Det var 15 år sedan jag senast intervjuade Paranoid Visions och den här intervjun skickade jag till dem för några år sedan men något hände. Men frågorna var okej att använda igen och då var de så snälla att de svarade på dem nu istället. Augusti 2022

 

Jag intervjuade er 2007 förra gången, vad har hänt sedan dess med medlemmar och liknande? Hur många medlemmar har gått igenom Paranoid Visions genom åren? Vilka är dagens medlemmar, berätta lite om alla?

-Jag tror att vi har haft ett 40-tal medlemmar genom åren, men den nuvarande uppställningen är den längsta vi någonsin har haft. Tidigare betedde vi oss nästan som ett kollektiv, medlemmar kom in och ut hela tiden och vissa spelade bara på skivor... men med den line-up vi etablerade 2014 hade vi äntligen en komplett uppsättning musiker som alla hade samma attityd, eklektiska smak och en önskan att försöka vara annorlunda.

Deko – sång

Aoife destruction – sång

P.A – gitarr

Jay Sus Christ – trummor

TJ Qra – basgitarr

Danarchy – gitarr

Steo Pain sampling

 

Har Irland blivit bättre som punkland, du var besviken på det förra gången?

-Nej, det är fortfarande ungefär likadant... vi har alltid producerat högkvalitativa och originella punkband (och alla genrer), men som scen är det inte bra. Det finns inte många ställen att spela på, det kostar en förmögenhet för ett resande band att spela här, så det händer lite mindre och det finns ingen turnékrets som är värd att göra på ett sammanhängande sätt.

 

Finns det några bra nya band på Irland?

 -Ja det är mycket, band kommer och går hela tiden, men just nu skulle jag betygsätta dessa högt Nilz, 50 Foot Woman, Audible Joe's, Nxxbodies och mer etablerade band som Gakk, Lee Harveys, Black Pitts, Vulpynes, Blowins och många andra är alla utmärkta band

 

Ni jobbar tillsammans med Steve Ignorant ibland, är det bara på spelningar med honom när ni gör Crass-låtar eller hur är det?

-Vi spelade in 2 album med originalmaterial och 2 singlar och ett minialbum... inget av spåren var Crass-låtar. Vi gjorde massor av spelningar av det materialet, men började lägga till några Crass grejer för en specifik turné efter att vi hade gjort en engångsföreteelse med honom där vi gjorde 7 krassa låtar och en låt av Conflict, Dirt, Poison Girls och Flux of pink Indians. Det är troligt att vi kommer att göra en ny skiva i framtiden, men just nu arbetar vi bland annat med vårt Pharmageddon-projekt och han gör Crass-turnén med en bit av livet (lånar vår trummis!)

 

Har din syn på punk förändrats genom åren, vad är den största skillnaden mellan punk runt 77 och om du jämför med nuförtiden?

-Min åsikt kommer aldrig att förändras!!!!! Punk är, var och kommer alltid att vara drivkraften för allt jag gör. Den tidiga punkrörelsens budskap och filosofi är lika relevant idag som då. Den största skillnaden idag är tillgängligheten. 1976/1977 hördes band bara genom skivor som släpps genom ett etablerat skivbolag eller genom sitt eget skivbolag. nu är de tillgängliga via internet.

 

Vad är den största skillnaden med att spela spelningar nuförtiden om du jämför hur det var i början av er karriär?

-Förr i tiden förvandlades VARJE spelning till ett blodbad. Det är anledningen till att vi kör de tre första låtarna i vår uppsättning tillsammans ... när vi slutade skulle det bli ett massivt slagsmål ... "du spillde min drink! Du slog omkull mig! Etc etc". Det är mycket bättre organiserat och mycket mer passivt nu.

 

Om ni skulle göra en Cover-EP med 6 låtar som inte är punk och göra dem på ert sätt, vilka 6 låtar harde ni spelat in då?

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm Det skulle vara mina personliga val...

These boots are made for walking (Nancy Sinatra)

Hurt (Johnny Cash)

Heroes (Bowie)

Mickey (Toni Basil)

Romeo and juliette (Taylor Swift)

Enola gay (OMD)

 

Namnet Paranoid Visions, är ni fortfarande nöjda med namnet? Får ni många frågor om det?

-Blir sällan tillfrågad... Jag gillade det aldrig riktigt i början eftersom det inte hade ett "THE" i början !!

 

Berätta gärna lite om att följa låtar....

-((Join the) recession club

Det handlar om tillståndet i den irländska ekonomin ... musikaliskt är det ett jam i studion gjort i realtid, sången också. Helt ad libbed

-Sex killsr

Det är en rasande punkrocklåt som handlar om hur män sexualiserar kvinnor och tror att de är där för att tas

-Bondage(when we get out)

Det handlar om fängelsesystemet och hur det misslyckas med att rehabilitera människor och till synes inte har något intresse av något annat än straff och hämnd.

 

När ni gör en låt, hur gör ni det, är det så att några kommer till replokalen med en hel låt eller gör ni dem tillsammans?

-Vanligtvis kommer det från någon som har en vers och/eller refräng och de tar med den in i replokalen. Vi jobbar utifrån det därifrån. Deko har tusentals texter så kvi ommer antingen att dra ut en som kommer till hans sinne eller skriver en ny.

 

Var står du när vi pratar om Spotify, nedladdning etc?

-Jag är ok med det. Det är en rip off för konstnären, men ingenstans nära så mycket av en rip off som någon som bestämmer sig för att ladda upp ditt material till en torrentwebbplats utan ditt tillstånd och med vad som kan vara sämre kvalitet. Åtminstone kan du styra kvalitet, spårordning, bild och formulering med Spotify.

