Lost Wisdom kommer från min gamla hemstad Uddevalla och med i gruppen är min gamle arbetskamrats son så det är kul att höra vad de tycker om saker och ting. Januari -2022

 

Berätta historien om Lost Wisdom?

-Osvald och Kalle träffades via kulturprisvinnande musikalen Momo där båda spelade i husbandet. Så vi började spela ihop redan 2013. Efter ett tag slutade vi spela Creedence covers och började vi skriva egna låtar när Elliot gick med i bandet 2016. Sedan dess har vi hunnit med två turnéer i Tjeckien och hittils släppt 3 singlar och en EP.

 

Nuvarande medlemmar och vad gör ni när ni inte spelar med Lost Wisdom. Andra band? Jobbar med vad då? Tidigare medlemmar?

-Lost Wisdom har haft samma medlemmar hela vägen. Osvald, Kalle och Elliot. Osvald som är sångare och gitarrist spelar bara i Lost Wisdom medans Kalle som spelar trummor och sjunger även spelar i Terrapine och live med Stella sleeps och Elliot som är basist också spelar live med Stella sleeps. Osvald är snickare, Kalle jobbar i hemtjänsten och Elliot pluggar.

 

Jag tycker det finns influenser från många stilar punk indie hardcore och metal, vad säger ni då? Vilken stil skulle ni säga själva att ni ligger närmast?

-Vi är medvetna om att vi spelar många olika genrer och det är precis så vi vill ha det. Vi lyssnar på många olika typer av musik och är inte rädda för att blanda olika stilar även i en och samma låt. Det känns lika naturligt att skriva en ren punklåt som att skriva en hardcore låt med ett doom breakdown. Det är svårt att sätta en genre vi ligger närmast men oftast blir det punk, metal eller actionrock.

 

Berätta lite om låtarna…. Ain´t got no time to fear? Do it Schnöös

-Det är tre korta snabba punklåtar som helt enkelt bara jammats fram och känts rätt.

 

Är ni nöjda med att inte jag kan sätta er i en speciell genre? Vilka typer av band spelar ni ihop med?

-Vi har aldrig velat vara just en genre, vissa gillar att vi är lite spretiga, andra inte. Vi är medvetna om att det kan va rasvårsålt att blanda genrer med såpass brett spann som vi gör, men vi älskar den friheten att kunna göra vad vi vill. Vi har spelat mest med punkband men hade kunnat spela mer med metalband.

 

När vi ändå pratar om musik, hur ser ni på punk? Är det bara en musikstil eller en livsstil? Fanns ju en del punkband förr i Uddevalla som Straw Dogs, IFK Gamla Saxon etc, är det något ni lyssnat på?

-För oss handlar punken om att våga. Vi har koll på dom gamla punkbanden från stan. I skrivande stund har Elliot en IFK gamla Saxon tröja på sig, och vi har även spelat live nyss med Straw Dogs.

 

Lost Wisdom hur kom det namnet upp? Det finns ju både synth och metalband som heter så innan? Kollade ni inte om något annat band hette så? Har ni fått några klagomål?

-Vi har tagit namnet Lost Wisdom från en målning som Osvalds mammas kusin har gjort. Namnet syftar inte på en förlorad visdom som vi nu återfunnit, utan snarare att vi har förlorat våran visdom.

 

Hur kommer det sig annars att man spelar den här typen av musik idag, vad är det för grupper som inspirerar?

-Band som Hellacopters och The Hives har varit relevanta för oss under hela vår livstid och troligtvis fått oss att plocka upp instrumenten. Man har helt enkelt velat göra samma sak som dom.

 

Vad för typ av publik drar ni? Finns det några sorter som ni saknar?

-Vi drar nog mest äldre personer som är vana att se den här typen av musik live. Men vi skulle gärna vilja se mer folk i vår ålder och att livemusik blir mer vanligt att gå och kolla på.

 

Ni har ju fått till ett ganska härligt sound på er inspelning, gör ni allt själva eller är det någon producent inblandad?

-Vi spelar mest in i vår replokal tillsammans med duktiga tekniker. Men det är på vårt initiativ och vi vet hur vi vill att det ska låta. Vi vill inte låta för moderna utan vill förmedla känslan av att vi bara trycker på rec och kör.

 

Era texter annars, vad handlar de om? Musik och politik hör det alltid ihop? Varför eller varför inte?

