Dezinfekce är ett riktigt bra tjeckiskt hardcoreband. Denna intervju gjordes i mars -2022 Maxeek och Puffy svarade på frågorna...

 

Berätta lite historia om gruppen?   

Maxeek: Allt började 1991, när 3 unga nyklippta punx (Sedli - g, Sueczek - dr, Maxeek - bg, voc) träffades och efter några veckor och många planer och öl bildade de ett band under hösten det året. Den första icke-offentliga spelningen var min 18-årsdag i december 1992 och den första officiella spelningen var den 12.4.1993 i Budejovice på Gerbera club. Pufffy gick med i bandet 1993 och denna line-up (Sedli - g, Sueczek - tr, Maxeek - bg, sång, Pufffy - g) fungerade i ungefär ett år, sedan lämnade Sedli och kort därefter lämnade Sueczek också. 1995 draftade vi Flash-K - tr (nu P.S., The OwnRoadies) från det lokala bandet Prase, som stannade hos oss fram till 2011. Det fanns några andra personer i bandet, men den grundläggande line-upen var (Flash-k-dr; Pufffy -g, voc; Maxeek - bg, voc). Tillsammans spelade vi några hundra spelningar (Tjeckien, Slovakien, Österrike, Polen, Tyskland, Balkan, Grekland) och gjorde några inspelningar: demobandet "Někdo jinej" 1996; kassett "1650 secs" på PH-Recordr; split 7'EP se svině! och LP/CD "stačí najít důvod " på Pohoda Records och CD "Psi" på PH Records + olika samlingar. Lou.kaz - tr har spelat med oss sedan början av 2012 och sedan 2015 Hans von Jirkowski - g. 2015 släppte vi LP "Interval jistot" och i år LP "Předstírat štěstí chce trochu cviku" - båda på Phrecords.

Pufffy: Bandets historia började i slutet av 1991, men jag har varit med i bandet sedan början av 1993, den enda kvarvarande uprsprungsmedlemmen är Maxeek, så han kunde svara ansvarsfullt på detta.

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

Maxeek: Maxeek bas sång- 47 år; fru och två barn; arbetar vid universitetet; hobby - band, öl, cykling, historia, böcker, brukade spela en bas för Gride 2004 - 2010. ... Vill du ha nåt otäckt om oss alla? ... Ja, jag är den argaste – jag blir arg riktigt snabbt, men jag brukar komma över det snabbt och det är min eviga kamp med det. Lou.kaz kan ta upp maximalt utrymme med ett minimum av saker, innehållet i hans lilla ryggsäck är tillräckligt för att ta upp ett helt repetitionsrum. Pufffy har mycket gitarrutrustning så han flyttar alltid runt saker (och kör över Lukas saker) och de båda älskar Alexander Marcus, och det är verkligen ganska hemskt. ... H. von Jirkowski - medan resten av bandet dricker eller drack nästan uteslutande Budvar föredrar han ganska ologiskt Branik och spelar ibland smyger han in sin fars favoritlåtar utan förvarning i bilen.

Pufffy: Jag spelar gitarr i bandet sedan 1993. Jag är 43 år, gift, två döttrar. Jag jobbar som luftkonditioneringsdesigner. Jag har spelat i många band, ibland som ordinarie medlem, ibland bara som stand-in. Till exempel i band Gride, Svině!, PBJP, TBC, ingrowing, men, lamslagen, slavar av systemet. Nu har jag ett band till samtidigt med Dezinfekce. Detta band heter Idiocracy och vi spelar mer snabb och extrem musik.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest punk och lite hardcore ? Favoriter från förr?   

