Microlaxx släppte en skiva på Grönpeppar Records för ett tag sedan och det är en trevlig och uppkäftig historia. Här har det unga bandet svarat på ett gäng frågor och jag är riktigt nöjd med intervjun. Läs och njut. November-2021

 

Lite historia om gruppen?  

Diana: Vi bildades 2019 i Göteborg. Från början hade vi ingen trummis utan det var jag och två tjejer till. Efter ett tag kom Elias in. Tanken var att han skulle spela bas men han blev trummis i stället. 

Elias: Jag fick ett meddelande av Diana som sa att hon hade ett band som skulle behöva en bassist så jag tackade ja och skulle prov spela men det blev trummor istället

Elle: Jag har inte varit del av gruppen så länge, så kan inte svara på den.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder familj, band före och band bredvid?

Diana: Jag är 21 år och bor i Köping. Är ursprungligen från Stockholm så jag har min familj där uppe. Jag har haft en del band innan men vi har inte kommit särskilt långt. I de tidigare banden brukade jag spela bas och sjunga. 

Elias: Jag är 16 år och bor i Göteborg. Banden jag spelade i innan var Rättegång där var jag gitarrist och i Pank då spelade jag trummor och gitarr                     

Elle: Jag är 23, icke-binär och bor i Svedala. Har spelat i lite oseriösa band innan då vi bara kört covers, så detta är mitt första riktiga band så att säga.

 

Jag kan höra mycket punk och inte så lång från Hårdgnissels stil?  

-Diana: Folk har nämnt det innan och vi kan väl inte annat än tacka för det. 

Elias: Yeah, det har jag hört från vissa och tack

Elle: Vet inte vad jag ska svara på det, men tack antar jag.

 

Microlaxx, är ni nöjda med namnet? Jag jobbar på sjuklhus så jag vet vad det handlar om. Varifrån fick ni namnet?! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet? 

Diana: Vi är nöjda med namnet definitivt. Jag kom på namnet när jag var på apoteket en dag. 

Det bästa bandnamnet är Mimikry eller Asta kask

Elias: Ja så klart 

Elle: Jag tycker det är ett ashäftigt bandnamn och skulle inte byta det till något annat.

 

Vad är det bästa med att spela live?  Har ni börjat spela live efter covid ännu? 

Diana: Det bästa med att spela live är adrenalinet och att det känns som man blir ett med publiken. Det är en riktig härlig känsla som man är väldigt tacksam för att ha fått uppleva och förhoppningsvis får uppleva fler gånger.  Hittills har vi spelat på en festival nära Kinna och på Mässinghornet i Malmö. Vi har två gigs inplanerade. Ett den 4:e december på Cyklopen i Stockholm och ett den 11:e december på fängelset i Göteborg

Elias: Det är nog kicken man får när man spelar och att se hur folk släpper loss

Elle: Jag älskar energin som fylls i rummet när man kör live. Att kunna interagera med publiken när man är på sen är en sådan otroligt häftig känsla.

 

Var är bäst att spela, var är sämst? 

Diana: Inget ställe är sämst. Båda har vart sjukt bra. Men min personliga favorit är nog Mässingshornet i Malmö. Han som hade stället var riktigt trevlig och det var en perfekt lokal och scen. 

Elias: Skulle nog också säga Mässingshornet     

Elle: Har bara spelat live med detta band 1 gång och det var på Mässingshornet i Malmö. Det var en sjukt bra upplevelse och jag hoppas jag får fler sådana.

 

Hur är det att spela denna sorts punk i Sverige idag? 

Diana: Det är kul och lite annorlunda tror jag. De flesta yngre band väljer nog att spela lite tralligare punk.

Elias: Riktigt roligt för dom nyare banden som jag har hört spela mest trall

Elle: Jag har väldigt kul att när jag i allafall.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?  

Diana: Energifylld, Hård och Ärlig

Elias: Rå, snabb och aggressiv

Elle: Eggande, anti-kapitalistisk, energirik.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?   

Diana : Punk är en livsstil. Den får en att tänka till och att våga vara sig själv. 

