Feelgood McLouds tog sig  långtid att svara på den här intervjun men jag har ingen deadline så det var mer än Ok. Eftersom den här gruppen spelar punk med folkinfluenser. Jag älskar gruppen och här har de svarat på många frågor från mig i slutet av juni-2022

 

Berätta lite historia om gruppen?   

-Feelgood McLouds grundades 2015 i källaren hos Michael (basist) med Günther (sång). Snabbt bestämde sig de båda för att öka antalet musiker för att flytta bandets ljud från den tråkiga "unplugged" -stilen till en roddigare och punkigare attityd. Så Matze (trummor), Julian (säckpipa, whistle, etc.) och Dennis (gitarr) gick med i McLouds. Senare lämnade DEnnis och ersattes av Ben (gitarr) och den irländska sektionen förstärktes av Benni, som spelade banjo och dragspel. I den här formationen spelar vi tillsammans sedan 2018

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan av? 

-Vi är ett mitten av trettio(thrity) som inte är mitt i törstiga(thirsty) 😉 Vi har alla jobb, men musik är vårt liv. Bandet består av bara trevliga killar, ingen är dålig alls. Nästan alla medlemmar har spelat i band innan och allt från skapunk, tysk punkrock, till hardcoreband.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest gammal punk och folkmusik? Favoriter från förr?   

-Som sagt tidigare spelar vi alla i olika band tidigare så det finns definitivt en influens av alla dessa band som hörs i våra låtar. Men vi är inte inriktade på andra folkpunkband. I första raden för oss är det viktigt att våra låtar låter bra för oss och sedan är vi glada om publiken gillar våra låtar också.

 

Feelgood McLouds är ni nöjda med namnet?  Hur kom det upp?  Fantastiskt namn tycker jag. Ni var inte rädd för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet ni vet?  

 -Vårt namn passar ganska perfekt. Med våra låtar tänkte vi ha alla ska en bra tid och vi spelar dem väldigt högt 😉 och förmodligen skulle ingen annan använda ett sådant "extraordinärt" namn 😉

 

Vad är det bästa med att spela live? Har ni gjort något sedan covid kom? 

-Att spela live är definitivt det bästa. Är häpnadsväckande när publiken älskar sura sånger och sjunger våra låtar tillsammans med oss. Varje gång detta händer får vi gåshud och får ett stort leende på läpparna 😉 Under pandemin var vi glada att vi kunde spela några spelningar. År 2020 spelade vi bara 2 spelningar men 2021 var ganska bättre vi spelade runt 9 spelningar 😉

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället? 

-Att spela live är alltid coolt. Men det finns några platser som vi kan rekommendera varmt till dig, som AJZ Bahndamm (Wermelskirchen), Studio 30 (Saarbrücken), KUZ Mittendrin (Walsrode), Riez Rockbar (Bausendorf), Kubana Live Club (Siegburg) och många fler. Redan när vi kom fram till dessa arenor kände vi oss som hemma, fick ett varmt välkomnande såklart med några öl och hade den bästa tiden i våra liv 😉 Men självklart finns det också fantastiska festivaler som Pell Mell (Obererbach), Alternation-Festival (Neu-Bamberg), KEIN BOCK AUF NAZIS-Festival (Kusel) och Heimatzoo (Grindau). Det finns inga värsta ställen, du måste alltid göra det bästa av det 😉

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu?  Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?  Vilket är det märkligaste bandet ni har spelat med?  Det är inte så vanligt med folkpunkband i Tyskland eller? 

-Det är fantastiskt att spela folkpunk i Tyskland. Det finns en stor gemenskap som njuter av den här typen av musik. Normalt spelar vi tillsammans med ett gäng olika band från punk, hardcore till folkband. I Tyskland finns det en hel del Folkrock/Folkpunk-band som Fiddler's Green, Mr. Irish Bastard, The Porters, The O'Reillys och Paddyhats och så vidare.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord för människor som aldrig har hört er?  