Maxeek: I början var det definitivt tjeckiska punkklassiker VZ, Telex, Šanov, HNF, lokalt kompletterade med band från Budějovice som Třetí doba eller DDT - eftersom de hade texter på tjeckiska, eftersom det inte var metall. Från utlandet var det förmodligen främst Dead Kennedys, Sex Pistols, Exploited och Clash - den allra första musikaliska definitionen av "min" punk/hardcore. Numera är jag mer intresserad av vad som gör att ett band sticker ut från HC punkstilen (vad finns där dessutom) - naturligtvis kommer musiken först (olika intressanta crossovers till andra genrer), texter, grafik, nätverk av vänner, DIY-etik, stöd av olika icke-statliga organisationer etc. Dessutom har jag många vänner i band och det räknas också. Här är en ofullständig lista över toppar utan ordning. Jag tycker att det bör höras att vi påverkas åtminstone lite av band som listas här. Gorilla Biscuits - NYC, Paint it Black från Philly - melodisk hardcore punk och naturligtvis några 80- och 90-tal NYHC; Coliseum att veta hur man blandar punk och metal ordentligt; DK - surfgitarr och hardcore punk - melodisk, scathing, ironisk, klassisk; Black Flag - gammalt och riktigt bra; JR Ewing, Swing Kids - lite kaos och emo skadar aldrig någon; Michaels uncle - Tjeckiskt noise hardcore, giftiga psykotexter, ännu mer psykomusik; Entombed, Doomriders - mina favorit metalband; Converge - ger nästan alltid överraskning, fantastiskt engagemang och idéer; Voivod, Nomeansno - för i Kanada är allt lite annorlunda inom metal och punk och Motörhead - för ibland behöver man inte ändra någonting alls.

Pufffy: Det finns för många favoriter. Till exempel Dead Kennedys, Dayglo Abortions, Black Flag, Bad Brains, Circle Jerks, Spermbirds, So Much Hate, No Means No ..... Och jag kunde skriva många mer.

 

Dezinfekce är ni nöjda med namnet?  Hur kom det upp?  Vad betyder det? Var ni inte rädd att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?   

Maxeek: Dezinfekce är det tjeckiska ordet för desinfektion, så vitt jag vet finns det inget band med detta namn och tjeckiskt uttal. Jag fann att det fanns band som hette Disinfect från 80-talet i före detta Jugoslavien och Dezynfekcja i Polen på 90-talet och naturligtvis många "infektioner" som användes som bandets namn över hela världen. Vi skulle till och med spela med polska Infekcja för ungefär tre år sedan – tänk dig Desinfektion och infektion på en scen😊, men av någon anledning kom de inte till spelningen. Detta namn (Dezinfekce) var det enda vi alla lyckades komma överens om kort efter att bandet bildades. Såvitt jag kan se är detta inte ett dåligt resultat när jag jämför det med andra namn som vi har föreslagit. Jag tänker inte på om det här namnet tillfredsställer mig, nu ser namnet lite gammaldags och dumt ut – men är som ett varumärke och länk till det förflutna och betyder också lite rykte för oss och jag tror att folket här känner oss och vet vad de kan förvänta sig. Och det bästa bandnamnet? ... kanske Smiling Beasts - namn för tjeckiska människor som används av Reinhard Heydrich - Reich protector under andra världskriget eller kanske Complicité Candide / Genuine Complicity (band från Rožnov pod Radhoštěm) eller Kurvy Češi / Czechs - The Cunts (band från Prag).

Pufffy: Nej jag är inte nöjd med namnet. Namnet är från den förhistoriska tiden då vi har spelade sann punk och nyligen bestämde vi oss för att inte byta namn eftersom folket redan kändetill oss. Men det är så låååång tid sedan, att jag inte bryr mig om det längre. Det betyder desinfection på engelska. Och nej, jag var alltid säker på att ingen vill ha ett band med ett namn som detta Det bästa bandnamnet ....... kanske Svině! (Swine på engelska).

 

Vad är det bästa med att spela live? Har ni gjort något sedan covid-19? Vad är er styrka som liveband 

Maxeek: För mig är livespelningar som en energiladdare - en av de bästa sakerna som jag ser fram emot och dessutom ger det mig något som själsrensning och för det är användbar produktion för min aggression och ilska. Vi har spelat 14 spelningar sedan covid började (jan 2020 – feb 2022). Svårt att säga om det är få eller mycket. Normalt spelar vi runt 20-25 spelningar årligen. Jag tror att vår styrka är att vi tillför mycket energi på scenen men oftast tar vi mycket mer tillbaka som jag redan har sagt.

Pufffy: Jag älskar att spela live. Allt finns där inne. Ja, vi har spelat en del shower under covid-tiden, främst sommartid, då på utomhusfestivaler. Vad är vår styrka? Det är frågan för fansen, inte för oss, tror jag.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället? 