Elias: En livsstil som är att vara sig själv

Elle: Punk är att bryta onödiga och ibland farliga sociala normer. Att våga säga ifrån när något är fel och att kunna vara fri.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3, streaming och liknande? Är det bra för mindre band? 

Diana: Jag gillar det. Då kan fler komma ut med sin musik 

Elias: Jag gillar det. man hittar mer nya band och band som inte är från Sverige

Elle: Det finns ju både en för och nackdel till det. Personligen så gillar jag streaming, men är inte emot tanken att köpa cd/vinyl häller.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? SD-KD-M? Ska folk få rösta från de är 16 eller vad tycker ni? 

Diana: Synd att det finns sådana idioter i riksdagen och att folk faktiskt röstar på dom. Folk bör absolut inte rösta från dom är 16, det känns som att det kan bli lite hur som helst då. 

Elias: Det är bara sorgligt att det finns så äckliga partier jag tycker att folk som är 16 kanske inte måste rösta 

Elle: Tycker att Charta 77´s titel; Herrarna i sandlådan passar utmärkt till hur Sveriges politik ser ut idag. Det hade varit najs att se fler unga personer politiskt engagerade, men tror dock inte att 16-åringar har den generella mognadsgraden att kunna ta beslut som kan påverka ett helt land.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad? 

Diana: I Stockholm en del bra band. Typ Ksm3, Grebol, Käftsmäll och Dålig Isolering, mfl. 

I Köping finns Charta 77 och Zynthslakt fanns. 

Elias: Jag vet ett jävligt bra band ifrån Göteborg som heter Spøgelse och så skulle jag säga Giftigt avfall och Warför. De band som jag lyssnar mest på som är från Göteborg är inte så aktiva längre

Elle: Finns bara 1 band i Svedala så vitt jag vet. De spelar generellt mycket svensk folkmusik.

 

Spelar ni något utanför Sverige?   

Diana: Nä det gör vi inte men det hade vart roligt att få göra det nån gång 

Elias: Nope, men det hade vart svin kul! 

Elle: Tyvärr inte, men det ligger inte utanför våra mål som band.

 

Andra bra band från utlandet? 

Diana: Generation x, Sham 69, Social distorsion och Clash

Elias: Skulle säga MDC, RKL,  Gorilla Biscuits, Void och D.O.A

Elle: Gorillaz, Twenty one pilots, Paddy and the rats, Black English

 

Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på annat språk?  Ni gjorde en cover på en Charta 77-låt, är det ett favoritband? Andra covers ni spelar? 

Diana: Det är olika grejer vi influeras av men samhället, vardagens händelser och kanske lite ångest. Det hade varit kul att skriva på engelska också. För mig är Charta ett favoritband men vi har olika smak i bandet så kan inte svara för alla. Förutom Brev från hemmet gör vi en cover på Moderat Likvidation, Sprängd. 

Elias: Tänker mest på något om samhället när jag skriver. 

Elle: Mycket om vad som händer oss personligen men också av vad som händer andra i samhället eller i vår närhet. Engelska är ett riktigt kul språk att skriva låtar på, så det kanske händer att vi skriver en låt på engelska.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om? Eller finns det inget heligt? 

Diana: Vi kommer aldrig någonsin att skriva om saker som vi inte kan stå för. 

Elias: Jag skriver inte texterna men det är bara saker vi står för som vi skriver om och skulle aldrig skriva något jag inte står för

Elle: Vi kommer inte skriva om att man borde trycka ned utsatta människor/grupper eller annat rasistiskt/sexistiskt. Främst för att det är något som vi inte står för.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop? Eller ska man inte blanda dessa? 

Diana: Det behöver inte alltid hänga ihop. Man kan absolut blanda musik och politik. Finns en massa bra band som gör det

Elias: Det måste inte ha politik i sig. Finns många bra band som gör både politiska och icke politiska låtar

Elle: Jag håller på att skriva en låt med just texten " allt är politik, särskilt musik".

 

Bästa politiska band/artist? 

