Det schweiziska bandet Ragdoll Sunday har en stil som är svår att sätta i en speciell genre. De spelar hård musik och här har Manny och Adonis från gruppen svarat på många frågor från mig. januari 2022

 

Berätta lite historia om gruppen? 
(Andonis) Vi träffades alla genom en slumpmässig orsaker. Gaetano var med i ett band som letade efter en gitarrist. En gemensam vän berättade om honom och jag träffade honom för en pizza. Vi blev omedelbart vänner och sedan började vi jamma. Manuel hittade oss genom ett gammalt annons i en tidning. Vi hade precis hittat en trummis men efter att vi provat honom var det oundvikligt att inte acceptera honom. Han är den bästa trummisen vi någonsin spelat med och nu är vi också en familj. Ollie kom när vi letade efter basist längre fram. Vi hade två killar tidigare men båda lämnade eftersom vårt turnéschema blev lite krävande och det var svårt för dem att följa med. Jag kände Ollie som kund i en av barerna jag jobbade på och sedan hände magi på sociala medier och nu är vi alla tillsammans Ragdoll Sunday-familjen. Turnerade i Mexiko (med Tarja Turunen, ex Nightwish), i USA med Otep och Dropout kings, i Storbritannien med Anvil och vi spelade med Skindred.

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan av?

(Andonis) Ja jag ska försöka vara snabb och effektiv! Jag ger inte ut åldrarna så låt oss säga att vi alla är i 30-årsåldern. Några av oss senare under decenniet och några tidigt i det. Vi är inte gifta ännu alla även om de flesta av oss lyckligt upptagna. Manuel, vår portugisiska trummis, arbetar för finansvärlden som bankman för en schweizisk bank. Han är en aktiv sportfreak och han älskar hummus. Hans mest irriterande greh är att om han gillar dig kommer han att irritera livet ur dig bara för skojs skull. Men vi älskar honom på det sättet. Gaetano, vår brittisk-italienska frontman är ett IT-geni. Han är den mest vältränade och hälsosammaste medlemmen i bandet. Han är drivkraften (bokstavligen och metaforiskt) i Ragdolls Sundays motor. Det enda dåliga med honom är att hans hälsosamma livsstil gör det svårt för oss (mig) att ta sena nattdrinkar med honom.

Ollie, vår karibiska bris, är också i IT även om han studerade geografi. Han är min ölkompis och vår komiker i bandet. Hans svaghet är att ibland landar vissa skämt inte där de borde, vilket resulterar i inre smärtor som vi snabbt komemr över när han släpper nästa skämt som 9 av 10 gånger är jättekul. Sist (förhoppningsvis inte minst) är jag den grekiska delen av maskinen. Jag arbetar inom gastronomi som bartender och driver en cocktailbar i Zürich. Min svaghet kan jag säga är att jag pratar mycket och ständigt. Ingen är perfekt.

Jag kan höra mycket olika influenser men det är mest hårdare musik? Favoriter från förr? 

(Andonis) Vi kommer alla från olika influenser. Jag växte upp med klassisk rock, heavy metal, doom och ju äldre jag blev desto tyngre och mer annorlunda blev mina influenser. Jag älskar klassisk musik och soul också. Manuel är mer i proggrejer plus det jag nämnde. Ollie är mer funkster, mer RHCP, RATM typ av typ och Gaetano är mer hardcore stil. Vi skriver våra låtar kollektivt och längs vägen använder vi alla våra influenser. Jag antar att det gör vår stil lite mer komplex.

 

Ragdoll Sunday är ni nöjda med namnet?  Hur kom det upp?  Vad betyder det? Var ni inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet? 
(Andonis) Det betyder bokstavligen en docka gjord av trasor. I början av bandet var det svårt att komma på ett namn så vi repeterade söndagsmorgnar och jag som bartender varalltid sömnlös och kände mig ganska trött. Så jag brukade skämta och säga att jag känner mig misshandlad som en ragdoll som kastas runt. Då föreslog jag för skojs skull att vi kunde döpa oss till "Ragdoll Sunday". Vi behöll det som ett skämt i en månad eller så men så småningom fick det mening för oss och vi resonerade oss till det. Vi sökte och inget annat band hettedet så vi bestämde oss för att behålla det som en hyllning till människor som kommer att leva sina liv för att arbeta nio till fem jobb de inte gillar och väntar bara på att söndagen ska komma. Söndag är vår frihetsdag. Så var det med det.