Maxeek: Generellt är den bästa spelningen var som helst där folk verkligen är intresserade – det värsta är där bandet inte intresserar någon alls. Men du vill nog höra några platser och namn... den första måste vara Festa de la Pohoda årliga punkparad av gamla vänner, band och familjer som kördes i Vodňany av Brožík från bandet Svině! I år blir det Festa Nr. 24. Vad vi alla är förvånade över är det faktum att vi är ganska populära i Norra Mähren (Rožnov - tidigare klubben Vrah, Vrátnice club, Vsetín - Vesmír, Valmez – Přístav) - fantastiska spelningar och fantastisk publik i en annan ände av landet. Vi har också fantastiska minnen från spelningar i Prag (tidigare klubb Buben, Cross club, 007, Futurum) eller Brno (på Yacht club organiserad av United Crusties). Enligt min mening några av våra bästa spelningar vi spelade i Tábor (bokat mestadels av R-DIY bokning i tidigare klubben Orion eller pub U lva) - en stad nära vår hemstad Budějovice - förresten ordspråket att ingen profet är välkommen i sin hemstad gäller också för oss - spelningarna här är inte så intensiva och trånga som vi vill. Trots detta bör det nämnas NAAB - Noise Assualt Agency Budweis som driver många alternativa shower här och har flera platser att spela som Fabrika club och vår favorit gamla pub Paluba nära busstationen. Vi har också organiserat dussintals punk- och hardcorespelningar här i stan på flera olika platser.

Pufffy: Det finns många coola ställen att spela på i Tjeckien. Festa de la Pohoda – utomhusfestival sommartid i Vodňany, den lilla staden nära vår hemstad, med den bästa, nästan familjära atmosfären. Att spela där är som en lag för oss. Jag kan nämna många andra platser, men jag tror inte att det är så viktigt. Värsta stället ...... Jag minns inte just nu.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tjeckien just nu?  Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?   

Maxeek: Det finns ganska många band här och scenen (även om jag inte gillar det ordet mycket) fungerar ganska bra. Vi har också fördelen av att vara ett legendband som har funnits sedan praktiskt taget för alltid, så vi brukar ha en hel del gigerbjudanden. Men det är också en fråga om vilken gren av punk eller HC som är på modet just nu. För det mesta spelar vi med band av liknande genre, det vill säga Hardcore, punk, thrash / death metal, grindcore ... Vi är mer försiktiga så att vi inte spelar med band som vi inte är överens om i våra åsikter om (för oss) viktiga ämnen

Pufffy: Du vet, vi spelar hardcorepunk, så för punkare är vi för hårda och för HC-ungar är vi för mycket punkiga. I vår hemstad när du lyssnar på HC betyder det att du lyssnar på metalcore eller hårdmetall. Denna stil är ganska populär här. Men jag gillar det inte alls. För oss är det nästan alltid bättre att spela någon annanstans än i vår hemstad. Ja, det är inte alltid så. Vi spelar spelningar med band av alla stilar från punk till grindcore, vi bryr oss inte om det. Vi spelar inte med några nazistband, det låter säkert vettigt.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?  

Maxeek: Arg, högljudd och svettig

Pufffy: Hard core punk

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?  

Maxeek: ... En bättre och redan längre del av mitt liv? Men ärligt talat - punk är att vara vad du vill att det skulle vara. Det borde nog inte vara ett så tabulagt och bevakat ord – jag träffade människor med 100% punk attityd utan några synliga relationer till punk men också dussintals väl stylade modepunx utan någon "egen punk" i huvudet. Men det finns något som är viktigt i din tonårsålder i motsats till något annat när du är vuxen och det borde förmodligen respekteras. Vem är bättre, större, sann punkare? Jag vill inte bestämma mig.

Pufffy: Jag försöker göra det till en livsstil. Det är klart att det inte är jag som har druckit och rökt gräs hela morgonen. Jag har inte tuppkam på huvudet, eller nitbälten, eller nåt sånt. Jag menar attityden som sådan, jag försöker bara att inte leva som en totalkonsument.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in i punk/hardcore? 

