NoMatrix kommer från Irland och de har precis släppt en samling med singlar och har gjort fler skivor bakåt i tiden. John i gruppen var så trevlig mot mig så att han svarade på många frågor från mig om gruppen . Augusti 20222

 

Berätta gärna lite om gruppens och medlemmarnas historia just nu. Ålder, familj, band före och vid sidan om?

-Vi startade bandet 1997. Jag, Hugh-Bob och en kompis från skolan. Ingen av oss spelade ett instrument. I Hughs föräldrars hus fanns hans storebrors stora punkskivsamling. Så blandat med det och cider började vi öva där. Vi har övat som en trio sedan covid började men innan dess spelade vi som en kvartett med vår gode vän Mickey på gitarr. Vi är alla i början av 40-talet. Vi har varit med i olika band men ingenting så länge eller som en sådan del av våra liv som NoMatrix är.

 

Har det varit många lineupändringar? 

-För många lineupsr för att nämna. Mycket omarrangering. 5 trummisar, 4 gitarrister exklusive mig. Hugh-Bob och jag har varit konstanten i bandet. Men vår trummis nu, Tadhg var vår gitarrist i början av 00-talet. Så Tadhg känns som en konstant del också.

 

NoMatrix, hur kom det namnet upp? Vad betyder detta? Ni var aldrig rädda för att ett annat band redan skulle heta så? 

-Ungefär när vi startade bandet hade jag tillbringat några veckor på sjukhus. På söndagarna gick en präst runt med nattvarden. Jag skulle alltid vägra. En av dagarna när jag hade sagt nej satte han en helig medalj på skåpet bredvid mig. Matrix trycktes på den. Att vara ateist och med definitionen av ordet matris så kom NoMatrix typ.

 

Är det fortfarande viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan du känna att ni har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt? 

-Jag tycker att det fortfarande är viktigt. Som med vår senaste utgåva Assemblage. Som ni vet är det en samling av 7's och outgivna låtar. Jag ville verkligen få  ut de outgivna på något sätt och jag kände att de skulle gå vilse i en fil någonstans. Skivor och CD-skivor är som böcker. Om de har påverkat dig vill du ha dem fysiskt. Att se konsten och läsa om det som någon har tagit sig tid att skriva ner. Det är ytterligare ett tillägg till sinnesminnet och minnet. För mig känns i alla fall något inte släppt förrän det är fysiskt.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller? Om inte har det när kommer ni? 

-Vi har aldrig spelat Sverige. Vi skulle gärna spela där. Det är något som bör organiseras.

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live? 

-Vi har inte fått spela utanför Irland på länge. Men har spelat i Wales, England, Belgien och Tyskland.

 

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni tillsammans eller kommer någon med en text och några fiff av musiken eller hur gör ni era låtar? 

-Jag brukar ha en idé till en låt. Börja med några texter följt av ett riff. Därifrån skulle jag typ ha en idé om hur jag skulle vilja ha det strukturerat. Men ibland ändrar den form när den spelas och fyller musikaliskt ut sig själv.

 

Det verkar som om dina texter är viktiga, finns det något ni  inte kommer att skriva en låt om? 

-Ja texter är viktiga för mig. Medan musik kan fånga min uppmärksamhet är det texterna som får mig att komma tillbaka och utforska ett band mer. När det gäller mina texter tror jag inte att det är något jag inte kommer att skriva om. Särskilt om jag har funderat på ämnet. Men våra texter har varit punkens stapelvara egentligen, observationer, politik och det mänskliga tillståndet.

 

Berätta lite om följande texter 

We are Fallen (fantastisk låt tycker jag, min nya favorit) 

Throughput will be down 

Struggle with momentum

-We are fallen. Det handlar om rytmen i det moderna livet. Där rutin är den enda funktionen vi har. Vi faller tanklöst in i det och kan inte komma ut.

Att bli knockad från varje sida tills det känns som att spåret vi är i, är där vi ska vara. Så vi letar efter små mål, särskilt meningslösa för att stötta oss.

Througputs will be down. Det här är en arbetsplatslåt. Där ett företag inte har någon verklig omsorg om sina anställda. Utan snarare produktionen. En där chefers självbetydelse gör miljön giftig och orsakar fientlighet.

Struggle with Momentum, handlar i grunden om en situation du befinner dig i. Där du tror att du kan kämpa eller arbeta och det kommer att förändra resultatet. Men man kan inte ändra på det och det känns nästan förutbestämt.

 

Hur är det att bo på Irland nuförtiden, rasister, politik, covid etc? 

-Irland är som alla moderna europeiska länder tror jag. Allt blir väldigt dyrt, politiken har blivit väldigt polariserad, enorma hemlöshetsproblem, korrupta elitpolitiker som styr. Det finns en klyfta som verkar bli större. Men generellt har irländarna en humor som skär igenom många saker. Vilket gör problem enklare och lättare att se och förstå. Men uppenbarligen fixar det inte allt.

 

Kallar ni er punkband, streetpunkband eller kallar ni er bara ett rockband? Är det viktigt att nämna punk samtidigt som ni pratar om ert band? 

-Punk, punkrock. Det är den typen av ord som låter dig veta var du står etiskt och socialt.

 

Har du något favoritfotbollslag (jag gillar Arsenal själv)? 

 -När jag var ung var det Liverpool och Glasgow Celtic. Men jag tappade mitt hängivna intresse för fotboll när jag började spela musik.

