Här är lite svar på dina frågor.

Det var svårt att svara på vissa. Framför allt de mer politiska frågorna i och med att jag anser att politik i sig inte är något sam man kan uttrycka i några rader. Det är en livsåskådning och det kan man på sin höjd uttrycka genom att leva och kanske skriva en bok. Vi spelar musik. Det är ett ställningstagande i sig. Vi väljer att leva på soc och inte göra något annat än att spela musik. Irak är viktigt och vill du veta mer om sådant föreslår jag att du ringer mig.

Du sa att du bara hade albumet och senaste EP’n. Ja det är väl det som är mest aktuellt nu så det är bra.

/Magnus Bjerkert

 

Historia?

Jag har tagit biografin för det är det bästa sättet att sammanfatta våran historia:

Malmöbandet David & the Citizens spelade redan under sitt första levnadsår 1999 på Hultsfreds- och Emmabodafestivalerna. De fick snabbt ett rykte som ett fantastiskt liveband vilket gjorde att bandet fick gott om spelningar runt om i Sverige och skaffade sig en hängiven publik redan innan någon skiva var släppt

Våren 2001 släpptes David & the Citizens debut-EP. Fram till sommaren 2002 gav de ut två EP:s, en singel och debutalbumet "For All Happy Endings" (mars 2002). De gjorde mängder av spelningar, bl.a. på Hultsfred- och Emmabodafestivalerna båda åren, samt Roskildefestivalen, Arvikafestivalen och Storsjöyran 2002. Några av låtarna blev smärre radiohits och "Song Against Life" toppade MTV:s "Up North"-lista i fyra av de sju veckor den låg på listan.

Sedan dess har bandet mest koncentrerat sig på utlandet och spelat i flera europeiska länder. Senare i vår spelar David & the Citizens in sitt andra album Gula Studion, men först kommer "New Direction EP".

För David & the Citizens är det viktigt att gå sina egna vägar, att vara ärliga mot sig själv och inte nödvändigtvis göra som man "ska". I en och samma låt kan det vara tvära kast mellan glädje och sorg, stillsamt och hårt, harmoni och frustration, viskningar och skrik. Låtarna har oftast sin bas i Davids gitarr eller piano men byggs på av trumpet, orgel, dragspel, stylofon och diverse andra instrument. Texterna, som ofta är betraktelser om livet och döden, är också en viktig ingrediens i David & the Citizens musik. Precis som nästan allt bandets tidigare material är "New Direction  -EP" inspelad i Gula Studion i Malmö och producerad av Jens Lindgård.

På EP:n finns fyra nya låtar, som på ett sätt är lite rakare än tidigare, men som ändå helt följer David & the Citizens vanliga riktning - med andra ord drar de åt alla håll.

Berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen , något hemskt om varje medlem och så vidare?

Magnus Bjerkert – Trumpet, allt i allo spelare också mycket orgel.

Bor med min flickvän i Malmö. Har inga intressen förutom skivbolaget Adrian Recordings och banden jag är med i – David & The Citizens och Sharif.

Sitter i perioder på Malmös sunkiga pizzerior och dricker öl och när jag tröttnar på det är jag nykter ett bra tag. Har varit hos psykolog en gång då min dåvarande flickvän trodde jag var pyroman. Har aldrig pengar men är övertygad om att jag någongång kommer att bli rik (kanske). Hade en nära vän som hängde sig. Det var hemskt.Har pluggat jättemycket filosofiUppväxt i Hultsfred.Född i KalmarHar dessutom bott i Vimmerby och Linköping

Alexander Madsen, Mor, två bröder, och min brors tvillingar, silver fiskar på toa

och mal i gardroben.Spela gitarr (ingen överraskning där), min dator (ingen överraskning där heller), vin kvinnor och sång (kanske ingen överraskning heller).Något hemskt, hmmm, jag tvättar håret en gång i månaden. É de hemskt?

 

Jag jämför er med grupper som Smiths, Jam med mera, kommentar?

Magnus: David som skriver alla låtarna har inga Smith skivor och hade inte hört talas om The Jam.Jag (Magnus) är dock uppvuxen på Smiths och älskar The Jam.Vi har fått mängder av jämförelse med många band men dessa två har jag aldrig hört förut.

David: Jag har aldrig lyssnat på vare sig Smiths eller Jam, så jag kan inte riktigt relatera till dem, men det är smickrande och skönt att bli jämförd med band man inte lyssnat på tidigare. När jag började spela ute med Citizens brukade folk säga att vi lät som Calexico, Beck och Dylan, vilka jag då inte lyssnat mycket på så då fick man kolla upp dem och idag tycker jag mycket om åtminstone Dylan och Calexico...