-Törstig keltisk punkrock

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?  Har det förändrats genom åren? 

-Punk är definitivt inte bara en livsstil utan snarare en inställning till livet. För oss är det viktigt att ta tydlig ställning mot högern och försöka skapa medvetenhet om detta på våra konserter. Därför är vi en del av protestljudbandsnätverket och stöder initiativet "Kein Bock auf Nazis". Naturligtvis har Punk förändrats, men det måste. Ingen vill att Punk ska vara död 😉

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in i punk/hardcore eller musik och för att spela musik själv? 

-Günther: Lee than Jake: Pez Core tvingade mig att grunda ett skapunkband 😉

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?  

-Lyssna på Hiphop, K-Pop, Pop etc. 😉

 

Hur är det att bo i Tyskland just nu? Politiskt? Fascister?  Antivaxxers? Vad säger den tyska regeringen om kriget i Ukraina? 

 -För många korrupta politiker, för många fascister (en fascist är för mycket), för många antivaxxers och den tyska regeringen är för passiv för att stödja det ukrainska folkets kamp för sin frihet.

 

Finns det några bra band från Tyskland just nu?  Är punkscenen/folkpunkscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad? 

-Självklart finns det bra band i Tyskland. De kända spelar tysk punk som Die Ärzte, Die Toten Hosen och Die Broilers men det finns också mindre som låter bra som Rantanplan. Punkscenen/folkpunkscenen/hardcorescenen är fortfarande stor, men nytt blod saknas. Spotify och co är på väg att vattna ur musiksmaken hos de yngre. Om du frågar dem vad du lyssnar på, säger de bara: det här och det. Vårt band har sitt ursprung i en liten federal stat som heter "Saarland". Här finns en bra lokal scen men som i hela Tyskland krymper scenen tyvärr.

 

Vad vet du om Sverige?  Har du varit här någon gång? Vad är typisk svenskt? 

-Vi älskar Sverige 😉Några av oss har redan varit i Sverige på semester. I mitten av 90-talet lyssnade de flesta av oss (och det gör de fortfarande) på svenska skatepunkband som Millencolin, Venera, Satanic Surfers, Fudge Wax, Stoned, Randy, No Fun AT All och nyare som Atlas Losing Grip. Det som skulle vara riktigt svårt för oss i Sverige är priset på öl, så att turnera i Sverige skulle bli väldigt dyrt för oss 😉

 

DEra texter, vem gör dem och vad påverkar er?  

-Benni, Schirra, Ben och Günther skriver de flesta texterna men Matze har alltid bra idéer när han kommer tillbaka från toaletten i vår replokal, speciellt för bra medryckande refränger.

 

Berätta lite om följande låtar 

-Spineless mass: Kick ass song mot högerkanten

-Moonshiners : En sång om illegala destillatörer och deras hårda liv

-Last hurray: hård kritik av mänskligheten som förstör vår planet jorden

 

Finns det något ämne somni aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt? 

-Förmodligen kommer vi aldrig att skriva låtar om enhörningar eftersom de inte finns.

 

Politik och musik, går det hand i hand?  Vilken är er mest politiska låt?  Är det viktigt att få ut sina åsikter med musiken? Eller är det okej att spela musik och inte sjunga om politik? 

-Det här ska alla bestämma själv. Vi tar tydligt ställning mot rasism och homofobi. Vår mest politiska låt hittills är förmodligen Spineless Mass, men det blir definitivt inte den sista.

 

Bästa politiska band/artisten? 

-Beror på och ändras då och då. För närvarande är ett av de mest engagerade banden i kampen mot nazister i Tyskland ZSK.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?  Har du något exempel? 

-Vi tror starkt på att musik kan förändra ens liv. Titta på oss, vi skulle alla inte vara vänner och en del av McLouds om vi alla har lyssnat på country eller bayersk mässingsmusik.

 

Vem gör era skivomslag? 

-Alla våra konstverk är gjorda av Luke av dismay design och han gör ett fantastiskt arbete.

 

Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad? 

