Offside Reidars kommer från Finland och Finland har producerat många bra punk/hardcoreband genom åren och Offside Reidars är ett band som är ett av dem. Jari M svarade på de flesta frågorna och Jari K. och Juha T. lade till några kommentarer. Här kör vi ..april 2022.

 

Berätta lite historia om gruppen, medlemmarna och vad ni gör när du inte spelar musik, vad arbetar ni med och vilka åldrar är ni i? Jag tycker att ni låter hårdare på den senaste utgåvan... mer rock n roll punk på Lp och mer hardcorestil på Fuck off!

-Jari M: Vi började 2019. Vi är alla medelålders punkare och vi har alla varit i olika band i årtionden, turnerat och gjort skivor. Vi kände varandra redan innan vi startade det här bandet från den lokala scenen, och vi har träffats varje vecka långt innan det här bandet, eftersom vi spelade ishockey, i samma beerleague hockeylag. Vår ursprungliga idé var att spela snabb hockey-punk, men sedan dess har vi skiftat mot rå och arg hardcore punk, vilket är musiken vi alla började med. Jag startade mitt första hardcoreband Aivoproteesi redan 1982... Övergången till hardcorestilen kändes naturlig, bara ta en titt på världen runt dig ... bara omöjligt ignorera galenskapen, och det återspeglas bäst med hc punk. Medlemmar är: Jari Mikkola, gt & voc. Arbetar som multimedialärare på universitet, konst- och designfakultet Juha Tuiskuvaara, bas. Jobbar med musik/ljudprojekt och slumpmässiga andra saker Jari Körkkö, trummor. Hänger i skogen och kör lastbil

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många olika laguppställningar?

-Jari M: Samma medlemmar från början.

 

Offside Reidars är namnet, var kom det ifrån och vad betyder det?

-Jari M: Som jag nämnde spelar vi alla i samma beerleague hockeylag. Namnet på laget är Reidars Hockey Team (eller bara "Reidars"). Så när vi började och bestämde oss för att spela punk med hockeytema ville vi använda samma namn på något sätt. Vi lade till "Offside" eftersom det hänvisar till hur vi suger på hockey. Och det handlar också om hur punkare och utomstående ändå är typ av "offside" i vårt samhälle. "Reidar" syftar på en ganska berömd målare från Lappland "Reidar Särestöniemi". Han var också en ganska ökänd individ. Och "Reidars" är också en skruvad version av ett vanligt sportlagsnamn "Raiders". Offside Reidars är kanske inte det enklaste namnet för ett band, men vad fan, det finns historia bakom det ändå.

 

Vad är bäst med att spela live? Saknar ni det nu eller kommer ni snart att spela live efter covid-tider? Var är bäst att spela, vilket land, stad, plats?

-Jari M: Att spela live är alltid spännande. Att spela live är som att vara ett med musiken. Om du känner dig rätt och allt fungerar, är det som en annan medvetandenivå. Det är ett mentalt och fysiskt tillstånd, stärkande och ibland till och med utmattande på samma gång. En riktig ventil för känslor. Och även den minsta reaktionen från publiken gör det ännu bättre. Vi ser verkligen fram emot att spela mer live, vi har inte spelat så mycket än. Vi startade 2019 och pandemin startade 2020... Nu ser det mycket bättre ut. Offside Reidars har inte spelat utanför Finland än, men med våra tidigare band har vi turnerat över hela Europa. Tyskland brukar vara väldigt trevligt. "Treibsand" i Lübeck är en plats jag alltid tyckt om. "Vastavirta" i Tammerfors, Finland är alltid coolt.

Jari K: Det bästa med att spela live är euforin när spelningen är över, och du tar en lång klunk kall öl.

Juha T: Ja, det bästa är adrenalinkicken från spelningen. Men också att träffa vänner under turnén. En av de bästa platserna att spela på i Finland är "Tukikohta" i Uleåborg.

 

Är det viktigt att ge ut skivan som en fysisk utgåva tycker du? Ni gjorde er senaste på kassett... Varför?

-Jari M: Vi är alla typ av skivfreaks. Fysiska utgåvor är i bästa fall som kompletta konstverk, som du kan hålla i dina händer, med grafik och texter och så vidare. Kassetter är också coola, jag tror att de flesta punkband har börjat med kassetter. De är mycket DIY vänliga. Vår senaste utgåva var på en kassett, eftersom den var ganska billig och snabb att göra, och vi visste att kvaliteten var mycket bra i det lilla kassettföretaget i Finland. Och eftersom vinylplantorna är mycket i trubbel och överbokade över hela världen just nu, ville vi inte vänta i månader på en ny utgåva.

Jari K: Naturligtvis är det viktigt att ha mer än bara några filer på internet. En skiva eller en kassett är något du lyssnar på helt, medan du går igenom omslagen

Juha T: Word!

 

Spelar ni några covers när du spelar live? Om ni gör det, vilka blir det då?

-Jari M: Ja, vi spelar några covers live. Vi har spelat G.B.H.s "Race against time", Blitz's "Never surrender" och Cosmic Psychos "Fuckwit city". Vi spelade också in dessa tre låtar och lade dem på våra Bandcamp- och youtubekanal som en digital release, med namnet "Basement's hits EP". Kanske någon gång på en fysisk utgåva.