Alexander: Tja, kan inte påstå att jag jämför mig själv med Johnny Marr eller Paul Weller men det ä väl smickrande antar jag. I min ungdom lyssnade jag en del på the Jam faktiskt men jag tror inte att det speglas särskilt i min spelstil. Tror snarare att jag en gång i tiden försökte lägga mig till med ett slags J. Mascis sound.

 

Vilka andra grupper jämförs ni med?

Bright Eyes, Ben Folds Five har varit de vanligaste. Inga är band vi lyssnar särskilt mycket på.Elliott Smith, Tow Waits, Supertramp, Robert Wells, Elton John, Guided By Voices, är andra vi har hört ibland.

David: Vi har jämförts med en herrans massa band genom åren. Av alla jämförelser är nog Frank Zappa, Robert Wells och Supertramp de märkligaste. Annars skriver många att vi låter som Ben Folds Five, men det är bara skitsnack...

Alexander:Tycker det är lite svårt, då jag inte lyssnar så mycket på den typ av musik som vi spelar, och sen tycker jag det skiftar från låt till låt var man skulle kunna se paralleller i vår musik.

 

Bryr ni er om recensioner?

Magnus: Ja. Tyvärr.

David: Recensioner är ett känsligt ämne, jag tar dem på blodigt allvar, tyvärr. Jag är väldigt trygg i mitt låtskrivande och vet vad jag vill med min musik, så jag borde inte ta recensioner så hårt, men det är jobbigt att läsa i tidningen om sin musik, ifall recensenten ifråga inte gillar det han/hon hör. T.ex. stod det i DN om vårt fullängdsalbum att vi var ett band som ligger och fikar på kuddar. Alla som sett oss spela live vet att så inte är fallet. Inte på skiva heller för den delen.

Alexander: Jag kan inte påstå att jag bryr mig så värst om recensioner. Eller snarare, om det är en bra recension (bra betyg) kan jag kanske tänka - He he, gött. Men om det är en dåligrecension (dåligt betyg) så bryr jag inte mig så värst om det. Det handlar ju trots allt endast om en persons åsikt.

 

Vilken är den konstigaste recension ni har fått?

Magnus: DN skrev att vi gjorde musik att ligga på kuddar och mysa till. Det tyckte vi var jättekonstigt. Sen skrev en tidning i Norrköping att vi spelade Högskole (funk) musik och att vi var för duktiga för våra instrument. Till saken hörde att det var en av våra första spelningar och att Micke som spelade trummor bara hade spelat trummor i ett halv år. Vi är för övrigt allihopa riktigt usla på våra instrument . Utom David men han vet o andra sidan inte vad ett enda ackord heter eller strängarna på sin gitarr.

Alexander: Ingen aning, tycker nog inte vi fått så värst konstiga recessioner, inte de jag läst ivarje fall

 

Hur är en bra spelning med er?

Magnus: Som ett skenande tåg utan kontroll med tunnelseende.

David: Våldsam, glad, kaotisk och varm

Alexander:En bra spelning med oss är riktigt ordentligt förbaskat bra. En dålig spelning med oss är också riktigt ordentligt förbaskat bra.

 

Hur ser den medelmåttige diggaren av er grupp ut?

Jag tror inte det finns någon. Det är väldigt varierade människor som lyssnar på våran musik.

Alexander:Är det inte så att man över lag inte lägger märket till medelmåttor???

 

Mycket respons från utlandet? Var är de mest intresserade?

Våran hemsida har ungefär 1000 träffar i veckan mer än hälften av dem är från USA. Det är helt klart där de är mest intresserade. Dessutom finns det mycket folk i England som har våran skiva. Båda dessa länder kommer vi nog snart att släppa skivor i. Dessutom var vi i Baltikum och spelade och det hör av sig en hel del folk därifrån som gillar oss.

David: Vet inte så mycket om utlandet

 

Är ni en sådan grupp som får jättebra kritik men inte säljer så mycket, hur känner man inför det?

Magnus: Nej. Jag tror inte vi är en sådan grupp. Vi säljer bra med skivor och har också fått bra kritik.

David: Vi har fått jättebra kritik nästan överallt, och för ett band av vår storlek och med våra resurser har vi sålt hyfsat med skivor. Klart man vill att fler ska upptäcka oss och köpa skivorna...det är ju inte precis så att vi lever på musiken, det vore skönt att kunna betala räkningarna med pengar som kommer från det man älskar och brinner för. Vi får väl se hur det går i framtiden...