Maxeek: Det kan ha varit 1987, min farbror lyssnade på Pražský výběr och de har på albumet "Straka v hrsti" en sådan punk låt "Na václavským Václaváku" och sedan inspelningar av livekonserter med Visací Zámek på olika dåligt-ljud kassetter, jag är säker på att det var spår som Traktor, Cigára ... då började jag söka efter demoband ganska målmedvetet, så idag har jag en hel samling

Pufffy: Jag är inte säker ......... Förmodligen ett av de gamla tjeckiska punkbanden. Mycket av äran går till min bror Maxeek, som är några år äldre och tog hem mycket ny musik på 90-talet och jag, fortfarande en ung idiot på den tiden, hade den perfekta tillgången till den.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?  

Maxeek: Jag är på en annan sida av barrikaden – jag är redan förälder – jag är ganska säker på att mina barn kommer att hitta ett sätt

Pufffy: Det är en svår fråga, jag antar att jag är för gammal för det, så fråga en tonåring. Jag kanske får reda på det när mina döttrar blir äldre.

 

Hur är det att bo i Tjeckien just nu? Politiskt? Fascister?  Antivaxxers? 

Maxeek: ... Jag kommer inte att göra dig besviken jag är rädd att vi har lite av alla slag ... I valet i oktober förlorade den populistiska premiärministern och miljardären Babiš (som tyvärr är välkänd i hela Europa) och hans parti. Hela valet handlade om huruvida man accepterar Babiš och hans politiska stil (liknar Orbáns politik i Ungern) eller inte. Han besegrades av en mycket bräcklig och icke konsekvent koalition av olika partier, vilket bör ses som en nödlösning. Personligen är jag glad att Babiš slutade, men det var en mycket jämn seger. Efter en tid börjar vinnarpartierna slåss mot varandra vilket är mycket farligt nu. Den officiella politiken är uppdelad i ett kallat demokratiskt block representerat av valvinnarna och resten som är ex-premiärministerns populistiska parti plus högerextrema rövhål som leds av en halv-japan som låtsas försvara traditionella tjeckiska värderingar. Vinnarkoalitionen har flera gemensamma punkter, men den slutliga riktningen för varje parti är mycket annorlunda. Ex-premiärministerns parti är främst populärt bland äldre och mindre utbildade människor - han och hans regering mutade faktiskt dessa grupper av människor i utbyte mot deras valröster. Men det finns också nästa viktiga saker som splittrar folket - växande konflikt mellan vaccinerade människor och antivaxers och relationen till EU och Ryssland med den nuvarande situationen i Ukraina .... Dessutom kommer ex-premiärministern Babiš att kandidera i presidentvalet hösten 2023... Du måste önska oss lycka till vi behöver det ...

Pufffy: Tja, skit, som överallt annars.

 

Finns det några bra band från Tjeckien just nu?  Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad? 

Maxeek: Av de relativt nyare tjeckiska banden gillar jag Vole, Decultivate, Skiplife och Wilderness från Slovakien. Långsiktiga favoriter kommer att vara våra eviga medresenärer Svině!, som redan nämnts Michael's Uncle; Innoxia Corpora; See You In Hell; Slut; Adacta; Tummö; Morkhimmel; Lucifer Efekt; Facan; Autonoé; Commodore 64....

Pufffy: Det finns många bra band i Tjeckien. Jag går inte in på var och ett av dem här. Det finns någon form av scen i Tjeckien, jag tycker att det är lite bättre nu än det var för tio år sedan. Men det är inte och kommer förmodligen aldrig att bli så bra som det var på 90-talet. Det var riktigt bra då. I vår hemstad finns det en lite annorlunda stil av hardcore och punk än vi gillar. De flesta av ungdomarna här lyssnar på hardcore blandat med metall eller NYHC, men när det gäller punk är det mjukare, mer moderata saker som är mer inne. Budweis har aldrig varit ett centrum för crust eller disbeat. Det brukade finnas många grindcoreband tidigare, men nu finns det inte mycket av det.

 

Vad vet du om Sverige?  Har du varit här nån gång? Vad är typiskt svenskt? 

Maxeek: Mycket kort - Stål; Death metal; Umeå HC; Monarki; Nobelpriset; Astrid Lindgren - Sex Bullerbybarn; Bengtsson – Röde Orm; Runer Jonsson - Viking Vick; Bergman - Det sjunde inseglet; neo-noir krimserier; köttbullar från IKEA som jag inte äter. Tyvärr har jag aldrig varit där.