 

Vad är det bästa med att spela live? Har ni gjort något sedan covid-19? Ni ska ut med Anvil, hur kommer det sig?

(Andonis) Bara energin, folket, scenen, hela stämningen är galen. Du tillbringar månader med att skapa musik, repeterar den till perfektion och sedan tar du den till scenen och det hela tar liv. Det är det bästa, antar jag. Vi har inte lyckats spela än men vi har några kommande shower som ständigt skjuts upp på grund av den nuvarande situationen. Jag brukade lyssna på Anvil i tonåren och jag blev så glad när Gaetano lyckades boka oss på samma turné med dem. Fantastiska killar

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

(Andonois)V i har inte spelat i så många länder än. Överallt hittills var vi varmt välkomna och mottagna men Mexiko ... det var en bortom verkligheten upplevelse. De här människorna är galna. Tack och lov har vi ingen dålig erfarenhet hittills

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Schweiz just nu?  Vilka typ av band har ni konserter tillsammans med? 
(Andonis) Vi har ju inte ett maisntreamsound. Vi siktar inte på det. Vi spelar musik som talar från våra personliga känslor. Vi spelar det med ärlighet och vi välkomnar alla som gillar att det komma ombord. Om vi inte är din typ är det okej. I Schweiz just nu  är mainstream-ljudet är mer populärt just nu med power metal som är typ av huvudstilen. Det har kommit en tillväxt i tyngre ljud på sistone så det ger oss lite hopp.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?  Er musik är svår att sätta i en speciell genre.. (Andonis) Om jag var tvungen att välja tre ord skulle jag säkert säga att vi spelar : post grunge/ punk. Men alla kommer sannolikt att ge dig ett annat svar.

 

Punk är en attityd, inte bara en genre säger ni... Vad betyder punk för dig?

(Andonis). För mig personligen är "punk" mer en ideologi, en idé och på samma sätt som alla idéer och ideologier där ute människor tar dem och antar dem under sina egna förväntningar. För mig är punk att ifrågasätta alla etablerade ordningar, att inte luta sig tillbaka på säkerhet och stabilitet utan se upp med din personliga tillväxt och vara verklig genom den resan. Punk är inte att bryta saker, vara en idiot eller något i min värld. Försök att vara fri, glad, rättvis, ärlig, det är ganska mycket punk för mig.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig till musik och för att spela dig själv?

(Andonis) Jag upptäckte metall när jag var 12 men runt 15 började jag dyka väldigt djupt in i den. Savatage var och är mitt favoritband genom alla tider så jag antar att de lade gitarren i mina armar och sa att jag borde lära mig spela. Jag har inte lärt mig än men fortfarande kär i det bandet

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?

(Andonis) Bra eftersom chock är en reaktion på något utöver det normala och nuförtiden är " normal" är verkligen inte bra men jag skulle jag att unga människor som väljer utbildning framför följare, vetenskap framför vidskepelse, egalitarianism över egoism kommer att ge sina föräldrar en vacker syn och positiv chock skulle jag säga.

Hur är det att bo i Schweiz just nu? Politiskt? Fascister? 
(Andonis) Fascister? Tack och lov är Schweiz ett av de mest stabila och enkla länderna att leva i för tillfället, vilket ger möjligheter som du på andra ställen kanske inte skulle våga drömma om. Jag skulle säga att jag lever min amerikanska dröm i det här landet som jag nu kallar hem

 

Finns det några bra band från Schweiz just nu?  Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

(Andonis) Som nämnts ovan är metallscenen ganska stor om du är mer upp för klassiska sound, mer makt episk stil. Det är därför vår bästa export just nu förmodligen är Burning Witches som har massor av folk var de än spelar. I Zürich, vår hemstad, är Shrinks ett bra band och i allmänhet rör sig scenen långsamt mot större folkmassor. Vi hoppas att punken inte är död ännu men vi måste vänta på att COVID ska flytta ut först för att se vad som kommer att hända härnäst.