Alexander:Tja, det mest negativa med det för min del är att jag blir tvungen att hitta min försörjning på annat håll, vilket innebär att man inte kan fokusera på det här till 100%, och alltsom oftast att man i slutet på månaden undrar hur man skall kunna betala sinaräkningar och skulder med inga pengar alls.

 

Vad driver er att spela er musik?

Magnus: Det är det enda vi kan. Vi är hjälplösa utan dem. Vi skulle stirra in i väggen och förfalla utan musiken. Det finns inget annat att göra.

David: Först och främst ett behov i själen, känslan av att om jag inte gör detta så dör jag. Dessutom är det en nyfikenhet på vad jag kommer skriva för låtar ett år från nu, vad det kommer att bli och hur det ska låta.

Alexander: Detta är det enda som jag gjort i mitt liv i mer än 6 månader och inte blivit totaltuttråkad av. Det är något särskilt med att sitta 5 män i en minibuss i 8 timmar i sträck.

 

Vad är viktigast för er när ni gör en låt, melodin, texten eller att ha en refräng som folk kommer ihåg?

David: Text och melodi går hand i hand för mig och brukar också skrivas samtidigt. Det där med att ha slagkraftiga refränger vet jag inget om, det planeras aldrig.

Alexander:Tycker det helt beroende av vilken att det som man är mest nöjd med, men eftersom jag är instrumentalist så kan jag ju bara va nöjd eller missnöjd med det som jag gjort.

 

Vad är skillnaden mellan hitlistemusik och er mer indiebetonade musik tycker ni?

Magnus: Att så kallad hitliste musik försöker ge folk vad de vill ha. Vi gör musik som folk vill ha utan att de visste om att de ville det.

David: Är vår musik indie? Betyder det att vi är underground? Jag vet inte, men jag är säker på att om vi, som de stora svenska banden, hade en jävla massa stålar att lägga på annonser och marknadsföring så skulle vi också sälja skitmycket skivor, för vår musik är inte konstig eller udda på något vis. Det är pop!

Alexander: I princip ingen skillnad om man bara ser till att man får ut det man från början tänkte få ut av det.

 

Vad är det bästa respektive det sämsta med att spela i ett band?

Magnus: Det bästa är när magin infinner sig i replokalen eller på scenen mellan alla i bandet och man bara tittar på varandra och vet att det stämmer och allt bara glider på och man är bäst i världen.Det sämsta är när det inte känns så och man försöker med alla medel analysera varför det inte låter bra och man blir irriterad på de andra för att de spelar fel och att man själv gör det och allt bara blir surt och man går hem och funderar på att bli soloartist och skriva egna sånger och kunna göra exakt som man själv vill.

David: Gemenskapen och glädjen när man gjort en bra spelning, eller den märkliga kamratkänslan när man turnerar tycker jag är det bästa. Det jobbigaste är att man måste ta hänsyn på så många olika sätt till alla medlemmar samtidigt. Jag tror alla måste kompromissa med alla hela tiden. Det kan vara jobbigt.

Mikael: : Det bästa är känslan av att skapa musik med de andra musikerna, låter pretentiöst kanske men så är det. Vad annars? Hade det varit något som är så illa med att spela i band hade man inte fortsatt med det. Mindre problem som att det kan ta väldigt mycket av ens tid går inte precis att undvika om man vill göra något seriöst av spelandet.

 

Vad är det konstigaste som har hänt er som band , på scenen eller i publiken?

Magn (Magnus) stagedivade för första gången när vi spelade i Kalmar senast, spelandes Stylophone det var kul och konstigt.

Annars är det två spelningar:

Badhuset i Kristianstad.

Sälen:

Mikael: Spelningen i Kristianstads badhus måste varit det konstigaste vi gjort. Det var kommunens idé men den föll verkligen pladask! Värmen och fukten där inne gjorde att det blev kondens på precis all utrustning och man svettades något kopiöst.

David: Vet inte. Men den konstigaste spelning vi gjort måste vara den i ett badhus i Kristianstad. Det var varmt och det ekade och en kille badade medans vi spelade. Mycket surrealistisk tillställning!

Alexander: Jag fick en BH kastad på mig på Emmaboda, och på samma spelning visade en tjej brösten,hmm, förstår inte riktigt vad som var meningen med det...

 

Vad är det bästa respektive det sämsta med att bo i Sverige?