Pufffy: Jag vet inte mycket om Sverige, jag har aldrig varit där, men jag skulle vilja kolla in det. Något typiskt ...... Surströmming

 

Har du hört några bra band från Sverige? 

Maxeek: Japp säkert ... DS13, Outlast, Separation, Offer, Raised Fist, Genocide SS, Totalt Jävla Mörker, Martyrdöd, Entombed, At the Gates, Edge of Sanity, Refused, Randy, AC4, Uncurbed, Wolfpack, Disfear, Driller Killer, M:40.... Och naturligtvis Abba &Europe

Pufffy: Men skämtar du med mig? Det finns så många bra band från Sverige. Jag gillar svensk death metal och hardcore punk. Så några namn: Entombed, At The Gates, Edge Of Sanity, Dismember, Uncurbed, Refused, DS-13, Separation, AC4, Randy, God Mother ............

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?  Aldrig på engelska? Berätta lite om följande låtar... 

Maxeek: Jag gjorde flera texter skrivna på engelska för flera år sedan bara för att ha ett bevis på att jag kan göra det, så det är inte så illa som "aldrig någonsin" - men jag saknar på engelska en kunskap om dolda betydelser, övertoner, ordspråk och tvetydigheter som jag använder på tjeckiska. Betoningen i sång är ofta nära kopplad till texter och jag är inte säker på att jag skulle kunna göra detsamma på ett annat språk. Dessutom är publiken inställd på tjeckiska språket så det verkar vara naturligt ...

 -Vitej doma  Välkommen hem - den största tävlingen är den inom art ett - där du minst förväntar dig det, du har samma behov som de andra har, och den känslan av säkerhet inuti publiken är ganska knepig och dubbeltydig. Vi känner alla varandra, vi gillar alla varandra men .... Det finns ett komplext system av bekanta, tjänster och kontra-tjänster men det är alltid quid pro quo - det tar alltid något från dig och tar dig dit du inte vill gå. Det är en slags utpressningscirkel där den utpressade aktivt utpressas, de misshandlade missbrukar, alla är skyldiga någon något och ingen är ren, ingen vet hur man kommer ur det och kanske inte ens vill.

Ukryt  Shelter - Låten handlar om hur bekväm (en mycket vanlig) åsikt är att snarare än att bara göra några få saker är bättre att göra ingenting. Det finns olika samvetsgömställen som trosuppfattningar, övertygelser, hot eller bekymmer – men det finns alltid en hake – du har eller bör dela ansvar, skuld, rädsla eller fara – men denna börda är oönskad så det är ganska mycket lättare att låtsas eller välja fullständig passivitet – hopplöshetssäkerhet. –

Neptej se proc  Fråga inte varför - de två sista meningarna i texten är de viktigaste, "när jag förråder dig igen kommer det att vara för ditt eget bästa, jag ska göra allt jag kan för att få dig att lära dig att vara rädd i tid". Du är orolig för dina barn, så du tvingar dina kompromisser och dina rädslor på dem bara för att skydda dem på något sätt, även om du vet att det är dåligt.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt? 

Maxeek: Jag skulle nog inte vilja skriva en ölhymn eller någon festlig låt om hur bra vi punkare är och hur mycket vi älskar varandra, jag är för arg och för cynisk för det

 

Politik och musik, går det hand i hand?  Vilken är ern mest politiska låt?  Är det viktigt att få ut sina åsikter i musik? Eller är det okej att spela musik och inte sjunga om politik? 

Maxeek: Jag tror att politik på något sätt kommer att vara en naturlig del av (särskilt punk och hardcore) musik men jag använder inte för att skriva riktigt politiska texter - helt enkelt kan jag inte göra det. Vår mest politiska sång är definitivt Sea it is about migrant crisis – om människor som vi låtsas att vi inte ser, människor av andra klass. Om vår kamp för att inte dela lite av vårt bekväma liv med någon som är från "utsidan". Impulsen var den berömda bilden av en drunknad 3 år gammal pojke – Jag har barn så jag försökte inse all skräck ... och vår reaktion? all dessa TV-reklamer, stor hype och rädsla ... Det verkar som om det plötsligt är som i Colloseum - i själva verket är det du eller jag som kan bestämma vem som ska överleva och det gör mig sjuk ...

