Frontalangriff är ett tyskt hardcorepunkband som skickade mig deras skiva. Så bra och så hårt. Intervjun gjordes i april 2022

Berätta lite historia om gruppen?

Pete: Grundstenen för FRONTALANGRIFF kom from ett filmprojekt. "Part Of The Problem", en thriller i Pank Milleu filamd av vänner. Letade efter personer som representerade ett band, med konsertinspelningar och bidrar med en berättelseroll i filmen. I källaren spelade vi in några låtar, hade kul och ville bara ha mer. Med Dima spelar jag i CUT MY SKIN, Ralle jag känner från punkbarer & festfixande och Sascha kom med efter filminspelningen som sångare. När vi hade sång på alla låtar spelade vi in vår första skiva i maj 2021.

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan?

Dima: ålder 37, har en familj med 3 barn, spelra trummor, gör bakgrundssång, gör konstverk, arbetar som en industriell klättrare i Berlin, älskar att göra Tattoo / Bodyart . Musicaliskt, anslut mig till en världsomspännande metal- och hardcore punkscen. Punk och hardcore är den närmaste idégeneratorn för mitt sätt att leva och tro, det mest ärliga och starkaste sättet att vara, baserat på mitt liv. Spelade tidigare med :. Band på sidan: Cut My Skin, Rambukk.

Ralle/Sascha: Vi är "professionella ungdomar" i Berlins punkscen så ålder etc spelar ingen roll. Pete: Spelar bas, bågskytte, fitness, ta öl med vänner, punkspelningar tidigare band: Soul For Sale, Slack Jaw, Psychopathen, Six Päx Band på sidan: BUT MY SKIN

Jag kan höra mycket olika influenser men mest hardcore? Favoriter från förr?

Pete: Bad Brains, Black Flag, Exploited, 7 Seconds, Suicidal Tendencies, GBH,
Circle Jerks, The Freeze, SNFU, Vorkriegsjugend, Youth Brigade, FEAR, DRI, Discharge
Dima: Sick Of It All, Agnostic Front, Suicidal Tendencies, Exploited, Black Flag, Henry Rollins Project, Off Spring, Sepultura, Pantera, Cannibal Corpse, Death, Morbid Angel, Unearth, Killswitch Engage och mer.

Ralle/Sascha: Vi är influerade av tyska punkband som Upright Citizens, VKJ, amerikanska hcband som Bad Brains, Minor Threat och engelska band som Discharge och Exploited.

 

Frontalangriff är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Vad betyder det? Var ni inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet ni vet?

Pete: Framåt attack utan hänsyn till förlust, kämpa för din åsikt och intressen.

Ralle/Sascha: Ralle fick idén. Det betyder en kraftfull marsch rakt fram för oss.

Dima: Bandets namn återspeglar helt och hållet positionen i de idéer vi vill föra ut till folket med våra texter och vår musik. De bästa bandnamnen jag känner är de som passar den energi de tar genom sin musik på bästa sätt.Vad är det bästa med att spela live? Har ni gjort något sedan covid-19?

Ralle/Sascha: Live betyder interaktion med människor. Det bästa i livet.

Dima: Att spela på en scen och ha kul efter konserterna med de människor som ser oss är bäst. Lyckligtvis hade vi möjlighet att göra det under de senaste två åren också, även du det var inte mycket.

Pete: Ja, vi spelade några bra spelningar. Folk är hungriga nu efter punkspelningar. varje spelning en stor fest pogo dans, bara leende ansikten, fria känslor, mycket kul

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

Dima: Det är svårt och inget behov av att peka på några specifika platser, men naturligtvis är det alltid roligare att spela framför en rörlig massa , att njuta av konserten med en känsla av enighet. Jag tror inte att jag behöver förklara att i den extrema / underground scenen finns verkligen olika sätt och förutsättningar för gigorganisation. Säkert det viktigaste att få en drink , en säng, en frukost och en bra gästfrihet. Det värsta stället skulle förmodligen vara en plats där vår musik och idéer inte skulle förstås.

Pete: Sämsta stället var en liten bar i Belgien (8 arbetare som hade sin after work-öl)& Sovplats: kattskitrum - Bästa stället: Berlin

Ralle/Sascha: Det finns många bra ställen, men våra favoriter är subkulturplatserna.

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

Pete: Spelningarna börjar  efter Corona-avstängningen. I Tyskland punkspelningar på Musicbars, Squats, Street Party, Festival, ... Vi spelade med Rawside, Subhumans, kommande konserter med Toxoplasma & Exploited

Dima: Det känns väldigt bra. Jag tror att det vi gör är det mest relevanta och mest behövliga just nu i den (tyska)punkrockscenen.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord för människor som aldrig har hört er?