David: Ärligt talat, om jag ska rabbla bra och dåligt om Sverige, så skulle det ta en jävla tid. Sverige är ett underbart land och det finns mycket gott att säga om mycket, tyvärr känns det som om landet håller på att holkas ur och att samhället glider längre och längre bort från människorna. Jag känner mig inte särskilt delaktig i samhället, och mindre nu än för ett par år sedan. Att spela i band eller vara kulturarbetare i någon annan form är inte lätt, för man måste hela tiden berättiga sig själv och sitt levnadssätt inför myndigheter och ”Svensson”. Jag har valt att hålla på med musik, och därför lever jag ständigt i ekonomiskt trångmål, med fjärilar i magen om hur man ska kunna betala räkningarna. Inte förrän man ligger etta på försäljningslistan eller intervjuas i frukost-TV förstår folk vad manhåller på med känns det som...blablabla, jag avvek från ämnet.

Alexander: Har bara bott här så jag har inget att jämföra med.

 

Hur tycker du att Gudrun Schyman, Göran Persson sköter sig?

Allmänt:

Magnus: Hyfsat. Jag håller med Göran Persson i många frågor speciellt angående Irak kriget. Han liksom jag tycker att USA har brutit mot folkrätten och att det var fel att anfalla. Han liksom jag är inte så sugen på att demonstrera. Jag hatar att bli grupperad med andra människor. Demonstrerar man blir man helt plötsligt i satt i ett fack och får en massa åsikter påhyvlad en. Schyman var bra ända tills hon sjabblade bort det. Det var bra att hon avgick.

Alexander:Tja, man kan alltid tycka en massa, men det är ett helvetiskt jobb att styra ett land, och otacksamt är det dessutom för alla klagar och gnäller vad man än gör eller tar för beslut.

 

Vad anser du om det som händer i Irak nu?

David: Kriget i Irak är fel på alla sätt. USA och Storbritannien håller på med en fet våldtäckt inte bara av Irak, utan på hela världen, i och med att de valt att gå runt FN. Jag hyser inga sympatier med Bush precis, han är lika mycket en maktgalen ”diktator” som de han vill bekämpa. Visst var hemskt med world trade center, men någonstans ringer sanningen som en klocka att ”som man bäddar får man ligga”. Det pågående kriget i Irak kommer inte på något sätt få bukt med den växande terrorn mot civilbefolkningen runt om i världen. Inte heller kommer det få folk att ta avstånd från personer som Bin Laden, snarare tror jag det blir tvärt om för när inga samtal eller medlingar funkar, måste de svaga ta till terror för att bli hörda. USA skrämmer mig mer än Bin Laden.

 

Hur reagerade ni när terroristattacken skedde , med ilska, rädsla eller vad?

Magnus: Jag blev livrädd. Tänkte att det skulle bli ett nytt värdskrig. Vilket det i och för sig också kanske också har blivit. Bara att det inte riktigt ser ut som de två tidigare.

David: När de där planen kraschade, var vi i studion och spelade in ”4th of July”, så det kändes ju ganska ödesmättat...ärligt talat blev jag rädd när vi såg de där bilderna för man visste ju att det skulle dras igång ett jävla krigsmaskineri på ett eller annat sätt.

 

Har det påverkat ditt liv idag?

David: Nej det kan jag inte påstå.

 

Adrian recordings vad är det för bolag, har de några mer band? Funkar det bra med dem, inga större bolag som har hört av sig?

Magnus: Ja det funkar ju bra i och med att det är jag som driver skivbolaget. Läs allt du vill veta på www.adrianrecordings.com

Några större och lika stora bolag har hört av sig angående D&TC men vi har tackat nej.

 

Vad är fördelen med att ligga på ett mindre bolag?

David: Nära kontakt med bolaget, mer bestämmanderätt, färre inblandade som ska ha åsikter om allt möjligt.

 

Finns det några bra band i Sverige idag? I utlandet?

Magnus: Svenska band som är bra på riktigt: Isolation Years, Logh, Laakso, Bob hund

David: Det finns en stor bunt bra svenska band – Isolation Years, Hell on Wheels, Pelle Ossler, Håkan Hellström, Björns vänner, The Knife, Laakso + en massa fler som jag glömt. Som vanligt är de flesta av de bra banden allt för osynliga eftersom de, som vi, ligger på små fattiga bolag och inte når ut till den publik de förtjänar.

