Svaren kommer från Filip som spelar trummor och sjunger i Nic Smiesznego. Ett av Polens bästa band just nu. Detta gjordes i slutet av 2021

 

Berätta lite historia om gruppen?

-Bandet bildades Pasiaks (gitarr) initiativ 2003 i byn Brzeznica i sydöstra Polen. Först bestod bandet av Pasiak (gitarr), Gieru (bas), Rysiek (trummor) i Gumiś (sång). Lineupen ändrades, i mellantiden när Gieru lämnat, eftersom Ariel (basen) och Ariel lämnade , och Kefir (basen) kom till, Rysiek lämnade och Filip (trummorna) kom tillt, etc. Vi spelade in två demoalbum, vi spelade en hel del konserter men tyvärr tvingade livet oss att ställa in bandaktiviteten obestämd tid. 2018, efter ett möte, började vi spela igen med lineupen Pasiak (git), Gumić (sång), Ariel (bas), Filip (trummor).. Från början var det tänkt att det skulle bli en comeback för bara en konsert, men som det visade sig senare att vi så bra överens så vi bestämde oss för att vi skulle ta saken vidare. Vi började spela konserter och göra helt nytt material samtidigt. 2020 släppte vi vårt första hela album "NIHIL RIDICULUM" på egen hand och med fyra skivbolag (HC Tatoo Rec., Beskid Punkowy, Pasażer och Stradoom). Det mottogs ganska fint. Detta skulle förmodligen vara det om det kommer till vår historia.

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

- Mångfalden av jobb vi har är stor, från företageschef tillsotare, fabriksarbetare, till vaktmästare för funktionshindrade. Var och en av oss har olika intressen, modellbyggnad, motorcyklar etc. Men vi har ett gemensamt intresse som är musik och dess skapande. Det tidigare, eller faktiskt ett parallellt band vi var med i, och det var Ortodox, och nu har Ariel fortfarande sitt projekt som heter Anver Void.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest punk och några hardcore, gamla polska band som Dezerter? Favoriter från förr?

-Alla kommer att känna nåt annorlunda i vår musik. I allmänhet passar vi något sätt in i den allmänt förstådda termen hc / punk, men det var inte avsett. Vi vill inte märka vår musik. Var och en av oss lyssnar lite olika musik, från jazz till punk, hc, industriell, till psykorap till elektroniska stycken, och det är denna blandning av musikaliska preferenser som får oss att låta som vi gör. Det är svårt att säga dina favoritband från det förflutna eftersom var och en av oss skulle behöva skriva en lång lista och det finns inte tillräckligt med utrymme i intervjun för det, hahaha

 

Nic Smiesznego är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Vad betyder det? Var ni inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Det fanns en gång en polsk film med samma titel. Det skildrade det polska samhället, alla dess brister, bekymmer och allmän skit. Det var här namnet kom ifrån. Vi tror att trots utseendet av lycka finns det verkligen inget att skratta åt när man tittar på världen omkring oss och i vilken riktning den är på väg. Är det något annat band som heter det?  Förmodligen inte i Polen, och utomlands vet vi inte eftersom vi inte kan språk, hahaha. Bästa bandnamnet jag vet? Jag vet inte, jag kan inte svara... hahaha

 

Vad är det bästa med att spela live? Har dni gjort något sedan covid-19?

- Det bästa med att spela live är energin och feedbacken du får från människor framför scenen, det spelar ingen roll om det är 100, 200, 300 personer eller 1 person. Att spela live skiljer sig från studiospelande i den meningen att det finns utrymme för spontanitet, många saker under liveshower kommer ut naturligt utan planering, och det är det coolaste med det. Covid komplicerade många saker, inklusive möjligheten att turnera. Vi har haft 3 nedstängningar i Polen hittills och vi vet inte hur många fler det kommer att bli, men mellan dem spelade vi och spelar en hel del konserter, totalt kommer det att vara runt 20 så det är inte så illa som man kan förvänta dig.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Svårt att säga. Varhelst någon lägger sin energi, sin fritid och ofta sina pengar för att organisera ett gig, det kommer några människor, ibland mer, ibland färre, men de kommer, det finns ett bra ställe att spela. Och det spelar ingen roll om du spelar på professionell utrustning med ljudtekniker, eller om du bara spelar med högtalare.  Och det värsta stället?

