Heathen Hearts är ett nytt hardcoreband från Kotka i Finland. Jag ville vara en av de första som intervjuade dem eftersom jag tror att de kommer att vara riktigt stora om några år. Juni 2022

 

Berätta gärna lite om gruppens och medlemmarnas historia just nu. Ålder, familj, band före och vid sidan om?

Vi är ett ganska nytt band, började faktiskt göra musik och repetera tillsammans först hösten 2021. Våra åldrar varierar från nära 30 till en bit över 40. Mentalt är vi alla fortfarande ungdomar, och det är så det ska vara. Vi har alla spelat i olika band från att vi var tonåringar, och för närvarande har några av oss fler band än bara ett, och vissa av oss har det inte. 

 

Har det varit många lineupsändringar?

Tack och lov nej, och förhoppningsvis kommer det aldrig att vara det. Vi har varit väldigt välrepade tillsammans, bra på personliga och musikaliska nivåer, även om vi alla är ganska olika personligheter och kommer från olika musikaliska bakgrunder.

 

Heathen Hearts, hur kom det namnet upp? Vad betyder detta? Ni var aldrig rädda för att ett annat band skulle heta så?

Det var vår sångare Antti, som kom på det namnet, och han gjorde en ordentlig sökning på att det åtminstone inte borde finnas något annat band som heter "Heathen Hearts". Namnet står för icke-kristen tro, som i våra sinnen kan omvandlas till vad som helst en person vill tro på. Att tro på sig själv till exempel.

 

Är det fortfarande viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan ni känna att ni har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt? Kommer ni att göra något med det här släppet med tre låtar ni gjorde nyligen?

Vi bestämde oss för att göra denna första release endast som digital, eftersom vi betalade själva för inspelning / mixning / mastering, musikvideor och marknadsföring i Finland och över hela världen. Vi är vinylentusiaster, och att göra en fysisk release är dyrt, men vi är definitivt angelägna om att göra det, förhoppningsvis med vår andra release. Om inte vinyl, förhoppningsvis åtminstone en CD.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller? Om ni inte har när kommer ni?

Inte ännu. Vi hoppas kunna börja erövra de nordiska länderna så snart som möjligt. Just nu bokar vi spelningar i Finland och förhoppningsvis utökar vi gränserna snart. (Promotorers blink blink)

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

Inget hittills, förutom vår hemstad Kotka i Finland, där vi just spelat vår första spelning. Vilket var ganska fantastiskt och galen show för att vara ärlig.

 

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni tillsammans eller kommer någon med en text och några med musiken eller hur gör ni era låtar?

Tja, de första råa demos, riff och melodier görs på hemmastudio när riff eller rytmer eller idéer kommer i tanken. Antti skriver de flesta texterna, och alla de sista arrangemangen görs i replokalen av alla medlemmar i bandet.

 

Det verkar som om er texter är viktiga, finns det något ni inte kommer att skriva en låt om?

Blommor och solsken.

 

Berätta lite om följande texter

Ichor

Säkerhetsskador.

 

Loyal to sacrifice

Löst baserad på dikten "Roll the Dice" av Charles Bukowski. Om du ska försöka, gå hela vägen.

 

World of ash

Vi är inget annat än ihåliga skal

 

Hur är det att leva i Finland nuförtiden, rasister, politik, Nato, covid etc?

Det har verkligen varit ganska kaotiskt överallt de senaste åren.

 

Kallar ni er punkband, hardcoreband, metalcoreband eller kallar ni er bara ett rockband? Är det viktigt att nämna punk samtidigt som ni pratar om ert band? Vad var dina tankar om punk när du började och om du jämför med punk idag?

Vi kallar oss northern hardcore, eftersom det i vår musik finns bitar från alla våra favoritgenrer. Punk och hardcore är lika mycket en attityd som en musikgenre, och med oss som tar många influenser från metal har vi definitivt punk attitude going strong.  

 

Har du något favoritfotbollslag (jag stöttar Arsenal själv)?

FC St. Pauli och naturligtvis vårt hemstadslag KTP som spelar i finska förstadivisionen. Teemu Pukkis hem.