Alexander: Självklart

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Mikael:

De fem skivorna jag lyssnar mest på just nu är

1.                   Cat Power – You Are Free

2.                   Songs Ohia – Magnolia Electric Comp.

3.                   Bob Dylan – Live 1975

4.                   Neko Case – Black Listed

5.                   Pavement – Crooked Rain, Crooked Rain

 

Magnus:

Mogwai – Mogwai EP

Guns n’ Roses – Appetite for Destruction

Lambshop – What Another Man Spills

Bonnie “Prince” Billy – I See a Darkness

Allt med Sonic Youth

 

Magnus:

Bob Hund Roskilde 1997

Afghan Whigs – KB 1999 eller 200 minns inte riktigt

Mogwai – Vega Köpenhamn 2001 (Kanske)

Swervedriver Hultsfred 1992

The God Machine Hultsfredsfestivalen 1993

 

Mikael:

Fem favoritkonserter:

1.                   Lambchop – KB, Malmö

2.                   Mogwai – Hultsfredfestivalen 1999

3.                   Pavement och Sonic Youth – Köpenhamn 1992

4.                   Neko Case and her Boyfriend – Köpenhamn 2003

5.                   the Microphones – Köpenhamn 2002

 

Magnus:

Trygghet

Musik

Alkohol

Ickevåldsprincipen

tankar

 

Mikael:

Fem viktigaste saker i livet:

1.                   hälsan

2.                   kärlek

3.                   vänner

4.                   musik

5.                   våren

Alexander:En kan du få: Let Love In Nick Cave & the Bad Seeds

 

Första , senaste och dyraste skivan du någonsin köpt?

Magnus:

Första skivan jag köpte var Alphavilles Forever Young. Senaste skivan jag köpte var Sigur Ros ( )Jag har nog aldrig köpt en skiva över 200:- Jag vägrar. Det är omoraliskt att köpa en skiva så dyrt. Musik ska lyssnas på.

Mikael: Första skivan kan vara Naked Raygun ”Understand”.Första cdn; Ned’s Atomic Dustbin ”Godfodder”. Senaste skivan; Cat Power ”You Are Free”och dyrast är en Dylan bootleg jag köpte i New York för över 500 svenska  kronor.

David: Köper aldrig skivor.

 

Idoler när du var liten?

Magnus: Shanghai, Guns n’ Roses har varit mina största idoler.

David: Beatles

Alexander:Aldrig haft idoler, har alltid varit för inåtvänd för att märka vad som  hänt omkring mig

 

Om något politiskt parti eller fotbollsklubb skulle be er att vara med på en spelning eller hyllningsskiva skulle ni göra det och vilka skulle ni stödja isåfall?

Ingen i bandet är fotbolls intresserade över huvud taget så någon fotbollsklubb skulle vi defenitivt inte spela på det skulle vara riktigt fånigt.

Jag skulle kunna tänka mig att spela på någon fest som exempelvis Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Attac anordnade. Eller på en fredsfest eller något mot rasism och nazism. Bara inte det vimlar av opålästa slagordsskrikande idioter. Ska man komma tillrätta med saker och till måsta man prata inte skrika.

David: Tveksamt

Alexander:Nja, stödja vet jag nu inte, men det finns saker som man aldrig skulle ställa upp på dock.

 

Framtidpslaner för bandet?

David: Spelar in ny skiva i maj, turné i höst.

 

För dig själv?

Magnus: Kommer bli arbetslös till sommaren och får väl leva på gatan typ.

David: Se ovan, jag har inget liv...

Alexander:Må bra och ha ett gött och bekymmersfritt liv.

 

Visdomsord?

Remember!

If you're about to make music:

Be honest or pretend!

Don't compromise with jerks!

Follow the only road!

Be nice or hate!

Scream or whisper!

You can't compete in music!

Do it yourself if no one else does it!

Don’t hide!

Don’t wait!

Let everyone hear!

David: Har inga visdomsord.

Alexander:Må bra och ha ett gött och bekymmersfritt liv.

 

Nåt att tillägga

Magnus: Mycket svåra frågor att skriva svar på då det då hade blivit stora essä svar på alla frågorna och det har jag inte riktigt tid med just nu. Om du vill ha utförligare svar på frågorna föreslår jag att du ringer mig och så pratar vi lite. OK?

 

LÄNKAR

www.adrianrecordings.com

www.thecitizens.nu

www.lottaw.com

www.bjornsvanner.mine.nu

www.laakso.nu

DISKOGRAFI

Now She Sleeps in a Box in the Good Soil of Denmark – 2001

I’ve Been Floating Upstream - EP – 2001

Pink Evening (Send Me Off…) – 2002

For All Happy Endings – 2002

Song Against Life - EP – 2002

STOP! – 2002

New Direction - EP – 2003