Pete: Snabb, aggressiv, ren kraft

Ralle/Sascha: Smutsig. Aggressiv. Street.

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Har det förändrats genom åren?

Ralle/Sascha: Livsstil. 24 h liv.

 Dima: Det är definitivt en del av en kultur som kan visa en person perspektivet och val som inte är baserad på de påtvingade normerna för att bete sig. Det är protest, det är frihet , det är ett fritt sätt att döma. Personligen för mig var punkrockmusiken inte den faktor som kopplade mig till scenen utan folket och deras idéer var det som gjorde det.

Pete: Bort från mainstream - lev mitt liv. Skapa mina egna intryck & Upplevelser. Säkert några förändringar genom åren. Jag letar inte längre varje dag efter fest, kaos, spänning ... men musiken & upplevelserna är fortfarande livets elixir

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in i punk/hardcore?

Pete: Black Flag, Dead Kennedys, Sex Pistols, GBH, Exploited, ZSD, Cockney Rejects
Dima: Sick Of It All, Exploited, Off Spring, Comeback Kid
Sascha: BRD Kampflieder 2. Samling
 Ralle. Exploited -Lets start the war

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?

Pete: Gör precis motsatsen till grannens son

Ralle/Sascha: Vi tror att barnen kommer att hitta sina vägar och behöver inte våra rådgivande

Dima: Jag antar att jag får se om några årHur är det att bo i Tyskland just nu? Politiskt? Fascister? Vad säger den tyska regeringen om kriget i Ukraina?

Pete: Fascister fortfarande här och är arga på flyktingar., Tyskland, som alla andra länder med en stor vapenlobby försöker skapa så mycket pengar som möjligt med detta krig, politiker höjer skatter på viktiga produkter och skyller det på krig.

Ralle/Sascha: Det är som i alla andra europeiska länder. Politik ger inte ett skit för folket. Vi bryr oss inte om vad regeringen säger. Krig är på alla sätt ett felaktigt beslut.

Finns det några bra band från Tyskland just nu? Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

Pete: Berlin har en stor punk / hardcore scen, metal lever fortfarande men inte så många spelningar. Innan corona, hoppas det kommer igen kunde du dagligen besöka spelningar. Varannan vän/person jag känner spelar eller spelar i ett band.

Ralle/Sascha: Vi kommer från Berlin och här är alltid en stor punkscen. Metal vet jag inget om.

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här nån gång? Vad är typiskt svenskt?

Dima: Jag älskar den svenska deathmetal scenen. Tyvärr har jag fortfarande inte haft en chans att besöka er.

Pete: IKEA & Abba. Kungarike. Jag har aldrig varit där. Bara med band i Norge/Oslo och Danmark/Köpenhamn.

Ralle/Sascha: Vi har inte varit där och vi har ingen aning, men du kan bjuda in oss och du kan visa oss.

Har du hört några bra band från Sverige?

Ralle/Sascha: Disfear, Wolfpack och Slöa Knivar.
Pete: ABBA, Clawfinger, Wolfsbrigade, Anti Cimex, Disfear
Dima: Meshuggah, In Flames, The Crown, Disfear, Wolfbrigade, Anti Cimex, Mnemic, Darkane.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Aldrig på engelska? Berätta lite om följande låtar -Punkrock fur immer -Endstation U8 -Zombie nation
Sascha: Punkrock für immer handlar om punklivstilen. Inget eller inget mindre. Endststion u8 handlar om Berlins knarkare som slutar som tiggare på U-Stationline u8. Zombie nation var min känsla under pandemin när jag gick på gatorna och folket såg ut som zombies bakom sina masker.

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?

Sascha: Ingenting är fixerat

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få ut era åsikter i musik? Eller är det okej att spela musik och inte sjunga om politik?

Pete: CUT MY SKIN – All Of Nothing, Ja, det är mycket viktigt att ge människor musik för eftertanke, för att påpeka klagomål.

Ralle/Sascha: Jag tror att allt är politiskt. Men inte på det sätt som politikerna gör det. Från folket för folket.

Dima: Jag skulle inte vilja koppla musik till politik direkt, men vi uttrycker vår smärta och känslor genom detta.. Det är inte ens politik specifikt, det handlar mer om människor som tittar på vad som händer och ifrågasätter om det de har fått höra är riktigt bra för deras dagliga eller framtida liv och om valet de ges att göra är det val de vill få.

Bästa politiska bandet/artisten?

Punkrock är en politisk rörelse. Sex Pistols, Clash, Dead Kennedys, Kortatu, MDC, Conflict, ..... Ralle/Sascha: För många.