 

Känns det som att ni inte har släppt en skiva om ni bara har släppt den digitalt?

-Javisst! För min del har du inte släppt en skiva om den bara är digital... du har precis laddat upp några spår!

 

Köper folk skivor på era konserter? Annan merchandise?

-Ja... cd-skivor, vinyl och oftast T-shirts!

 

Kan ni leva på er musik eller måste ni jobba?

-Vi hade aldrig för avsikt att försöka leva på musiken. I allmänhet tar vi bokstavligen inga pengar ur bandet förutom att betala för inspelning, resor och pressning av skivor. Vi har alltid känt att musik är en passion och så fort det blir ett jobb förstörs det!

 

Hur många spelningar gör ni på ett år? Vad är det bästa med att spela live?

-Vanligtvis inte mer än ca 10 eller så... de senaste åren har såklart varit fruktansvärda under covid, men generellt gillar vi inte att göra mer än 2 eller 3 i rad då det känns lite för mycket som ett jobb och glansen försvinner!

 

Vilket land är bäst att spela i?

-Personligen älskade jag att spela i Amerika eftersom spelningarna var fantastiska och mycket välorganiserade. Tyskland är briljant att eftersom de verkligen tar hand om banden!

 

Berätta gärna en rolig historia som har hänt under en turné, konsert etc?

-När vi var i Kanada och spelade på Amnesiafestivalen var Twisted Sister på samma ställe kvällen innan. Vi mötte dem i baren efteråt där de gav oss resterna av sin raider. Följande morgon kom en kvinna fram till Aoife och sa hur mycket hennes barn älskade bandet ... du är med i Twisted Sister eller hur? Ända sedan dess har vi retat Aoife för att hon ser ut som Dee Snyder.

 

Jobbar ni på  en ny skiva? Berätta gärna några låtnamn?

-Vi är ja... För det första avslutar vi för närvarande Countdown to Pharmageddon part 4 – Subverse Reality. Det är ytterligare en 10" box med skiva, cd, inlays och en poesibok För det andra arbetar vi på en 12" som heter 40 years in 45 minutes som är en ny låt som berättar om bandets historia och filosofi. B-sidan blir 2022 återinspelningar av ett spår vardera från 80-, 90-, 00- och 10-talet. Det kommer att åtföljas av antingen en CD eller en nedladdningssamling med ett spår hämtat från varje släpp som bandet har gjort från demos till nu.

 

Har ni varit i Sverige och spelat än? När eller om ni inte har gjort det varför inte?

-Aldrig blivit inbjudna! Vi skulle absolut ÄLSKA att spela där... några förslag på vem som kan hjälpa oss?

 

Har ni hört några bra svenska band?

-Jag har hört talas om några okej. Anti-Cimex var ett band jag brukade lyssna på förr! Och Existenz är fantastiska!!! Dessutom Abba och The Cardigans!

 

Hur är det att leva politiskt på Irland idag?

-Lika mycket skit som alltid! Vi har två höger/liberala huvudpartier... båda självbetjänande odugliga wankers! Vänstern såldes ut av ett uruselt arbetarparti och miljöpartiet har en ledare som tog ett tåg till Cork från Dublin för publicitet och skickade ner en cykel i en Mercedes så att han kunde cykla till ett möte. Absoluta skitstövlar .

 

Vad ska en ung punkare göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt 😉 ?

-De har sett allt!!! Väldigt lite chockar mig nuförtiden förutom när jag hör talas om människor som röstar på högerregeringar eller tror på lögner från någon som Trump eller Boris Johnson. Så jag antar att det enda som kan chocka mig är en hemsk politisk åsikt!

 

När vi pratar om texter..... Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-NEJ!!!!!

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

 -100% ja. Det förändrade mitt liv, i det ögonblick jag hörde Crass insåg jag att det var inom räckhåll att vara med i ett band och uttrycka mig ... och DIY-filosofin jag plockade upp från dem är hur jag har levt mitt liv sedan dess.

 

Om ni fick välja fem band från förr och historien och nurida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

-Från historien:

Sex Pistols

Crass

Poison Girls

Siouxsie and the Banshees

Dead Kennedys

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken??

-Definitivt ett sätt att uttrycka sig själv och släppa loss med frustration ja. Det frammanar känslor och ger en enorm frigörelse. Det borde göra människor lite lyckligare och vara trevligare.

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju?

-Den här!

 

Vilket är frågan du vill ha men du aldrig får.  Snälla fråga den och svara på den?

-Vad vill du att folk ska tänka när de får en ny Paranoid Visons skiva? Jag vill att de ska inse och identifiera att skivan håller högsta kvalitet i presentationen och att det övergripande paketet är lika viktigt som musiken och texterna. Jag vill att folk ska känna att bandet är okategoriserbart och att vi har många influenser som kan höras, men vi skapar ett eget sound... oavsett om de gillar det eller inte.

 

Framtidsplaner för bandet?

 -Pharmageddon #4, 40 years in 45 minutes skivan, fler återutgivningar av vår gamla katalog och att fortsätta sparka in dörrarna! Vi är också i ett avancerat skede av att slutföra en dokumentär om bandet ... sannolikt ute i början av 2023

 

För dig själv? -Jag spelar med Lee Harveys också, så vi har alltid spelningar på gång. Jag gör en skiva med Aoife (en soloskiva hon gör), ett projekt med Dunstan från Chumbawamba och en skiva med TV Smith och Paranoid Visions! Dessutom pressar mitt företag www.rotatrvinyl.com skivor för människor över hela världen!

 

Visdomsord?

-Gör det själv....alltid

 

Något att tillägga?

-Gå till www.advancerecords.com för att köpa några av våra skivor, merchandise och kolla in oss på Spotify!