Diana: Mimikry och Asta Kask har väldigt bra politiska texter 

Elias: Skulle nog säga MDC och Mob 47 

Elle: Kommer inte på något just nu för att det finns så många. Men Loke Nyberg har några riktigt vackra texter om psykisk ohälsa.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc? Har du något exempel på det? 

Diana: Det tror jag absolut. Tror att man kan få folk att tänka öppnare på saker i världen genom musik. 

Elias: Ja de gör det

Elle: Så klart, musik har möjligheten att inspirera och hela, samt förtrycka och förstöra. Personligen så lyssnar jag på melankolisk musik när jag är ledsen så att jag kan komma igenom processen snabbare. Men det finns ju exempel på hur artister och deras musik har påverkat historien. t.ex. David Bowie. Jimi Hendrix, Johnny Cash.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er ”skiva”, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag så man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider? 

Diana: Tack så mycket. Det är jag som gjorde orginalomslaget och sedan redigerade vår förra basist farsa bilden i datorn. 

Viktigt och viktigt vet jag inte. Men kanske kul. Mitt favorit omslag är London Calling av Clash  eller Alla sover av Mimikry. 

Elias: Diana var den som gjorde omslaget.  Det måste man ej och skulle nog säga Hårda tiders ep Området eller MDC:s album Shades of brown

Elle: Diana var den som fixade med vår förra "skiva". Omslag är konst så kan inte säga vilken som är min favorit då det ändras beroende på var jag befinner mig i humöret/livet/plats/vem jag är med.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar? 

Diana: Att få ut fysiska skivor tycker jag är väldigt kul. Tycker både CD och vinyler är coola men skulle vara coolt att få spela in något på vinyl någon dag. I Köping finns det bara en kvar. Tycker den är helt okej. Den heter Vinyl Records Sweden. I Stockholm finns en massa bra. Typ Sound Pollution och Bengans. 

Elias: Det är bättre ljud och häftigare skivor med vinyl. Det finns många skivaffärer som är bra i Göteborg så jag vet inte riktigt

Elle: Inte lika viktigt som det var innan streaming blev mainstream. Den närmaste för mig finns i Malmö ca 3 mil bort, men har aldrig varit där.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc? 

Diana: Det har hänt en del roliga saker men det roligaste var nog när vi kom på vad vi skulle säga innan vi gick på scen för att peppa oss. ”Violent masturbation, it vibrates.” Ramsan är två låtar som vi gillar som vi slog ihop och tyckte det lät skoj. 

Elle: Efter vår spelning i Malmö så skulle vi hämta våra grejer backstage som var bara en smal korridor, men samtidigt så kom det typ 3 andra personer som också skulle ha sina grejor. så totalt 7 pers i en smal korridor som får hjälpa varandra att plocka ut sina grejor. Det var ett ganska roligt scenario

Elias: Hur vi peppar oss

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?  

Diana: Vår publik består av punkare och annat härligt folk. Vi saknar inte direkt något men kan tänka mig att det är kul när lite yngre punkare kommer på spelningarna. 

Elle: Vår publik är alla som inte hör hemma bland de sk. rakryggade folken. Vår musik kan vara ganska hårdsmält för många.  

Elias: De är härliga. De flesta är punkare men hade varit roligt om man såg någon i min ålder

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter? Den mest pinsamma skivan i samlingen? 

Diana: Jag lyssnar på för mycket blandat för att kunna ranka hela album. Men Alla sover med Mimikry är bra. Sen Tecken i tiden av Charta 77 och Generation X av Generation x. Samma sak med konserter men mina favoriter är nog Attentat och Världen Brinner 2019 i Stockholm, Asta Kask på KB i Malmö 2018, och Mimikry och Asta kask i Borlänge 2019. Första gången jag var på Hugo Fjäderben var också kul och många bra band som spelade. Jag lyssnar för det mesta på Spotify så har ingen direkt skiva som jag skäms över men en av mina guilty pleasures som jag har är Jedward. 

Elle: Brukar inte lyssna på hela skivor/album eller konserter så kan tyvärr inte säga.