 

Tror ni att musik (text och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik? Har ni något exempel?

- Ja, visst. Musik för människor samman. Konserter, pubar, bandrapporter, folk pratar tillsammans om texter, attityder och gillar förstås att sjunga med högt.

Ralle/Sascha: Absolut. För mig gjorde och gör det. Som konsument och som aktivist.

Ditt favoritskiveomslag genom tiderna? Vem gör era omslag? Och har ni några bra skivaffärer i er hemstad?

Pete: Omslag: Iron Maiden – Killers jag köpte den bara för omslaget ( & the Bad Brains – Capitol. Skivkonst gör  Dima & mestadels jag. Berlin har många fina skivaffärer. Nya saker hittar jag på Coretex och alla mina gamla favoriter hittar jag på loppmarknaden eller i second hand skivaffärer

Ralle: Iron Maiden - Först

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vad som helst? Den senaste skivan kom på vinyl eller?

Pete:Jag älskar skivor. När du har tid att höra skivor är du på humör. Titta på det stora omslaget, titta på bilder, texter, känna den stora skivan i din hand, det är det. Kassettblandband är också bland det bästa någonsin. Min senaste skiva – America War Machine

 

Berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under något gig?

Pete:Efter vår senaste radiointervju blev vi alla sjuka av corona

Hur ser er publik ut? Vilka personer saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

Pete:Vår publik är galna ibland, ibland energiska, ibland fullt ut. Mest av allt saknar jag alla mina vänner som har flyttat eller dött. Men det är en del av livet. Största bandet: Jello Biafra och Guantanamo School of Medicine

Ralle/Sascha: De ser ut som punkare för det mesta. Saknar ingen. Vem som är där är där och om vi kommer i interaktion är det bra. För oss är alla band stora.

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Pete: Black Flag – Damaged, Bad Brains – Rock For Light, Sex Pistols – Never Mind The Bollocks, GBH – City Baby Attacked By Rats, Exploited – Punks Not Dead // Black Flag, Sex Pistols, Suicidal Tendencies, Cro-Mags, 7 Seconds // vara avslappnade med varandra, ha kul, vara i form / frisk, oberoende, fri

Sascha: Viktigaste sakerna i livet och alla lika. Sport. Musik. Arbete.

Ralle: Bara musik.

 

Första, senaste och dyraste skivan som du någonsin köpt?

Pete: Bra fråga ... Ramones - Adios Amigos, Dickies - Killer Clowns Sascha: Jag har skivor men jag är ingen samlare.

Ralle: Har originalet av VKJ-singeln.

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

Pete. Jag gillar intervjuer, som den sista frågan, bra anledning att bläddra i mina skivor. Om det finns frågor jag inte vill svara på, är vi 4 personer i bandet Sascha: Inte tråkigt men långt ;)

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

Sascha: Ibland får det dig att tänka men det borde inte, för du måste göra vad du måste göra. Så jag skulle aldrig ändra något efter en recension.

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt?

Pete: Jag finner inget negativt i jämförelser. Jämför och dela om det är ett bra sätt att lära känna nya saker. Utan jämförelser får du inte din egen åsikt och du lär dig ingenting.

Sascha: Inte riktigt, men vi är i germanstreethcpunktradition tycker jag.

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

Pete: Bad Brains, No Means No, La Fraction, The Freeze, Vorkriegsjugend

Sascha: Jag tar det som kommer och tänker inte på de sakerna.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

Ralle/Sascha: Absolut.

Pete: Åh ja, bli av med vardagsstress, stänga av, ha kul tillsammans med andra, dansa, skratta, utbyta känslor, hitta din egen frid och frihet

Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här)

Sascha: "Berätta lite om din grupp ";)

Vilket är frågan du vill ha men du aldrig får. Fråga och svara på den?

Sascha:" Kan jag betala digm ed ett stort hus med pool och replokal."

 

Framtidsplaner för bandet?

Pete: Ny skiva, spelningar & ha kul med mitt band

Sascha/Ralle: Spela live och göra fler skivor.

För dig själv? Pete:

Håll mig vid liv

Sascha/Ralle: Samma

Visdomsord?

Sascha: Var dig själv.

Något att tillägga?

Pete: Hoppas det blir konserter i Sverige en dag - hälsningar till scenen och tack för intervjun

En fråga till... Ölfavoritsort? Om ni gjorde en öl vilken sort skulle det vara och vad hade det hetat?

Sascha: Fråga de andra att jag inte dricker.

Pete: Kampfdackel – Vollbier

Ralle vill ha Grapefruitbeer.

Skål