-Var och en där politiker, kyrkan, armén, polisen etc. är involverade.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Polen just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

- Visst ger de tider vi lever i och vad som händer nu i Polen och i världen oss skäl att ropa ut allt vi inte håller med om och vad som gör oss arga. Vi spelar som vi känner och vi behandlar vårt spelande som något normalt, så jag kan kort svara att det nu är normalt att spela sådan musik i Polen, precis som för alla andra :) När det gäller de band vi spelar med är det enklaste sättet att säga att de är oberoende , utan höger / nationella / nazistiska fascistiska influenser, oavsett vilken typ av musik de spelar.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-90' stils hc/punk

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

- Definitivt en livsstil, att leva i harmoni med dig själv, men också i harmoni med andra. Om du mår bra som du är, och samtidigt inte skadar andra, ser du deras behov, du reagerar när någon vill förtrycka de svagare, förstöra det som skiljer sig från sig själva, dela etc., det kan sägas att det här är punk och det spelar ingen roll om du klär dig i en kostym, träningsoverall, jeans eller något annat sätt som passar dig, oavsett vilken musik du lyssnar på, vem du älskar etc.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in i punk/hardcore?

-Det fanns ingen speciell låt eller ett visst band. På den tiden då band var populära utbytte vi musik med metal, genom punk, hc, till och med rap till industri, etc. Det hela ledde oss på ett sätt i detta och inte i en annan riktning och du kan höra det i vårt spelande, många olika influenser.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? Har de redan sett allt?

-Chockera med våld är meningslöst, om de inte verkligen vill bråka med sina föräldrar. Försökte vi chocka föräldrarna med våld? Förmodligen inte, det är bara det att generationsklyftan orsakar en intresseförändring och det som är normen för oss är en chock för den äldre generationen. Har föräldrarna sett allt möjligt? Det verkar som om nej, eftersom 2000-talet överraskar oss varje dag och för den nuvarande unga generationen, "vårt chockerande" är en föråldrad standard, och den unga generationens kreativitet är nu enorm och det skulle vara bättre om de inte försökte chocka föräldrarna för mycket, eftersom konsekvenserna kan bli, för att uttrycka det milt, obehagliga.

 

Hur är det att bo i Polen just nu? Politiskt? Fascister?

-Livet i Polen är konstigt just nu. Å ena sidan är det teoretiskt "normalt", å andra sidan styrs landet av ett konservativt högerparti som bara har ögon för kyrkan, så du kan gissa i vilken riktning detta går. Dessutom har vi ett tyst samtycke till att nazisterna härjar under sken av patriotism och huliganism, som också är starkt koncentrerad till höger. Så denna normalitet är, som jag nämnde, är "teoretisk". Det är inte kommunism, men tyvärr går den i den riktningen.

 

Finns det några bra band från Polen just nu? Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

- Det finns många riktigt bra band från den bredaa "scenen". Det är svårt att nämna alla, så jag ska bara nämna några: Eye For An Eye, Skorup/a, Wara, 1125, Schizma, The Corpse, Morus, Regres och många andra. Vissa slutar, andra återuppstår, andra byggs från grunden. Jag rekommenderar att du går in i den polska scenen eftersom det är specifikt och riktigt intressant. I vår stad, förutom vi, finns det 4 band från hc/punkscenen: Mamusiu Ratuj, Ortodox, Prokurator, The Dickens. Några av dem uppträder och spelar in, andra arbetar med material.

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här nån gång? Vad är typiskt svenskt?

- I Polen finns det en övertygelse om att det är ett av de bästa länderna att leva i, men det är väldigt dyrt och språket är svårt att lära sig. Vad vet vi om Sverige? I skolan i geografin lärde de oss vad huvudstaden heter, med vem de är grannar, var det är, vilken valuta de har etc. så vi har grundläggande kunskaper hahaha. Vi har inte varit i Sverige än, men vi hoppas att vi en dag får chansen att spela något i Sverige. Och en typisk svensk enligt vår mening? – en VIKING-:)

 

Har du hört några bra band från Sverige? - Visst. De tre första för mig är 1. Refused, 2. Misconduct, 3. The Hives

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er Aldrig på engelska? Berätta lite om följande låtar

-Pseudo

-Anormalnosc

-Robotnik

Texterna är alla skrivna av oss alla. En av oss kommer på att skriva om något, den andra kommer att lägga till något, den tredje och den fjärde kommer att göra korrigeringar och det är så vi gör det. Vi inspireras av livet, allt som händer omkring oss, vi försöker överföra våra åsikter och våra attityder till livet till texter, oavsett om de passar någon eller inte. Vi försöker vara ärliga i det vi gör, och därför tänker vi aldrig på om vi kan förolämpa någon med en text eller inte. Av samma anledning som vi inte sjunger på engelska, vi lever och gör musik i Polen, vi sjunger främst om vad som gör oss förbannade i det här landet, så vi förstår inte varför vi ska göra det på engelska, det skulle inte vara uppriktigt. Och nu lite om låtarna:

"Pseudo", en sång om det faktum att allt modern politik bygger på är pseudo. Det spelar ingen roll var, politik är ond oavsett om det är höger, vänster eller mitten. Det är en cancer som konsumerar samhället, vilket leder till skillnader, konflikter, krig, fattigdom och allt ont i denna värld

"Anormalnosc" ("Avvikelser") - frågan om komplexiteten i den mänskliga själens eller mer av sinnet. På utsidan är vi helt annorlunda än inom oss själva, vi har tränade beteenden och ritualer, formler som kommer ut ur våra munnar. Allt detta kan verka onormalt. Det handlar om diskrepansen mellan vad som finns i huvudet och vad som är verkligt.