Pufffy: För mig är det inte så viktigt att sjunga om politik. Vi spelar inte politiska sånger.

 

Bästa politiska bandet/artisten? 

Maxeek: ... Jello Biafra, Banksy, Resist, Oi Polloi, gamla Atari Teenage Riot, gamla Asian Dub Foundation, kanske också några reggae grejer ...

Pufffy: Dead Kennedys och Jello Biafra.

 

Tror du att musik (text och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?  

Maxeek:  Det låter ädelt, men om jag får tala för mig själv, antar jag det. Den har säkert något inflytande på de flesta aktiviteter i mitt liv ... och jag skulle vara glad om jag kan hjälpa till att göra nödvändigt litet steg (visa en annan synvinkel) för någon annan ...

Pufffy: Ja, definitivt.

 

Ditt favoritskivomslag genom alla tider?  Vem gör era omslag?  Och har ni några bra skivaffärer i er hemstad? 

Maxeek: Min favorit är utan tvekan - Michaels Uncle LP "The end of the dark psychedelia" från 1990 - provocerar och representerar perfekt vad du kan förvänta dig av detta album - omslaget är svartvitt med ett foto av hemslakt av en gris. Jag gillar också verk av John Yates för Alternative Tentcles och klassiska Dischord LP-omslag och i allmänhet gillar jag komiska och cut'n'paste-verk.... De två första demobanden var mestadels hemlagade och handgjorda. Den andra med hjälp av vår vän Lenka som kunde arbeta med PC-grafik. Splitsingeln och första LP "Stačí najít dvod " gjordes av Lukáš Páral från Pohoda Records; LP "Psi" - huvudmotivet gjordes av tatueringsmästaren Gisbern (ex bas för thrashbandet Lahar) resten av grafiskt arbete gjordes av Rob Hopeye (trummis i Kusumam); minimalistisk cover av LP "Interval jistot" kommer från Honza Arndt och det senaste skivomslaget för LP "Předstírat štěstí chce trochu cviku (låtsas ha tur behöver lite träning)" är inspirerad av namnet på skivan - idén är vår och konstverket gjordes av Víťan (gitarrist i Entrapped) och slutfördes av Flatv5 (medlem av massor av band). Det finns officiella skivaffärer i vår stad men om du vill ha något speciellt är det bättre att kontakta någon liten distro.

Pufffy: Ufff, tuff fråga, det finns många bra omslag såväl som skitiga. Jag gillar till exempel Voivod-omslagen. Omslaget till vår senaste skiva ritades av vår vän Víťan, vilket vi tackar honom för. Idén till omslaget är från Maxeek. Grafiken sattes ihop av en annan vän till oss, Flatus. Hur som helst, det finns inga bra musikaffärer i vår jävla hemstad.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vad som helst? Är Papagujev Hlasatel ett bra skivbolag? Om du bara skulle släppa digital musik, kan du ha en känsla av att du inte har gjort ett album då? 

Maxeek: Jag är ganska gammaldags med detta, så jag gillar något konkret, helst en LP, även om det inte är särskilt praktiskt, men det ser trevligt ut grafiskt och det är typ av den "högsta nivån" av vad du kan släppa. Andra typer av media (även digitala) är också bra - jag brukar lyssna på några prover online och det bestämmer om jag köper LP. När det gäller PH-records är vi vänner med Pavel och i själva verket släpptes alla våra skivor av våra vänner och om du har en vän som kommer att släppa en skiva för dig är du en lycklig person ...

Pufffy: Jag talar för mig själv. Ja det är väldigt viktigt för mig att ha en skiva släppt på ett fysiskt medium som vinyl, vilket jag mest föredrar. Jag tror att CD-skivor är historia. Jag har märkt en slags lågkonjunktur av ljudkassetter nu, men personligen har jag inget att spela dem på längre. Vinyl är mest för mig. Vi har känt Pavel från Papagájův Hlasatel i 25 år och vi har släppt i princip alla våra skivor där förutom den första demon och albumet Stačí najít dvod från 2004. Jag tror inte att vi behöver leta efter en annan etikett.

 

Berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under något gig? 