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Er favorit ölstil ? Ni har ingen egen Heathen Hearts-öl? Eller kanske ni är straightedge?

Vi njuter alla av öl av alla slag, ibland till och med lite för mycket så ingen straight edge här, även om det är stor respekt för dem som är det. Men IPA har varit en favorit för många.

 

Finns det någon tanke på en LP/CD eller något liknande?

Vi skulle gärna släppa en LP eller 7" EP en dag! Förhoppningsvis kommer den dagen snart.

 

Vad är er styrka när ni spelar live?

Vi har alla spelat spelningar sedan vi var tonåringar, och alla vet hur stor grej det är när man spelar musik. Vi är ett ärligt, aggressivt band och det är vad vi vill visa för folk på våra livespelningar och scennärvaro. Inget behov av att agera, bara spela och låta musiken och attityden tala.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar ni?

Vi försöker lista ut detta genom att boka fler shower att spela inom en snar framtid.

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker att lyssna på när det gäller musik?

Ja, vi köper vinyler, CD-skivor och kassetter även om streamingplattformarna kanske är det vanligaste sättet att lyssna på musik idag. Men det är direkt stöd till artisten när du köper fysisk musik eller merchandise, och det stöder vi helt och hållet, och naturligtvis när du har tid hemma att snurra en skiva är det förstahandsvalet.

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk den?

Vi har inga varor just nu att sälja på spelningar. Vi har precis öppnat en varubutik på unomas.fi/heathenhearts som har frakt över hela världen. Vi planerar att göra ett litet förråd med annat tryck för att bara sälja på livespelningar i framtiden.

 

Vilken är din egen favoritsång bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

Vi är alla glada över hur den första EP:n blev, så allt som allt beror det på stämningen vilken låt vi föredrar. Och naturligtvis är de bästa låtarna redan skrivna men ännu inte släppta. Vi har fått mycket fina recensioner i Finland frånr alla medier, och från allmänheten har åsikterna om den bästa låten varierat mellan alla tre låtarna från EP:n. Alla låtar har sin egen atmosfär.

 

Vad är den största skillnaden när du spelar live nuförtiden om du jämför när du började först spela i ett band? Eller är det här ditt första band kanske?

Naturligtvis försöker du som ung att driva dig själv bortom dina färdigheter och bli upphetsad över allt, och kanske till och med tänka på att vara bättre än du faktiskt är. Nu fokuserar vi faktiskt på att göra bra, medryckande och aggressiv musik, som vi kan spela live utan för mycket stress. 

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i?

Självklart har det varit skönt att få bra feedback, och marknadsföring, men vi gör musik för oss själva och för att uttrycka oss. För den här EP:n har vi fått några mycket bra recensioner, vilket är en trevlig bonus, men som inte påverkar något om vad vi ska göra i framtiden. 

 

Om du fick välja fem band från förr och historien och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

Våra favoriter varierar så mycket så det är svårt att svara på bara fem.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

För oss är musik ett sätt att uttrycka oss på ett sätt som ingen annan konstform kan komma ens i närheten av. Huruvida det påverkar oss i vardagen, du måste fråga våra vänner och familj.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt?

Att göra en ansiktstatuering som ung skulle vara ganska chockerande för föräldrar

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

Vi tycker inte alls att det är tråkigt. Vi har nu gjort ett par intervjuer och de har alla varit via mejl. Det skulle verkligen vara trevligt att göra några intervjuer ansikte mot ansikte en dag!

 

Finns det några svenska band ni gillar?

Eftersom de flesta av oss växte upp med svensk melodisk death metal måste vi nämna det uppenbara; At The Gates, In Flames, Dark Tranquillity, Arch Enemy, Amon Amarth etc. Till nyare band som några av oss älskar Ghost och naturligtvis närmare vår genre är Wolfbrigade och Disfear fantastiska. Och uppenbarligen älskar alla Abba.

 

Visdomsord?

Håll fötterna tätt på marken, ingen har rätt att stå över andra. 

 

Något mer att tillägga?

Fortsätt stödja musik och band, gå på livespelningar, köp skivor, köp merch och hör av er om du hittar något nytt och intressant.