-Ja, vi har några små skivbutiker i vår stad, förmodligen den bästa är Rex Rotari, där du kan få allt när det gäller punk och hardcore musik.

 

Är det viktigt att få ut fysiska saker med era skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du fick välja vad som helst?  

-Det är väldigt viktigt att göra fysiska släpp, för en ny skiva är som bandets nyfödda barn och känslan av att hålla sin nya skiva i sin egen hand är helt obetaltbart. Definitivt vinyl och CD. Vi är alla ganska gamla men ingen har en kassettspelare längre.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning? 

-Många roliga saker händer på turné men de flesta av dem är nog bara roliga för insiders. Så vi håller på det med regeln: Det som händer på turnén stannar på turnén 😉

 

 Hur ser er publik ut? Vilka personer saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?  

-Vår publik är väldigt blandad från gammal till ung. Vi har spelat med många band och de flesta av dem var väldigt snälla mot oss och vi hade den bästa tiden i våra liv när vi spelade med dem. Bara för att räkna upp några: Flogging Molly, The Real McKenzies, The Rumjacks, Fiddlers Green, The Porters, Lagwagon, The Moorings, Los Fastidios, Sir Reg, Booze & Glory, Street Dogs och The O'Reillys och the Paddyhats.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor? 

-Günther: Rancid / Out come the wolves; Rantanplan / Gegen den Trend; The Interrupters / Say It Out Loud; The Rumjacks / Saints Preserve Us; Goldfinger / Hang-Ups

 

Första, sista och dyraste skivan som någonsin köpts? Eller köper du inte skivor längre? 

-Jag tycker inte att skivor kan bli för dyra om man vill ha dem så gärna 😉

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? 

-Inte alls. Det är trevligt när folk är intresserade av oss och/eller vår musik.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension? 

-Det vore en lögn, att vi inte skulle bry oss om recensioner. Det är alltid trevligt att veta vad andra tycker om dina utgåvor men vi skulle inte ändra någonting på grund av en recension. Som sagt tidigare gör vi musiken i första ledet för oss själva och sedan blir vi glada när folk gillar vår musik också 😉

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt? Eller är det tråkigt att jämföras med andra band? 

-Ofta jämförs våra låtar med tidiga utgåvor av Dropkick Murphy's. Men vi tycker inte att sådan kritik ska överskattas. Ärligt talat tycker vi att Feelgood McLouds låter som Feelgood McLouds.

 

Om du fick välja fem band från förr och historien och nutida och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt? 

-Mycket svår fråga, jag tror att varje medlem i bandet skulle göra ett annat val baserat på dennes musiksmak. Men att spela en show tillsammans med The Dropkick Murphy's är definitivt på allas bucket list.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?? 

-Som varje hobby ger det dig mycket att spela i ett band, men för att få lite framgång måste du ge allt 😉

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här) 

 -Det finns inga udda frågor i grunden. Bara inte ställda frågor är "dumma".

 

Vilket är frågan du vill ha men du aldrig får. Snälla fråga den och svara på den? 

-Bokare: Vill du spela en turné med Dropkick Murphys?

McLouds: Definitivt, ja.

 

Framtidsplaner för bandet? 

-Spela massor av spelningar för den bästa tiden i våra liv är att vara på turné.

 

För dig själv? 

Spela massor av spelningar för den bästa tiden i våra liv är att vara på turné. 

 

Visdomsord? 

-Om efterfesten: Den som minns fortfarande var inte med på den!!!!!!!!!!!!!!!

 

Något att tillägga? 

-För att citera med en sång av The Interrupters: "Jag gav dig allt(I gave you everything)"😉

 

En fråga till.... Öl favorit sort? Om ni gjorde en öl vilken sort skulle det vara och vad hade den hetat? 

-Hemma: Karlsberg Din-Pils, Theel-Bräu är våra favoriter. I replokalen: Öttinger-Pils På turné: Vi älskar att smaka på lokala öl, men det måste vara iskallt