"Robotnik" - en låt till texten av den polska poeten - Edward Stachura. Den första av de två "gamla" bitarna i den "nya" versionen. En sång om 75% av samhället, om nonsenset i det utförda arbetet och om "arbetardagen", om den vardagliga vardagen för "vanlig Svensson". På konserter är den här låten tillägnad alla dem som måste vakna varje morgon och motvilligt stå vid monteringslinjen i 8 eller fler timmar.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?

 - Det är inte tal om att skriva några texter som lovordar någon makt eller något politiskt system, och i själva verket är detta förmodligen det enda ämne som vi aldrig kommer att beröra i texterna.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få ut era åsikter i musik? Eller är det okej att spela musik och inte sjunga om politik?

- Det finns band som helt avskärmar sig från politiken, som om allt som händer runt omkring dem inte skulle gälla dem. Vi gör inte det och det kommer vi aldrig att göra. Vi kommer inte att säga att något är vitt när det är klart svart, vi kommer inte att vända på huvudet eller blunda om vi inte håller med om något, och politik är det bästa exemplet på det. Jag tror att hc/punkscenen är mycket nära relaterad till politik, och mer specifikt till motstånd mot den, oavsett vilken sida av den politiska scenen vi tittar på. Är det okej att hoppa över politiken i texter? Alla sjunger om vad de tycker är lämpligt, jag vill inte döma här, alla gör det och sjunger som de vill. Det viktiga är ärlighet, inte att vara catchy.

 

Bästa politiska bandet/artisten?

-För mig, definitivt Rage Against The Machine

 

Tror du att musik (text och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

- Det vi sjunger om är ett uttryck för våra tankar, vår inställning till livet och världen, att skrika ut allt som oroar oss, men vi vill alltid nå människor som lyssnar på oss med budskapet. Jag tror att detta gäller alla band som uppmärksammar texten och inte sjunger om skit så länge någon får tag på det och kan sjunga med dem. Så svaret är ja, texten kan, och bör ofta, förändra attityderna till livet.

 

Ditt favoritskivomslag alla tider? Vem gör era omslag? Och har ni några bra skivaffärer i din hemstad?

-Den bästa omslaget som någonsin gjorts tycker jag är omslaget till King Crimsons album "In the court of the crimson king". Vår cover designades av en vän från vårt vänband, Burek Dobry Pies. Han ville genomföra detta projekt, han föreslog en sådan design, vi kom överens, några korrigeringar gjordes och här är det :) Faktum är att det bara finns en musikaffär i vår stad. Den heter Debut, riktigt bra, drivs av en riktig entusiast av musik och ett vandrande uppslagsverk. Du kan hitta ädelstenar praktiskt taget som är otillgängliga. En annan sak är att i Internets tidsålder upphör musikbutiker att existera. Det finns detaljhandelskedjor som bland annat har CD-skivor i sitt sortiment, men de är som en av många andra varor, det är svårt att behandla sådana platser som musikbutiker.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vad som helst?

- Vi befinner oss på 2000-talet, så det är känt att 99 procent av inspelningarna finns tillgängliga på Internet både lagligt och olagligt och vi kommer inte att kunna fly från det. Ändå är det alltid värt att ha ett medium med din musik eftersom inte alla gillar att lyssna på musik från Internet. När det gäller valet av en vinyl, cd eller kassett så är vinylmodet tillbaka och kassetten kommer också långsamt tillbaka, så om du vill passa in i modet måste du säga att en av dessa två, men jag tror att det bästa mediet för tillfället är en CD. Vi behandlar vinyl och kassetter som "samlarupplagor", särskilt eftersom vinyl är jävligt dyrt att släppa.

 

Berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under något gig?

 - Egentligen handlar det inte om Nic Śmiesznego, men vi gick på en konsert med bandet jag spelade i tidigare, allt var bra, tiden gick fint, då var det dags att gå in på scenen, och vi insåg att gitarrerna hade lämnats i replokalen - cirka 150 km från konsertlokalen så det fanns ingen chans att snabbt köra och hämta dem. Vi var tvungna att låna utrustning från ett annat band, och vår högerhänta basist spelade på en bas för vänsterhänta, så han hade strängarna upp och ner. Vi spelade på något sätt, men vi minns fortfarande den här situationen och den framkallar mycket skratt hahaha.