Pufffy: Det finns så många löjliga situationer, det är svårt att välja bara en. Till exempel, på konserter i Tyskland, av någon okänd anledning, var jag ofta måltavla för fyllon och deras behov av att urinera. Lyckligtvis lyckades de aldrig fullfölja.

 

Hur ser er publik ut? Vilka personer saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?  

Maxeek: Mestadels äldre publik idag, 25 år+. Det finns definitivt färre av yngre, men det är en fråga om vi som band kan erbjuda dem något de verkligen vill ha, för när det gäller texter och musik är vi redan lite annorlunda kopp te. Under åren har vi spelat med många band - mest kända - Exploited, The Casualties, Restarts, Total Chaos, GBH, Turbonegro....

Pufffy: Jag retar inte riktigt folk som kommer till våra konserter. Men det är sant att konserterna med band som vi har har mestadels besöks av äldre fans, vår ålder. Unga HC-ungar lyssnar på annan musik än vi, jag har nämnt det några gånger. Så jag skulle vilja se en yngre publik på våra konserter. Det största eller snarare mest kända bandet vi spelade med var definitivt The Exploited.

 

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet? 

Maxeek: Du knuffade mig i hörnet med ordern... ordning är bara för orientering

 1. Gorilla biscuits - Start today/ Beastie Boys - Ill communication
 2. Paint it Black - CVA/ So Much Hate - Lies/ Outlast – Positive Hardcore Positive Youth/ Refused – The Shape of Punk to Come/ SOIA – Just Look Around & Build to Last
 3. Michael’s Uncle - The end of the dark psychedelia/ NomeansNo – Wrong
 4. Doomriders - Black Thunder/ Converge - You fail me/ Entombed – To ride shoot straight and speak the truth 
 5. Voivod – Phobos & Negatron

Spelningar

 1. SOIA, Snapcase i České Budějovice  1993 eller 1994
 2. Converge på Maryland Death Fest 2010 (Baltimore)
 3. Esgmeq & Kevorkian på Hardcore café mondo České Budějovice 1998
 4. Återföreningen av Michaels Uncle - Skrýchov u Opařan 2006
 5. Gorilla Biscuits – Futurum Prague 2007/ Doomriders, Disfear -  – Futurum Prague 2008

Mest viktiga saker

 1. Familj/ Barn
 2. Hälsa
 3. Band
 4. Vänner
 5. Glöm min ålder

 

Pufffy: Allt i ingen särskild ordning:

Skivor –

Neurosis-The times of grace

Refused – The shape of punk to come

Entombed – Wolverine blues

No Means No – Wrong,

Voivod – Phobos

Konserter –

Sick Of It All + Snapcase i Budweis 1994,

Neurosis - Prague Akropolis 20??

Entombed - Maryland Death Fest Baltimore 2010,

Carcass – Maryland Death Fest Baltimore 2013

Melt Banana – Obscene Extreme

Viktiga saker i livet:

Familj

Hälsa

Vänskap

Musik

Öl

 

Första, senaste och den dyraste skivan du någonsin köpt? 

Maxeek: Första skivan som jag köpte var förmodligen Pražský výběr LP "Straka v hrsti", senaste Innoxia Corpora – "je stále těžší otočit prst proti sobě", dyrast - jag är inte helt säker på att det men förmodligen var det i början av 90-talets dubbel LP:n "The story of the Clash" - kostade cirka 250 CZK nästan alla mina pengar på en månad.

Pufffy: Första skivan .... Jag minns inte, men jag tror att det var ett dumt östtyskt band i Berlin 1987 eller 1988 när jag var på väg till semester på Rujana. Senaste skivan jag köpte är en LP från tjeckiska bandet Contrastic. Riktigt coola saker. Och den dyraste skivan jag någonsin köpt var multi LP:n Negatron/Phobos med bandet Voivod.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? 

Maxeek: Lyckligtvis gör vi inte så många intervjuer, så bara läsare kan vara uttråkade, vi är ganska nöjda ... det är mer en kamp med minnet och ganska misslyckat försök att vara kortfattad och förhoppningsvis något läsbar.

Pufffy: Jag tycker om att göra intervjuer när de har intressanta frågor. Det händer ganska ofta att frågorna alltid är desamma och det är lite irriterande. Om jag svarar för mig själv, har jag gjort många intervjuer. Inte bara för bandet Dezinfekce, utan i allmänhet.