Vad vet du om Sverige?  Har du varit här nån gång? Vad är typiskt svenskt?

(Andonis) Har inte varit där än men jag har en nordlig resa på min bucket list, hoppas få fånga lite norrsken. Jag har många svenska vänner och de är alla fantastiska människor, fulla av liv och roliga på fest. Ni älskar att festa och ni har en bra musikscen där. Jag växte upp och lyssnade på Malmsteen och nu älskar jag verkligen Ghost.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

(Andonis) Som nämnts innan Ghost och Malmsteen är mina toppnamn som jag kommer direkt att tänka på

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?  Aldrig på ert eget språk? Berätta lite om följande låtar

-Warcry
-Jimmie One Two
-Autoignition

(Andonis) Gaetano skriver texterna. Han är vår röst och vi är glada att han är så begåvad i att både skriva och sjunga sina tankar så det har betyudelse. Samhälle, wannabe politiker (officiella eller andra) & personliga utmaningar är det som får honom att ta ett papper och skriva oftast. Enligt honom handlar Warcry om paradoxen mellan hur du har blivit tillsagd att agera, & vad du verkligen vill. Jimmy One Two är baserad på Jakob 1:2-4 från Bibeln och Autoignition handlar om hur samhället sätter press på alla för att få dem att passa till vad eliten och marionettmästarna vill.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?  

(Manny) Vi märker aldrig ämnen så vad vi försöker alltid göra är att skriva saker som har en mening eller som känns rätt för oss

 

Politik och musik, går det hand i hand?  Vilken är er mest politiska låt?  Är det viktigt att få ut era åsikter i musik? Eller är det okej att spela musik och inte sjunga om politik?  

(Manny) Jag tror att politik i sig är kopplat till musik, oavsett genre. du ser det i blues, metal, rap, reggae, överallt och det är alltid på ett sätt att förmedla en åsikt om det inte är mycket ytligt... Men mer än så tror jag att det viktigaste är att ha känslor genomsyrade av din musik, och politik är bara ett sätt att komma ut  

 

Bästa politiska bandet/artisten?  

(Manny) Jag tycker att Rage Against the Machine förmodligen är den som jag skulle lista som de bästa.. Det finns ingen bästa tror jag. det finns många artister som gör politik i musik annorlunda och med olika vibbar, men RATM är den som jag verkligen tänker på först på grund av den smällen de har – Jag menar bara namnet på bandet sätter redan scenen (ingen ordvits)

 

Tror du att musik (text och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?   

(Manny) Jag tror det. Och inte bara konstnärligt, när du börjar spela och försöker hitta en stil som passar dig, men i allmänhet påverkar det dina känslor. Det kan inspirera och sporra folkmassor, och det har bokstavligen skett landsskapande revolutioner där musik var utlösaren – till exempel i Portugal, där jag kommer ifrån, 1974 störtades den styrande fascistregimen av en revolution med en sång var signalen för de revolutionära trupperna.  

 

Ditt favortiomslag? Vem gör era omslag?  Och har ni några bra skivaffärer i din hemstad?  

(Manny) Vår skiva "And now, we grieve" är faktiskt en av mina favoriter eftersom det var ett foto som knäpptes riktigt spontant på inspelningen när vi spelade in vår video "Postrona Perfect" så det finns ett inslag av spontanitet där som jag gillar. När det gäller skivaffärer tror jag tyvärr inte det finns. Det har verkligen blivit en teknik som gjorts utdöd till en viss nivå..

 

Är det viktigt att få ut fysiska alster av er musik? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vad som helst?  

(Manny) Jag vet att vinyl håller den bästa ljudkvaliteten men jag tror att det är viktigare att du får ut din musik till lyssnare än hur du gör det.. Åtminstone i ett tidigt skede av ett band bör du försöka få så mycket exponering som du kan. Lämna vinylspecialutgåvorna för ditt 20-årsjubileum speciella re-masters säger jag  

 

Berätta någon rolig sak som har hänt under er karriär och under något gig?  

(Manny) Det finns för många att välja ett tillfälle ... Vi har några riktigt coola turné Vloggs på Youtube. Jag rekommenderar starkt att du ska kolla in dem. Du kommer att skratta, jag garanterar det. 

