Burning Dead är en fransk thrashmetalgrupp som jag gillar eftersom jag tycker att de har lite speciella ljud i sin musik. Här är en intervju som gjordes med dem i februari 2022

 

Berätta lite om gruppens historia?

Orco: Burning Dead är född från vår gemensamma kärlek till metall, från Saraknyal och mig. Vi är vänner sedan länge. Under en tid handlade det bara om att jamma, men efter många sessioner började vi sätta ihop vad som skulle bli våra första låtar. Månader gick, och bandet blev till sedan med JP:s ankomst på basgitarr och Drina på sång. EP:n "Their Coming" släpptes 2018. Vi framförde den sedan live och öppnade för band som Nemost, Scolopendra och W.I.L.D. Nya låtar skrevs för att släppa en LP, men inspelningsprocessen försenades av COVID-pandemin. Vi är äntligen mycket glada över att släppa det nu, med stöd av M&O.

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan?

Orco: Jag är Orco, jag spelar gitarr i bandet. Jag är 43, med fru och barn, och jag jobbar inom IT. Jag älskar att spela gitarr och lyssna på musik, mestadels metal, rock, blues och chanson française. Dålig del? Jag kanske är för krävande. Jag har tidigare spelat i Elfte Pest, ett heavy metal -band, och jag hoppas fortfarande kunna ta med våra få inspelningar online, men det finns en del arbete att göra.

Jag är Trummisen Saraknyal. Jag är 43 med fru och barn också och jag jobbar med försäkringar. Jag lyssnar på olika typer av musik, Metal speciellt Black & Death, rock och de gamla Cypress Hill. Något dåligt: Jag glömmer aldrig och jag kan explodera när som helst ...

JP: Jag heter JP. Jag spelar basgitarr; Jag är 53 och gift med två döttrar. Jag jobbar med evenemang. Jag lyssnar på mycket musik förutom samplad musik utan spelare. Jag är envis men inte envis.

Drina: Drina Hex, 39 år gammal (nästan), i ett förhållande. Jag har redan sjungit med andra grupper med ren röst, men det var inte vad jag ville. Annars gör jag covers på min sida (Disturbed, Amon Amarth, Static X, Six Feet Under, Drowning Pool...).. Jag har kul och jag utvecklas...

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest thrash och lite hardcore, ni har ett eget trumljud tycker jag ? Favoriter från förr?

Orco: Det finns många olika influenser i vår musik, eftersom vi alla fyra lyssnar på olika saker. Visst har vi mycket gemensamt, vi lyssnar alla på metall, men också många andra saker. Jag gillar gammaldags metall, thrash, prog, deathoch hårdrock. Det är sant att jag lyssnar på många gamla band, varav det mest anmärkningsvärda är Magma. Deras musik underhåller mig fortfarande, och som liveband är de otroliga. Vi har gemensamt, men också en hel del personliga influenser. Vissa saker är helt okända för mig: till exempel lyssnar Saraknyal på brutal death och Drina på pagan, och jag vet ingenting om dessa genrer!

Saraknyal: Vi kompletterar varandra vid både personlighet och musikalisk beröring, vilket gör oss till en stor originell enhet. Jag älskar många trummisar, jag ger digbara fem namn, för talang, ljud, musik, etc.: Nicholas Barker, Gene Hoglan, Vinnie Paul, Hellhammer och i en annan stil Christian Vander. De är en ständig inspirationskälla. Tack så mycket för detta!

 

 

Burning Dead är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Var ni inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

Orco: Ja, vi är mycket nöjda med det. Vi hade lång tid på oss att hitta det och under en repetition kastade vi bara runt slumpmässiga namn. Efter många dåliga namn dök Burning Dead upp och gladde oss alla. Vi kollade och hittade inget band med det namnet. Det finns en skräckfilm som heter "The Burning Dead", men jag har inte sett den. Det handlar inte om musik eller metal, så det borde inte vara några problem. Bästa bandnamnet? Det är en väldigt svår fråga. "Metallica" låter universellt. "Magma" har stor inverkan. "Behemoth" är mörk och kraftfullt.

 

Vad är det bästa med att spela live? Har ni gjort något sedan covid-19? Vad är er styrka som liveband?

Orco: Att spela live handlar om energi. Det är verkligen spännande att spela inför människor med så mycket kraft som möjligt. Att se dem dansa, hoppa och skrika efter vår musik är en riktigt blomstrande upplevelse. Vi har bara några haft några spelningar sedan pandemin började, eftersom reglerna ofta ändrades om vad som var tillåtet eller inte. Vi gör alltid vårt bästa för att få energin att flöda mellan publiken och oss.