 

Hur ser er publik ut? Vilka personer saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

- Publiken är varierad, från gamla punkrockare till tonåringar och ibland barn. Vi saknar alltid alla dem som av någon anledning inte kunde komma, men ville. Tja, det händer ibland och det är alltid synd att de inte är där. Naturligtvis alla de som har gått bort, som  vi aldrig kommer att träffa igen på någon konsert. Vi saknar dem mycket. När det gäller det "största" vi har spelat med är vart och ett av de band vi någonsin har spelat med bra för oss eftersom de skapar något eget, något ärligt och gör sitt bästa. De mest kända banden i Polen som vi hade nöjet att spela med är förmodligen Dezerter och Los Fastidios, men vi kommer inte att nämna resten, för att inte hoppa över någon;)

 

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet? –

Så många som fem?! :) OKEJ. 5 CD-skivor: Sepultura "Chaos A.D." , Pink Floyd "The Wall", King Crimson "In the court of the crimson king", 1125 "Nieugięci", New Model Army "Thunder and consolation". 5 konserter: New Model Army i Brighton, Gogol Bordello i London, Skindred i Redhill, D.O.A. i Bielsko Biała, GBH i Canterbury. 5 viktigaste sakerna i livet: kärlek, vänskap, ärlighet, glädje, lycka - det kan vara kliché, men sant :)

 

Första, senaste och dyraste skivan som du någonsin köpt?

-Det första albumet jag köpte var Sepultura "Chaos A.D." och det senasre var Kult "Live Poland Rock Festival" (bra album). Det dyraste var förmodligen Kung Crimson " In the court of the crimson king " specialupplaga på vinyl.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

- Bra fråga. Nej, de är inte tråkiga så länge du inte behöver svara på samma frågor om och om igen. Vi har inte många av dem, så vi har inte tröttnat än.

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

- Recensioner är viktiga eftersom de, förutom konserterna och reaktionerna från människor framför scenen, visar om mottagandet av det du har skapat är positivt eller negativt. Vi följer inte åsikter och vi ändrar ingenting efter att ha hört de dåliga, vi gör alltid som vi känner, oavsett andras åsikter. Inte alla behöver gilla vad vi gör, alla har olika musikaliska smaker och det här är det vackraste med den här scenen, att du kan vara en del av den och samtidigt kan vara annorlunda. Och det märkligaste med vår recension är att "du börjar poga till musiken, de ändrar rytmen och takten och du kan inte" :)

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt?

 - Vi brukar jämföras med band som Apatia, Złodzieje Rowerów, Guernica Y Luno (dessa tre finns tyvärr inte längre) och Dezerter. Vi är inte irriterade över det, och det är verkligen en ära för oss att jämföras med så stora och betydelsefulla band. Alla kommer att hitta något annorlunda i vår musik, alla kommer att höra olika influenser, men allt är utanför oss och vi har ingen kontroll över det. Vi försöker inte medvetet att imitera någon, och det faktum att vi gillar dessa eller andra band påverkar på något sätt undermedvetet vår musik.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

1. Pink Floyd, 2. Bad Brains, 3. Ramones, 4. Body Count 5. New Model Army

 

Är musik ett bra sätt att komma ut med frustration och bli en trevligare person utanför musiken??

- Att göra musik eller spela konserter ger oss otrolig energi och gör att vi kan ladda våra batterier, glömma vardagen för ett ögonblick, en så hård återställning och därmed kan man säga att tack vare musik blir vi bättre i vardagen för ett ögonblick.

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här)

- I en intervju för en pally zine fick vi frågan: "Var och för hur mycket kan du köpa mänskliga ben i lösvikt" :)

 

Vilket är frågan du vill ha men du aldrig får. Fråga den och svara på den?

-Jag tror inte det finns en sådan fråga :)

 

Framtidsplaner för bandet?

- Om allt går enligt vår plan går vi in i studion nästa år för det andra albumet, som vi hoppas kunna släppa 2022. och sedan kanske en promo turné

 

För dig själv?

-Vi vill bara leva bra och vara lyckliga.

 

Visdomsord?

-Lev i harmoni med dig själv...

 

Något att tillägga?

-Tack för intervjun och ditt intresse för oss. Vi hoppas att vi ses någon gång på en konsert i Sverige, såklart, om det är någon som är villig att bjuda in oss, vilket är vad vi räknar med, och känner oss inbjudna till er hahaha.