 

Hur ser er publik ut? Vilka personer saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?   

(Manny) Jag måste säga att det var en grej att spela med Skindred. Jag var redan inne på dem och att dela en scen var något speciellt. De drar också en cool publik i alla åldrar och bakgrunder så blandningen är riktigt trevlig. För att inte tala om energin som folkmassorna gav oss.

 

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?  

(Manny) Skivor: Dream Theater “Train of Thought”; Michael Romeo “War of the Worlds”; Gojira “Fortitude”; Weekend “After Hours” (det är ett bra album!); Camo & Krooked “Red Bull Symphonic”

Konserter: Dream Theater 2007 efter att Systematic Chaos kom ut – har fortfarande Portnoys armband som han kastade in i publiken; Skindred på Akvarium i Budapest; Machine Head på Rock i Rio Lissabon; Snarky Puppy här i Zürich; Guns n' Roses med Axel och Slash här i Zürich – episkt.  Jag kommer att reducera mitt livsråd till en enkel sak – ha bara sunt förnuft och var inte en idiot för andra – Det tar dig långt  

 

Första, sista och dyraste skivan som någonsin köpts?  

(Manny) Shit.. Det är flera år sedan jag köpte en skiva.. men jag köpte ganska dyra konsertbiljetter med Guns n' Roses – över 200 dollar men var helt värt det  

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?  

(Manny) Inte alls, det är ganska roligt. Att minnas och tänka över bra frågor är alltid väl spenderad tid.

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har vari medt i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?  

(Manny) Jag tror att i dag och i en tid med sociala medier kommentarar nätkrigare saker och du hittar du massor av roliga saker ... gillar kommentareenr i ryska lolz men jag tror att du alltid hittar människor som gillar och som ogillar och det är bra – Jag tror att det bara betyder att du har en unik stil som kan göra avtryck. Liksom mat kommer vem som helst att äta vanligt ris eftersom det är smaklöst men en kryddad maträtt kommer inte att gå hem hos alla.

 

Vilka band jämförs ni med , är det tröttsamt att jämföras  med andra eller är det förståeligt?  

(Manny) Det är förståeligt, alla letar influenser från tidigare band och artister... Vi har jämförts med en myriad av band som Alice in Chains, Deftones, ibland RATM och till och med Queen! Jag menar i allmänhet verkar vi landa i post grunge tunga sfärer men överlag gillar jag banden som nämns så fortsätt jämföra kära lyssnare  

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och nutida och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

 (Manny) Pantera / Slash Snakepit / Dillinger Escape Plan / Alice in Chains / Soundgarden

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken??  

(Manny) Jag tror att det är ett sätt att hantera dina känslor vid en viss tidpunkt och det är en mekanism för att hantera frågor, ja – Jag köper egentligen inte av att hålla fast vid en genre för att göra ett uttalande – som gangster = rap /hiphop eller Emo = Metal eller vad som helst – utan snarare att du lyssnar på vad som resonerar med dina känslor vid en viss tidpunkt. Jag menar, när jag åker snowboard gillar jag att lyssna på House and Drum n Bass och sånt, och när jag tränar eller joggar till metal och tung musik..  

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här)  

(Manny) Den fysiska skivfrågan tidigare var rolig, inte för att den inte är relevant, bara för att det verkligen slutade vara en sak  

 

Vilket är frågan du vill ha men du aldrig får. Fråga och svara?  

(Manny) Skulle du byta instrument om du kunde? Jag tror inte det MEN jag är väldigt angelägen om att lära mig mer musik och andra instrument

 

Framtidsplaner för bandet?  

(Manny) det här är inte lätta tider för någon, men vi kommer att fortsätta att skriva meningsfull musik - vi har några coola konceptalbum som kommer snart - och hitta spelningar. Vi hoppas att turnera blir lättare igen i år så att vi kan komma ut igen.  

 

För dig själv?  

(Manny) Jag antar att vi får se  

 

Visdomsord?  

(Manny) Värre än att inte veta är att tro att du vet  

 

Något att tillägga?  

(Manny) Bara vårt tack för denna fantastiska intervju!