JP: Det viktigaste är att ge njutning medan du får det. Jag älskar när jag går upp på scenen. Det är som en stor energiurladdning. Det är min värld, jag känner mig hemma!

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

Orco: Det finns inte en sådan plats som är en värsta plats. Så länge vi kan spela är det det bästa stället och där hittar du oss.

Hur är det att spela den här typen av musik i Frankrike just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med? Är det bara metalband eller vad?

Orco: Metal är inte en mainstream-genre i Frankrike, så det är inte lätt att hitta spelningar och det är inte lätt att få uppmärksamhet. Vi spelar de flesta konserter med metalband och några med rock- eller punkband, eftersom vi i Frankrike inte förväntar oss att dela scenen med andra typer av artister.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

Orco: Groovy, kraftfull, utan gränser

 

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att ni inte spelar punk, men ni har säkert några åsikter om det?

Orco: Ett ord för olika saker, relaterade eller inte. Det kan vara en bred musikgenre, med rötter i rock, ska eller reggae och växer i många riktningar. Det kan vara en livsstil. Och det kan också vara en stil. Men att spela eller lyssna på punkmusik, bära en tuppkam eller leva med dina egna regler kommer inte nödvändigtvis som ett paket. Det tror jag i alla fall.

Drina: Yttrandefrihet, mod att säga vad du tycker (också genom att leva, klä sig) utan att påtvinga andra det. En punkare är en modern korsett.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig till musik och att spela själv?

JP: De flesta av oss växte upp med influenser från 80- och 90-talet. Musik är en del av vårt liv, på den tiden var det lättare att hitta sig själv i en musikalisk stil än idag. hårdrock/metall och allt som kretsar kring det var självklart för oss. Det är inte bara en grupp eller ett album som fick oss att göra musik utan en livsanda.

Orco: På den tiden hade vi färre skivor eftersom vi inte hade enkel tillgång till oräkneliga album som det är nu. Så när man äger ungefär 20 album lyssnar man mycket på dem. Jag minns när jag var 13, när jag lyssnade på de franska rockbanden Noir Désir och Téléphone, och drömde om att spela de låtarna på scenen. Men på den tiden sjöng jag inte ens eller ägde en gitarr!

Drina: För några år sedan hörde jag Nymphetamine från Cradle of Filth och jag tänkte... Det är så här jag vill sjunga.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?

Saraknyal: Jag tror, gör något oväntat, faktiskt samma sak för varje generation.

Hur är det att bo i Frankrike just nu? Politiskt? Fascister? Anti Vaxxers?

Saraknyal: Som Attila från Mayhem sade: stör politiken mig så stör jag politiken.

Drina: Inte lätt... Men du måste vara dig själv.

 

 

Finns det några bra band från Frankrike just nu? Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i er hemstad?

Saraknyal: Det finns några stora franska band som Benighted, Gojira, Loudblast, Seth, Misanthrope och många fler, men Frankrike är inte ett Metal-land alls, du vet ... Vi spelade med ett franskt punkband The Critters och det var jävligt fantastiskt!

Orco: Det finns många bra band, men de syns inte förutom några.

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här nån gång? Vad är typiskt svenskt?

Orco: Tyvärr har jag aldrig varit där, men jag hoppas att jag en dag, må det vara att spela med Burning Dead eller bara som turist. Jag skulle vara så stolt över att spela våra låtar i ett land av metal som Sverige! Jag måste erkänna att utanför Metal, är ABBA och Ikea känner vi fransmän inte Sverige väl, eller åtminstone inte jag. Det är ett vackert land med ett klimat jag älskar. Och framför allt är det metallandet. Jag hoppas att vi får möjlighet att åka dit med Burning Dead.

 

 

Har du hört några bra band från Sverige?

Orco: Ja du, så många band! Entombed, Opeth, Meshuggah, Soen, Graveyard, Therion...

Saraknyal : Vi kan lägga till Amon Amarth, Cult of Luna eller Bloodbath och många andra (Therion är ett av mina favoritband)

Drina: Sabaton!

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Aldrig på franska? Berätta lite om följande låtar : Eternal war, See who I am, devastation…

Orco: Drina skriver texten till alla låtar. Alla låtar är på engelska, och för tillfället är alla arbetstitlar också på engelska. Vi borde aldrig säga aldrig, men förvänta dig inte franska texter så snart! -Eternal war: Tillsammans med "The Warrior" berättar dessa två låtar en historia om krig, om alla förluster som följde med det.

-"See who I am" handlar om den moderna världen som raderar identiteter och får människor att förlora sin identitet. Arbete, sociala medier, alla dessa ger ett stort tryck på individer.