-Vi skulle inte säga att vi skriver politiska texter men texterna är oftast antingen självupplevda eller observanta. Deficient Time handlar tillexempel om känslan av att sitta fast i sitt ekorrhjul.

 

Finns det några bra politiska band som ni gillar?

-Ingen av oss söker aktivt musik av politiska skäl.

 

Finns det några andra band i Sverige som ni kan rekommendera? Det finns sjukt många band man skulle vilja rekommendera men några av dom är: Bombus, Headstag, Konspirationen, The master boys och ABBA.

 

Några bra band i er hemstad?

-Sterile Hermaphrodite, Konspirationen, Black House Hill, Electric Hydra.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor tycker ni? Har ni släppt något fysiskt än. Varför eller varför inte? Har ni någon bra skivaffär kvar i er hemstad? Evolution finns väl?

-Ja vi tycker det är viktigt med fysiska skivor. Att köpa skivor är ett bra sätt att stötta band. Det finns en Lost Wisdom CD.

 

Köper ni mycket skivor själv, är ni samlare? Vilken är den dyraste skivan du har?

-Vi går ofta och köper skivor på t.ex Evolution Records som är Uddevallas enda skivaffär. Det mest värdefulla är nog en riktigt gammal press på KISS "Rock n roll over".

 

Att bara släppa musik digitalt, är det något för er? Känns det som om ni ens hade släppt ett album/skiva om ni bara släpps på säg Spotify?

-Varje släpp räknas och känns viktiga. Nuförtiden är spotify en otroligt viktig marknad. Vi är inga purister när det gäller fysisk media även om vi värderar det högt.

 

Hur tycker ni annars det är att leva i Sverige idag, politiskt med den brunblå röran och covidstrategi etc?

-Läget känns väl lite ostabilt. Den politiska situationen känns väldigt rörig och långsam. När det gäller covid så tycker vi såklart att det är jättetråkigt att det är så svårt att få komma ut och spela. Vi uppmuntrar folk att gå och vaccinera sig!

 

Spelar ni mycket ute? Utlandet? Hur var spelningen med mina gamla kompisar Straw Dogs från Uddevalla (jag kommer ju från Uddevalla från början)?

-Spelningen med Straw Dogs var bra. Publiken var kanske inte uppvärmd, men dom verkade gilla oss och vi fick signerat några tröjor efteråt. Vi har spelat på i princip alla ställen som går att spela på i Uddevalla, men även en del i Göteborg, Trollhättan och Tjeckien.

 

Om ni gjorde en öl som många andra band gör, vad skulle den heta och vilken sort skulle det vara?

-Osvald brygger redan egen öl som kallas Balobas IPA som blev en succé bland vänner.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det roligaste med att spela live är när man får bra respons. Att se en moshpit eller ett riktigt starkt jubel.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, dina fem favoritkonserter? Den mest pinsamma skivan i din samling?

-Några av våra favoritskivor är Clayman-In flames, Guldkorn-Delta Rhythm boys, Vulture Culture-Bombus, Automatic Thrill-Gluecifer, Powerage-AC/DC. Några av dom bästa konserterna är In flames på Borgholm Brinner (2019), Foo Fighters när Dave Grohl bröt benet på Ullevi (2015), Red Hot Chili Peppers på Tele2 (2016), Hellacopters på globen (2021), Bombus på pustervik (2020), och The Poodles på Torp 2006. Den mest pinsamma skivan i samlingen är Aquas skiva Aquarium.

 

Spelar ni mycket covers live? Isåfall vilka?

-Vi spelar nästan aldrig covers live, den enda covern vi egentligen spelat är The Creeps av Social Distortion.

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

-Vi har gjort några intervjuer, än så länge är det fortfarande kul!

 

.Vilken är den vanligaste och tråkigaste frågan?

-Den vanligaste och tråkigaste frågan är nog hur vi började spela ihop.

 

En annan fråga riktad endast till Kalle. Är det pappa som fått dig till att spela musik och vad tycker du om hans musiksmak?

- Ja, pappa har format min musiksmak och allt jag lyssnar på idag.

 

Framtidpslaner för bandet? Våra framtidsplaner är nog bara att hålla oss så upptagna vi kan. Spela live, spela in, spela live, spela in.

 

Nåt att tillägga?

-Finns inte så mycket att tillägga. Vi vill bara ösa på!