 

Berätta lite om att följa låtar.

a)Shitshow Jari M: Det är en låt om saker som blir till skit, precis när du tänkte att saker och ting kanske äntligen skulle bli bättre. Shitshow väntar alltid runt hörnet. Den ursprungliga inspirationen till texten var Trump-anhängarnas attack mot Capitolium i Washington. Jag frågade en amerikansk vän en dag efter attacken vad han tyckte om det. Först skakade han bara på huvudet, så jag bad honom beskriva det med ett ord. Och han sa "Shitshow". Men låtens poäng är att ge inte upp, låt inte skitstöveln vinna.

Jari K: Shitshow är ett utdrag ur min dagbok

b) Outsiders Jari M: Det här är en sång om global uppvärmning. Vi bor i norra Finland, precis vid polcirkeln. Utomhusaktiviteter är en stor del av människors liv här, även vårt. Sammanhanget i låten är att spela hockey utomhus, i en rink eller på en damm, "pond hockey" eller vad man nu kallar det. (Vi kallar det "mösshockey" i Finland). Hur som helst, det är jättekul, och vi har gjort det sedan vi var barn. Men vi har märkt att vintern börjar senare år efter år. Inte bra. Klimatet blir varmare, och det har vi en verklig erfarenhet av.

c) I can´t play Jari M: Haha, det här kan vara vår ledmotiv. Det nämns till och med "offside". Det handlar om att vara dålig på hockey men ändå spela det för att man älskar det. Eller så kan du alltid göra det roligt. Precis som punkrock spelar det ingen roll om du kan spela eller inte. Gå bara för det, strunta i vad de andra säger.

Jari K: Den här låten är beskrivningen av ishockeyminuten när jag sätter på skridskorna på isen för mitt skift

 

Är det viktigt att få ut era åsikter i er musik, och är det ett bra sätt att få ut frustration också?

- Jari M: Ja, det är viktigt, och ja, det är ett riktigt bra sätt att få ut din frustration också. Dumma texter är ok ett tag, om musiken är bra, men jävligt irriterande om den bara fortsätter och fortsätter.

Jari K: Ja det är det. Det är slöseri med tid att lyssna på alla bla bla bla kärlekssånger. Vår nya utgåva har fina åsikter.

 

Tror du att era texter kan påverka andra som lyssnar på dem... något exempel på det? Har du ändrat dig? Aldrig på finska?

 -Jari M: För mig har texter alltid betytt mycket, och bra texter har påverkat mig . Så, ja, jag tror att texter kan påverka en lyssnare. Och naturligtvis hoppas jag att våra texter kan göra det också. Genom åren har folk kommenterat mina texter (finska och engelska), och det är alltid intressant. Särskilt när de hittar andra betydelser än vad jag ursprungligen menade. På en av recensionerna av vår "Fuck Off!" -kassetten skrev recensenten att "kondensera texter till det mest relevanta är särskilt glädjande". Jag tar det som en komplimang.

Jari K: Jag hoppas att texter kan få effekt

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Finland, vilken typ av band har ni konserter tillsammans med?

-Jari M: Vanligtvis spelar vi på arenor som kan hantera och är vana vid hög punkrockmusik. Och för det mesta med andra band som på något sätt är i samma riktning musikaliskt. Men vi har inga problem med att spela med band med helt annan stil, så länge du kommer överens med folket.

 

Har ni varit ett av alla dessa band som har gjort livestreams nu under covid-19-tiden eller hur är det?

-Jari M: Våra två första spelningar var livestreams mitt i den första vågen av covid-19-pandemin. Först på facebook och sedan på youtube. Intressanta upplevelser. Facebook var lätt, men kvaliteten inte så bra. Youtube erbjöd bättre kvalitet, men det var tekniskt mer utmanande. Vi strömmade från vår replokal med ett par vänner var där som publik. Streamingspelningar var bättre än att inte ha några spelningar alls, vid den tidpunkten.

Jari K: Yeah... det var en ersättning för en riktig spelning, men du kan inte riktigt få samma eufori som på en riktig spelning

 

Jag gillar öl och gör även öl.. Om Offside Reidars skulle göra en öl , vad skulle det heta och vilken typ av öl skulle det vara?

-Jari M: Trevligt! Vi gillar öl också! Jag skulle vilja att vårt bands öl ska vara en öl, något som engelska (stark) bitter. London Pride och Fullers ESB är bra mainstream-exempel. Namnet skulle vara "Offside Ale" Vårt beerleague hockeylag hade sin egen öl för några år sedan, en liten begränsad upplaga gjord av ett mikrobryggeri som heter "Maistila". Det var ganska hoppy citrus pale ale typ av öl.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord för alla som aldrig har hört er?

Jari M: Snabbt, högt, punk

Jari K: Inte-bocka-för-någon vårdslös fortkörning

Juha T: punk rock hardcore

 

Vilken är din egen favorit bland dina egna låtar?