-Devestation: När jag skrev detnn tänkte jag inte använda den på albumet, det var bara något att spela på en akustisk gitarr. När produktionen av skivan fortsatte kom idén att använda den. Det finns många olika atmosfärer, och vi kände att den här låten har sin plats här.

Orco sammanfattade det bra. När jag skrev Eternal War visste jag att det skulle bli en uppföljare med ett annat sound. Det är en berättelse om en vikingakrigare som förlorade allt och fortfarande fortsätter att slåss... Hur går vi igenom det idag? Sjunga metall på franska? Nej, jag tror inte det... Det franska språket är vackert men inte för metalmusik... Tycker jag.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?

Orco: Kanske... Aldrig om heliga saker?

Drina: Kanske kärlek, men man ska aldrig säga aldrig

 

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få ut era åsikter i musik? Eller är det okej att spela musik och inte sjunga om politik?

Orco: Politik och musik är olika saker, musik kan handla om vad som helst, och politik är en av många saker. Ärligt talat gillar jag mer musik än ord. Jag är inte emot att dela mina idéer, men jag känner mig inte redo att sätta ord på det och få dem sjungna. "Silent Scream" är den mest engagerade låten. Den här låten handlar om djurmisshandel, vilket är ett ämne vi inte hör talas om så ofta.

Drina:Mina texter är engagerade i mänskligt och djurs lidande, den psykologiska påverkan ... Det säger allt. Men när jag talar om politik tror jag inte det.

 

 

Bästa politiska bandet/artisten?

Orco: Neil Young och Rage Against the Machine. Vilken crossover det skulle vara!

 

Tror du att musik (text och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

Orco: Jag kan inte föreställa mig livet utan musik. Många minnen av händelser, platser, vänner, är förknippade med låtar eller band från den tiden. Musik, lyssnad på eller spelad, har en bra plats i mitt liv. Så ja, jag tror att det kan förändra ett liv.

Saraknyal: Det är uppenbart att musik ger något till alla: det gör oss starkare, bättre, hjälper oss i svårigheter, matar ande och sinne och, som vår bästa vän, följer oss till döden!

Drina: Säkert, förutsatt att vi lyssnar och att vi förstår.

 

Ditt favoritskivomslag alla tider? Vem har gjort er skiva? Och har ni några bra skivaffärer i din hemstad?

Orco: Abbey Road har ett enkelt och vackert omslag. Sergeant Peppers Lonely Hearts Club är också vackert, men mycket rikare. Om jag minns rätt, så kostade det mycket. Alla Pink Floyd-omslag är bra, Led Zeppelin, Ja... På 70-talet sågs så många mästerverk!

Saraknyal : För mig är det Iron Maidens Live after Death-omslag.

Orco: Yeah, den är fantastisk! Om butiker, tyvärr är det färre av dem nuförtiden. De flesta av dem är stora butiker, och oberoende butiker är sällsynta vid det här laget. Omslaget till båda våra skivor realiserades av Pierre Santamaria. Han är en fantastisk konstnär och vi måste tacka honom för hans fantastiska arbete!

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vad som helst? Om ni bara hade släppt ett album digitalt skulle det kännas som att ni har släppt ett album då?

Orco: Ja, fysiska releaser är mycket viktiga, eftersom det skapar en länk mellan oss och fansen, eller fans vi vill ha. Efter spelningarna kan vi dela en stund med deltagarna runt merch. Jag tror att du kommer att lyssna mer på en skiva om du köpte den vid ett märkligt ögonblick. Vinyl är den vackraste. Bra touch, detaljerade konstverk, det är synd att det blivit så dyrt. Jag hoppas att vi kommer att kunna släppa våra skivor på vinyl.

 

Berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under något gig? Med det här bandet eller något annat band?

Saraknyal: En gång, under vår show, var toaletter inte tillgängliga på grund av pogoing och gropen var den enda vägen till frälsning :-)

 

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

Orco: Ung eller inte så ung, metalhead eller inte... Det förvånar mig att människor som inte lyssnar på metall faktiskt gillar vår musik när de upptäcker den. I Frankrike tenderar metall att läggas åt sidan, och människor som inte känner den här världen fruktar det på grund av just det de vet om metall är till exempel genom TV.

 

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Saraknayal: Mina fem favoritskivor är Satanica (Behemoth), Ceremony of Opposites (Samael), Legion (Deicide), Secret of the Runes (Therion) och Puritanical Euphoric Misanthropia (Dimmu Borgir). Konserter: Cannibal Corpse och Samael 1993, Magma 2004, Therion (20-årsjubileet 2007), Pantera (båda i Paris 1998 & 2000) och Porcupine Tree på Hellfest 2008.

