band/artist?

-Propaghandi

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik? Har du något exempel?

-Ja jag är ganska säker på att det händer då och då. Musik har mycket kraft.

 

Ditt favoritskivomslag genom tiderna? Vem gör era skivomslag? Och har ni några bra skivaffärer i din hemstad?

-Jag har inget särskilt favoritskivekomslag. Kanske Beatles White album. För våra skivomslag arbetar vi tillsammans med några av våra vänner, som är artister. I vår hemstad har vi tyvärr ingen cool skivaffär för vinyl alls.

 

Är det viktigt att få ut fysiska släpp? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du fick välja vad som helst? Den senaste skivan kom bara på vinyl eller?

-Fram tills nu har vi släppt alla våra skivor fysiskt. Jag gillar att hålla något i handen. Vi brukade göra CD-skivor av våra vanliga album och vinyl på de två best of skivorna. Vinyl är det vackraste sättet att släppa musik enligt min mening. Men de digitala/strömmande kanalerna spelar en viktig roll nu också. Jag tycker att det är fascinerande att människor över hela världen har enkel tillgång till vår musik.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Någon riktigt galen grej.... Vi hade en gång en naken som kramade vår basist under en konsert. Det var ganska konstigt. han hade små problem att fortsätta spela låten ;-)

 

Hur ser er publik ut? Vilka personer saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med? Och vilket är det största bandet ni en gång haft som supportband?

-Just nu har vi flera generationer på våra konserter. Från nya unga fans till de äldre som har varit med oss sedan början och nu ibland till och med har sina barn med sig. Största bandet att spela med är på väg att komma i sommar: Social Distortion Vi har inte haft några riktigt stora supportband hittills.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivor 1. Guns N' Roses - Appetit for destruction 2. Social Distortion - White light, white heat, white trash 3. Rancid - and out come the wolves 4. NOFX - Punk in Drublic 5. Bad Religion - The dissent of man

Livet 1. Familj 2. Vänner 3. Hälsa 4. Fred 5. Musik

 

Första, senaste och dyraste skivan du någonsin köpt?

-Första: MC Hammer - Please Hammer don't hurt em  Senaste: Bad Religion - Age of unreason Dyraste: Guns N' Roses - Picture LP

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Vi gör inte så mycket intervjuer, så det är inte tråkigt än.

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har varit på? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

-Jag gillar att läsa recensioner och tycker att det är intressant hur andra uppfattar vår musik. Vi får oftast bra recensioner, vilket är bra. Det fanns säkert också kritiska röster genom åren men inget som har fastnat i mitt sinne eller som skulle ha fått oss att agera omedelbart. Vi har alltid gjort vad vi vill ändå ;-)

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-Jag tror att folk behöver jämförelser för att klassificera musik. Så det är OK för mig. Genom åren har vi jämförts med band som Rancid, Social Distortion eller Randy som är band som vi verkligen gillar. Så det är snarare en ära. Men den bästa kommentaren var att vi inte kan jämföras och har en speciell stil på egen hand. Vilket är bra efter 25 år.

 

Om du fick välja fem band från förr och historien och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

-För mig skulle det vara särskilt intressant att välja band som inte finns längre: The Clash, Ramones, Turbonegro (med Hank), No use for a name, Nirvana och det skulle bli många fler.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Definitivt. Att göra musik är också ett bra sätt att blåsa bort skit och rensa huvudet.

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här)

-Jag fick frågan under Corona vad jag skulle göra om jag var hälsominister för en dag. Jag sa att jag nog skulle vara sjuk just den dagen.

 

Vilket är frågan du vill ha men du aldrig får. Snälla fråga det och svara på den?

-Vill du turnera i Sverige? Ja visst, när ska vi börja.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Mer konserter och ha kul på scen och backstage efter den långa Coronapausen.

 

För dig själv?

-Håll mig frisk och glad.

 

Visdomsord?

 -Tiden flyger som en pil, frukten flyger som en banan.

 

Något att tillägga?

-Inte just nu.

 

En fråga till.... Ölfavorit ? Om ni gjorde en öl vilken sort skulle det vara och vad hade det hetat?

 -I Bayern har vi så många bra ölsorter. Jag gillar ölen från små lokala bryggerier i Franken. T.ex. "Spezial" från Ulrich Martin eller de stora sorterna från Pax Bräu. Om vi gjorde en öl skulle jag nog kalla det något med Rock'n'Roll. Jag älskar det svenska ordet för öl så låt oss kalla det rock'n'rÖL