-Jari M: "Gamesaver", "Fuck Off!" och "Brain Eater"

Jari K: "Fuck off! och "Fuck with authorities"

Juha T: "Brain eater"

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när ni först började spela i ett band?

-Jari M: Mindre krångel. Lite mindre nervositet. Lättare att njuta av liveupplevelsen.

 

Gamla finska punk/hardcoreband som du verkligen gillar?

-Jari M: Pelle Miljoona & N.U.S., Pelle Miljoona & 1980, Sehr Schnell, Lama, Terveet Kädet, Kaaos, Kansanturvamusiikkikomissio, Varaus

Jari K: Vad är tillräckligt gammalt? Terveet Kädet och Lama

Juha T: Lama, Mellakka, Varaus

 

Vad vet du om Sverige? Vad sa folk om vår coronastrategi?

- Jari M: Vi känner till norraSverige ganska väl. Haparanda och snus är bekanta för oss. Vi klarar oss till och med med finska språket där. Södra Sverige känns som Centraleuropa. Länderna har haft lite olika coronastrategier, och Finland har klarat sig ganska bra i allmänhet. Den svenska strategin verkade lite galen först, men vi befinner oss alla nu i samma situation.

Jari K: Jag vet att två av mina kusiner bor i Sverige. Och att svenskarna inte riktigt kan spela hockey. Och de kan inte spela handboll heller.

 

Har ni någonsin varit här? Några bra band från Sverige som ni gillar?

-Jari M: Många gånger. Även i söder. Ebba Grön, Anti-Cimex, Shitlickers, Hives, tidiga Hellacopters, Haystack..

Jari K: Ja, du måste åka dit, för du kan inte få tag på snus i Finland. Masshysteri, No fun At All och Millencolin.

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder?

- Jari M: Det har varit ganska blandat. Kanske mest äldre människor mer, de som kanske känner igen oss från tidigare band

 

Berätta en rolig sak som har hänt under ttn livegig med ert band?

-Jari M: Jag kommer egentligen inte att tänka på något... Det var lite roligt med vårt första streamingspelning på facebook.. Kameran vi använde satte inte ut videon automatiskt i horisontell riktning av någon anledning, så med bärbar dator eller dator var människor tvungna att titta på det huvudet 90 graders lutning ... några kommentarer sa "aj, min nacke gör ont", haha haha. Efter livestreamen redigerade vi en uträtad version av spelningen, så att folk kan titta senare.

 

Finns det några bra band i Finland idag? Nya band som är bra? Gamla band som fortfarande är bra?

-Jari M: Massor av bra band! Puhelinseksi, Kohti Tuhoa, Generals, Ydinperhe, Influensa...

Jari K: Det finns många: Ydinperhe, Yhteiskunnan Ystävät?. .. och Wasted naturligtvis!

Juha T: Dodge är ett nytt bra band.

 

Vilken är skivan som du alltid måste ha i turnébussen?

-Jari M: Vår trummis äger skåpbilen, så han bestämmer.

Jari K: Så när jag bestämmer mig blir det pratradio.

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker ni lyssnar på?

-Jari M: Ja, ja, vi köper skivor. Musikströmning är bra när du inte är hemma och för att kolla in nya saker. Och det är bra för att lägga ut din egen musik för människor att kolla in. Jag köper skivan om den är bra.

Jari K: Naturligtvis bör du köpa skivor, åtminstone alla skivor du tycker är bra. Och då bör du lyssna på dem med en tanke, gå igenom omslagen och läsa texterna.

 

Säljer ni några skivor på dina spelningar, köper folk dem?

-Ja, ja, vi har skivor, kassetter och t-shirts på spelningar. Folk kunde köpa lite mer, det är det bästa direkta stödet för ett band.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit i?

- Jari M: Självklart läser vi dem, och om vi vet att det är en person med god smak, kanske vi är mer uppmärksamma på det. Men det är bara en persons åsikt. Recensioner är också ett sätt att få publicitet. En albumrecension av mitt gamla band var riktigt dålig redan från början, men när jag läste vidare skrevs alla låtnamn på något sätt fel, och det fanns referenser till texter, som inte syftade på de faktiska texterna men verkade vara antaganden baserade på de felaktigt skrivna låtnamnen. Det var konstigt. Han kanske inte lyssnade på skivan.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

-Jari M: Det här är tufft. Idag är mitt svar: Clash, Fluid, Eastern Dark, Slits och Bad Brains

Jari K: ABBA och Stiggan Andersson (från Rovaniemi, FIN). Och kanske Souvarit (Schlagerband från Rovaniemi). Det var allt. Jag gillar spelningar med vänband.

Juha T: Mellakka, Uutuus, Shitlickers och Rudimentary Peni

 

Lever ni på er musik eller vad arbetar du med på sidan av musiken?

-Jari M: Lever inte på musik. Lärarjobb ger pengar till mitt bord.

Jari K: nej. Spelar musik för kärlekens skull, och pengar kommer från det skitiga jobbet.

 

Visdomsord?

-Jari M:Var inte dum. Var smart. Ge aldrig upp.

 

Något mer att tillägga till intervjun?

-Vi har öppet för gigförslag! offsidereidars@gmail.com