Elias: D.R.I-Dealing with it, Moderat likvidation-Kuknacke MDCs samling, Hårda tider-Området och Dross demo 1994.  Har svårt att ranka dom för alla är skitbra min favoritkonsert är nog D.O.A på Rebellion i Blackpool 2019.  Har inte någon pinsammaste skiva än men kanske i framtiden

 

Är det tråkigt med intervjuer? 

Diana: Nej, jag tycker det är kul. Ställer gärna upp på fler. 

Elle: Jag gillar att det är någon som intresserad nog av oss för att ställa frågor. Så jag älskar det! 

Elias: Nej det är roligt

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då? 

Diana: Sex Pistols med Sid, Generation x, AFI (innan de gick mer åt emohållet) ,Asta kask och Mimikry

Elias: MDC, Dross, Moderat Likvidation, Hårda tider, Spøgelse och Los Bohemos

Elle: Queen, Rolling Stones, The Beatles (under sin psykedeliska fas), The Moldy Peaches, Nirvana.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än när ni inte var punkare? 

Vad fick er in i punkens underbara värld? 

Diana: Musik är absolut ett bra sätt att få ut frustration på. Om det hjälper att bli en snällare person vet jag inte. På ett sätt är jag argare i dag än när jag inte var punkare, på ett annat sätt inte. Guitar hero 3 var det som fick mig in i punkens värld. Efter det så var det en rockmusikal dom satte upp på stadsteatern i Stockholm, dom tre musketörerna. Och sen Asta kask

Elias: Jag är uppvuxen med den musiken för farsan lyssnar på sån musik och är typ aldrig arg och varje gång jag lyssnar på den så blir jag glad

Elle: Snäll är ett relativt begrepp, men jag tror att musik kan få en att bli en version av sig själv som man inte var innan, på bättre eller ont. Jag har utvecklats och växt samtidigt som jag har varit punkare, så vet inte om det är tack vare punken eller inte men med erfarenhet så kan jag se mer orättvisor som händer vilket har gjort mig argare. Har alltid varit lite punk i form av normbrytande, så det kändes bara naturligt att det var en titel som passade.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?(Förutom denna då) 

Diana: Detta är första intervjun så ingen haha

Elias: Detta är min andra gång jag blir intervjuad så har inga. 

Elle: Har varit del av en del intervjuer om polyamori innan (att ha flera partners med samtycke från alla parter) och då fick jag frågan "Vad skulle du göra om din partner legat med någon annan?". Och jag svarade "Ge henne en high five"

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den? 

Diana: Vilken karaktär från Astrid Lindgren filmerna känner du mest igen dig i? - Lotta från Lotta på Bråkmakargatan

Elias: Njae, inte som jag kommer på

Elle: Har du något budskap till läsaren/lyssnaren? - Bli Vegan, för djurens skull.

 

Framtidsplaner för bandet? 

Diana: Om man får drömma stort så: Släppa på vinyl, spela utomlands (vore coolt att spela i Berlin eller London), spela in mer skivor och nå ut med musiken

Elias: Hade varit jävligt roligt att få spela utomlands

Elle: Bli så stora som vi kan bli och nå så många människor som vi kan.

 

För dig själv? 

Diana: Gå klart CNC utbildningen 

Elias: Gå klart gymnasiet

Elle: Fortsätta någon utbildning jag gillar, samt fortsätta med de projekt jag har igång.

 

Visdomsord? 

Diana: ”You’ve got to fight for what you believe in. If you don’t try, you’ll always wonder, and that’s a horrible way to live. ”- Joan Jett

Elle: "“Not responding is a response - we are equally responsible for what we don't do.”  Jonathan Safran Foer, Eating Animals

Elias: ”Låt ingen nånsin säga åt dig vad du kan och inte kan göra. Ta din chans med storm och visa världen vem du är och vad du kan! ”

 

Nåt att tillägga? 

Diana:  Tusen tack för att vi fick vara med på denna intervjun och vill ni boka oss så hör av er på nummer: 0702863883 eller till: Microlaxxpunk på Instagram

Elias: Tack för vi fick vara med och Mircolaxx är världens bästa magmedicin

Elle: Tack för denna möjlighet, det betyder mycket för mig och för bandet att veta att det finns folk som lyssnar på oss.