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och att brygga själv? Din favorit ölstil ? Ni har ingen eget Nomatrix-öl?

-Öl har blivit dyrt här också. Jag gillar min öl. En bra stark IPA är ett bra sätt att starta en session. Men jag skulle aldrig tacka nej till någon form av öl. Nej, det finns ingen NoMatrix-öl. Jag skulle nog vara vår bästa kund om det fanns.

 

Ni har gjort några skivor tillbaka i tiden, berätta om dem. När kommer nästa skiva? Jag menar en fullängdare med nya låtar? 

-Vår första insats var ett demobandalbum som heter 'Reality sucks the fun out of playtime' 1999. Det var med vår andra trummis och är lite ostämt. Tvåa var en CD-EP som hette "I am Loser" 2001. Fortfarande förtjust i den här. Tredje var ett CD-album som heter 'Induce Vomiting' 2004 med 17 låtar. Jag önskar att vi hade skurit ner låtnumren och lagt tid på det bra här. Fjärde ett CD-album som heter 'Ugly' 2006. kör fortfarande låtar från detta på våra spelningar. Femte var ett minialbum på CD som hette 'E.P'. år 2008. Ungefär som "I am loser" är jag fortfarande väldigt förtjust i det här. Sedan gjorde vi 2 splittar och EP på sjutmmare. I år släppte vi "Assemblage" som har de 3 7"s och 5 outgivna låtarna på CD och digitalt. Jag tror att vi på de här utgåvorna verkligen får till ljudet. Vi har redan börjat arbeta på ett nytt fullängdsalbum. Vi har spelat in sporadiskt. Men hoppas att den är klar vid den här tiden nästa år.

 

Vad är er styrka när ni spelar live? 

-Vi är inga musiker så vi spelar för att ha kul och förhoppningsvis tycker den som tittar på det också.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar ni? 

-Vi uppskattar alla som kommer för att träffa oss. Men de finns nog där för det mer förtjänta bandet efter oss.

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker du använder för att lyssna på musik? 

-Köper kontinuerligt skivor. Inte lika mycket CD-skivor längre. Men om en CD är allt ett band har släppt så köper jag den. Jag använder Spotify. Mest när jag är på jobbet och inte lyssnar ordentligt. Men det är lätt att stöta på nya band på den, vilket är bra.

 

Säljer ni några skivor på era spelningar, köper folk dem? 

-När vi har möjlighet att sälja på spelningar säljer vi Deadlamb Records-grejer också. Så det är en bra mix att köpa från.

 

Ni har en egen etikett också. Deadlamb Records? Är det mycket jobb med det och vilken är den bästa skivan ni har släppt där, din åsikt? 

-Hugh och jag startade Deadlamb Records 1999. Det är ett kärleksarbete för punken. Vi är ideella, DIY och försöker stödja band var som helst. Och vi uppskattar allt stöd vi får. Min favorit hittills är en LP-samling av irländska band som vi tog fram för några år sedan. Den heter Lambpaign Ireland och är en liten inblick i den irländska scenen. Hugh-bobs val skulle vara albumet av SPLNTR som heter Trails – Then and now Det är ett riktigt bra album från ett kaliforniskt band. Den tog vi fram 2018.

 

Och vilket är drömbandet att lägga ut på etiketten? 

-För svårt att svara på eftersom listan skulle bli för lång. Men egentligen handlar det mer om band som inte är stora och populära, men som är lika förtjänta av att lyssnas på.

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

-Det är alltid bra att få en bra eller rättvis recension och höra från olika perspektiv. En dålig recension skulle inte påverka oss alls. Samtidigt oavsett vilken recension vi skulle få fortsätter vi att göra det vi gör.

 

Om du fick välja fem band från förr och historien och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med er band. Vilka fem hade du valt? 

-Jag ska dela valen med Hugh-Bob på den här spelningen. Men den här listan kan ändras varje dag. Nomeansno, Sloppy Seconds, Minor Threat, Strikniën D.C. and Narcoleptic Youth.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken? 

-Definitivt.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)? 

-Jag vet inte om någon kan bli chockad längre :)

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post? 

 -Det var länge sedan jag gjorde en intervju. Jag föredrar definitivt ansikte mot ansikte eller e-post. Lättare att skämta lite ansikte mot ansikte och lättare att utveckla i ett mejl. Mitt telefonsätt är ganska plötsligt. Mestadels består det av "ja, nej" och "vilken tid?" :)

 

Ni har varit på många skivbolag, hur kommer det sig? (det var en fråga som jag skulle ha skickat till ett annat band men vi fick ett långt svar ändå)

-Vi har bara varit på Deadlamb egentligen. Utgåvor som Throughput EP och Future Hate split, det är bara en gemensam release från båda etiketterna. Du hittar detta ganska mycket med mindre etiketter som delar en release med andra etiketter. Det är bra för bandet eftersom det får dem att spridas runt mer och bra för etiketten eftersom det blir lite billigare. Och du bygger broar med andra etiketter.

 

Några svenska band du gillar?

-Zooparty Voice of a generation, Existenz.

 

Visdomsord? -Om du funderar på att göra något kreativt. Gör det. Det är min visdomskvot för år :)

 

Något mer att tillägga?

-Tack för den här intervjun och jag är väldigt glad att We are Fallen är med i dina favoriter. Förhoppningsvis får vi ta några öl personligen en dag.