Orco: Skivor - Ledde Zeppelin II, MDK (Magma), Metropolis del II (Dream theater), Grace (Jeff Buckley), Blackwater park (Opeth). Konserter - Magma (30-årsjubileum), Tool (Hellfest 2019), System of a Down + Sepultura + Slayer, M, Steven Wilson. Saker i livet? Fru, barn, familj, musik, lycka. Med allt det är allt okej.

Drina: Mina fem favoritskivor: Down with the sickness (Disturbed), Yarilo (Arkona), First kill (Amon Amarth), Wrong side of heaven (Five Finger Death Punch), 40:1 (Sabaton). Mina fem favoritkonserter: Amon Amarth i Zénith (Paris) 2019-11-2019, Sabaton i Zénith (Paris) 2013-02-02, Arkona i Trabendo (Paris) 2014, Acyl i Trabendo (Paris) 13/11/2013, Within Temptation i Zénith (Paris) 2018. Fem viktigaste saker för mig är att hålla mig fri från tankar och val, omge mig med bra människor, leva lyckligt i mitt nya liv med min pojkvän, veta att de varelser veta att de varelser jag älskar är lyckliga och... Vara mig själv.

 

Första, sista och dyraste skivan som du någonsin köpt?

Orco: Den första LP jag köpte med egna pengar var "Steel Wheels" av Rolling Stones, den senaste är "A Farewell to Dawn" av 7 Weeks, bara för att det nya King Buffalo-albumet inte kan hittas på vinyl i Frankrike. Det dyraste var det sista Tool-albumet. Detta album är otroligt, men paketet är löjligt lyxigt, och det dåliga är att det inte fanns något "normalt" paket. Men det är värt det. Saraknyal: Den första CD:n jag köpte var Fear of the Dark av Iron Maiden och den senaste är Existence is futile av Cradle of Filth. Jag minns inte den dyraste.

JP: Det första albumet var "Blue album" av The Beatles, det sista var "Horhen" av Dolorosa och den dyraste skivan var "This means war" av Tank, på den tiden hittades den bara på import. Min far köpte den till mig på min födelsedag en vecka innan han dog.

Är det tråkigt med intervjuer? Är det många intervjuer?

Orco: Nej, det är inte tråkigt alls. Det visar att vår musik väcker intresse. Jag svarar gärna på dina frågor!

 

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har varit med i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

Saraknyal: Vi bryr oss inte, vi gör bara vad vi vill!

JP: Yeah, håller med!

Orco: Vi hade en gång en recension som visade att recensenten knappt lyssnade på skivan. Det var en blandad recension, men vi brydde oss inte eftersom recensenten inte ens försökte göra det bra. Vi har kontroll över vår musik, vi bestämmer vad vi ska ändra eller inte. Recensioner kan vara en booster, det kan ge en ledtråd om vad som är anmärkningsvärt bra eller dåligt. Men vi gör inte musik för recensenter, vi gör musik för oss och för våra lyssnare.

 

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt? Vilken är den mest udda jämförelsen ni har fått?

Saraknyal: På grund av vår "crossover" -stil jämför folk inte riktigt, och vi tycker om det!

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

Orco: Dio, Pantera, Opeth, Queen, Slayer

JP: The Who, Motorhead, Tool, Jinjer, The Exploited

Drina: Amon Amarth, Störd, Sabaton, Arkona, Cradle of Filth

 

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

Saraknyal : Säkert!

JP: Det är bevisat.

 

 

Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här)

Orco: Med mitt tidigare band fick jag en gång en fråga om hur påverkad jag var av ett band med tanke på att vår musik var så nära deras. Det märkliga var att jag aldrig hade hört talas om vare sig bandet eller deras låtar!

 

 

Vilket är frågan du vill ha men du aldrig får. Fråga och svara på den?

Orco: Det är svårt att säga. Vi är vana vid intervjuer för att få svar på den frågan.

 

 

Framtidsplaner för bandet?

Orco: Vi har redan börjat jobba på nya låtar. Så vi planerar att göra spelningar så snart vi kan och ge dig en andra ansträngning!

 

För dig själv?

Orco: Burning Dead rasar fortfarande!

Drina: Burning Dead... fler liv, fler shower. Mitt coveralbum med mina favoritlåtar av Amon Amarth.

 

 

Visdomsord?

Orco: Ta hand om dig själv. Lyssna på oss. Är det inte samma sak?

 

 

Något att tillägga?

Orco: Tack så mycket för uppmärksamheten. Det är mycket glädjande att veta att någon visar intresse för vad vi gör.

Saraknyal: Tack mannen!

Drina: METALL ÅTERVINNS FÖR ALLTID!