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är den märkligaste ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension? 

Maxeek: Naturligtvis är du nyfiken på att höra vad folk har att säga, särskilt de som faktiskt borde förstå det. Det är ganska roligt ibland. Till exempel om den senaste skivan jag läste i en recension att mina texter "stör inte när jag lyssnar, men har sina gränser när jag läser", då är det intressant hur några av granskarna karakteriserar sina styrkor, t.ex. "metalltränade öron". Och det mest intressanta var när vi fick ängeln för det tidigare albumet Interval jistot - som vi ändå inte accepterade - det är den officiella utmärkelsen för Academy of Popular Music. Så från och med nu började vi betygsätta oss högt även de som kanske föredrar att inte veta om oss. Slutligen antar jag att vi har tur att bara de som gillar oss skriver recensioner av våra utgåvor, men vi skulle inte ändra något ändå.

Pufffy: Jag gillar recensioner, jag gillar att läsa någon annans åsikt om musiken jag spelar. Jag har inte läst en riktigt dålig recension av vår musik på länge, så nej, jag har inte ändrat något efter en recension.

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt? Vilket är det mest udda bandet ni har jämförts med? 

Maxeek: Vi har en ganska stor fördel att det stod om oss att vi har vårt eget ljud och förhållningssätt till saker. Det är trevligt att höra och förhoppningsvis blir vi inte kaxiga. Å andra sidan är många människor tydliga och vill hellre gå för en kopia av känt band eller någon perfekt representant för genren. Jag antar att jag också kan förstå och överleva det. Och slutligen om de udda banden - jag antar att jag inte skulle gilla om vi jämfördes med några "aggro punk" -band, av vilka det finns ganska mycket här.

Pufffy: En gång i tiden jämfördes vi med Poison Idea. På den tiden kanske det var lite passande. Annars brukar de inte jämföra oss med något annat band, eller åtminstone har jag inte märkt det. Vi jämfördes med Unbroken på en affisch för länge sedan, jag tycker att det var lite av en konstig jämförelse.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

Maxeek: DK, Gorilla Biscuits, Paint It Black, Colliseum, SOIA...

 

Är musik ett bra sätt att komma ut med frustration och bli en trevligare person utanför musiken? 

Maxeek: Jag hoppas på det och försöker hårt men resultaten förblir mycket osäkra och instabila 😉

Pufffy: Hehe, jag antar att det beror på när och vem. Det kanske funkar för mig, men det är upp till någon annan att döma.

 

Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här) 

Maxeek: Förutom den här – ingen

Pufffy: Vad är typiskt svenskt?

 

Vilket är frågan du vill ha men du aldrig får. Fråga den och svara på den? 

Maxeek: När slutar du äntligen med band? Vet inte, jag vill fortfarande inte.

Pufffy: Vem är en av de två bästa gitarristerna i bandet Dezinfekce? Jag.

 

Framtidsplaner för bandet? 

Maxeek: Som alltid - dessa planer är oföränderliga - resor, spela, nya låtar, nya idéer och massor av kul

Pufffy: Spela och turnera så länge som möjligt. Spela in så mycket kvalitetsmusik som möjligt.

 

För dig själv? 

Maxeek: Försök att överleva framtidsplanerna

Pufffy: Att hålla sig frisk med min familj och vänner under lång tid framöver.

 

Visdomsord? 

Maxeek: Jag vill helst inte, jag har redan ätit

Pufffy: Jag är inte så klok. Jag hoppas att tiden kommer en dag.

 

Något att tillägga? 

Maxeek: Tack för intresse, tack för att du frågade och hoppas att se dig på spelningen

Pufffy: Bete er inte som skitstövlar, tänk med huvudet och lyssna på bra musik.

 

Sista frågan... Ölfavorit sort? Om ni gjorde en öl vilken sort skulle det vara och vad hade det hetat? 

Maxeek: Utan tvekan den bästa Budvar "ring" jäst lager 

Pufffy: För mig är Budweiser Budvar bäst. Jag vet inte under vilket namn den säljs i Sverige. Kanske Czechvar som i USA. Jag vet inget om att brygga öl, så jag skulle lämna det till experterna.