Beckmörkt blev ju första grupp ut på Danne Paulsson nystartade skivbolag Sockiplast Records. Blev väldigt positivt överraskad av deras skiva så jag var tvungen att intervjua dem och detta gjordes i februari 2022.

 

Lite historia om gruppen? 

-2016 började Anders och Peter spela ihop. Harvade mest covers av Asta Kask och Strebers och basisten Palle hängde på ett tag. Pga tidsbrist tog Micke över basen och var med på några spelningar och på första albumet ”och sen”. Efter ett tag kunde inte Micke vara med och typ 2 veckor innan Punkfesten i Klippan lånade vi in Mike på bas istället. Det visade sig att han ville stanna kvar sen och det var välkommet! Vi spelade in album nr 2 ”BCKMRKT” och där nånstans kläcktes iden att vi ville ha en gitarrist till. Så att vi även live låter som vi vill. David hängde på, la sin gitarr på alla låtar på ”BCKMRKT”, och den sättningen har vi än idag. 2021 började vi prata med Danne på Sockiplast records vilket resulterade i ”Övertramp” som släpps på LP och CD nu i februari 2022.

Sen har vi haft ett jäkla flyt med spelningar då vi lyckats få dela scen med Asta kask, Strebers och Dia Psalma, Lastkaj 14, The Casualties, Charta 77, Slaveriet, Björnarna, Vet Hut, Järncell, Sardo Numspa, Rövsvett, m fl.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid? Jag förstod att du har en annan grupp också eftersom du undrade om det var Beckmörkt jag ville intervjua. Vilken grupp är det? 

Jag, Anders fyller 49 år i sommar och är några år äldre än de andra, trummar med David i Kamelritt sen 20 år tillbaka. Jag spelar även i Selfish och i just nu ganska vilande Kurbits IR. Jobbar på Studiefrämjandet och har villa, Volvo, fru och 2 barn och 1 pälsdotter (katt). David spelar som sagt också i Kamelritt och det rätt så avsomnade Krüger. Han jobbar på Ecophon och bor på sin lantgård med fru och 2 barn, katt, höns och laduråttor. Mike bor med flickvän och 2 katter och ser till att folk får post och paket tidigt på morgonen. Han är även med i Future Idiots. Peter bor i Ängelholm och jobbar som elevassistent. Han är stödhusse åt tre katter.

 

Jag kan höra mycket punk , både trall men lite tuffare också? Var det bättre förr?  

Vi spelar det vi vill och som inspirerat oss. Men gemensamt är väl den svenska punken typ Mimikry, Lastkaj 14, Dia Psalma och sånt…. Men vi stoppar in lite allt möjligt i vårt egna paket och sen låter det som det låter. Det fanns många bra band förr men det har ju även dykt upp mycket bra på sistone.

 

Beckmörkt är ni nöjda med namnet? ? Var ni överraskade att inget annat band hette så här innan? Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet? 

Vi tänkte ju heta Becksvart efter Lastkaj 14:s skiva – men Beckmörkt kändes bättre. För helt svart är det inte. (lyssna på låten ”En strimma”). Men vi är nöjda med namnet. 😊
Det finns så många bra bandnamn så vi ger oss inte ens in på att rabbla upp alla…. Att välja ut ett funkar inte…. 

 

Vad är det bästa med att spela live?  Har ni börjat spela live efter covid ännu? 

Vi har spelat lite live under covid också. I samband med releasen av ”Övertramp” körde vi en livestream (11 feb 22). Sen har vi inget bokat förrän till sommaren (Hugo Fjäderben). Att spela live känns bara för jäkla gött i kropp och själ. Men också hemskt. Det är nervöst och självförtroendet kan vara i botten. Men efteråt har det förrådet oftast fyllts på ordentligt!

 

Var är bäst att spela, var är sämst? 

Alla spelställen har sin charm.

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag? Känns det som om det är en bättre marknad med tanke på de oroliga politiska tiderna? 

Lite uppsving har det ju varit de senaste åren.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?  

Bra. Bättre. Bäst.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?  Kallar ni er punkare eller är det inte så noga med etiketter? 

Etiketter är inte noga men punkkulturen har betytt otroligt mycket för mig, Anders. (Lyssna på ”om det gick”). Allt från att börja vilja spela fast jag inte kunde, till att bilda band, skaffa replokal, bilda musikförening, lära sig PA och ljus, lära sig arrangera konserter själv, göra kassettband/CD, lära sig spela in själv, lära sig göra egna musikvideos, osv, osv,,, hela den här ”do it yourself fast du inte är så bra på det men det kvittar vad andra säger”….

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande? Gagnar det mindre band? 

Så länge vi får ut vår musik och att den finns tillgänglig, så gagnar det oss tycker vi.

 

Hur är det skivorna från 2018 och 2020, finns de bara digitalt? Om inte hur får man tag på dem fysiskt? 

De finns tyvärr bara digitalt. Några av låtarna från BCKMRKT kommer som bonus på CD-n ”Övertramp” dock. Första albumet ”och sen” tryckte vi iofs upp i 50 ex. som vi gav bort på spelningar.

 

Att vara första band på Danne Paulssons nya skivbolag Sockiplast…hur känns det? 

Vi är sjukt tacksamma och glada för det! Han är kanon att ha och göra med och en intressant person. Sen blir det ju smidigt eftersom han ser till att skivor/tröjor går att köpa på Punkrockstore och Grönpeppar.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? M-SD-KD…. 

Vi har det förbannat jäkla bra. Men naturligtvis är det otäckt att många tror att det gått åt rent åt helvete och att enda lösningen är att vara arg och rösta på folk och parti med vidrig människosyn.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad? 

I Klippan finns det just nu ca 25 band och det ökar stadigt nu när corona börjar släppa. Det finns allt från 12åringar som spelar hårdrock/punk till 70åringar som spelar blues. I Sverige finns det massor av bra band och att rabbla upp dem tar en egen bok…..

 

Spelar ni något utanför Sverige?  Isåfall var har ni spelat? 

Nej. Det har inte blivit något med detta bandet.

 

Andra bra band från utlandet? 

Det finns ju massor och vi lyssnar som sagt på lite olika.

 

Era texter, vad influeras ni av?  Bara på svenska?  Ni hade inget textblad i er skiva, varför inte? 

Livet. Hur folk beter sig mot andra, psykisk ohälsa och andra knepigheter. Japp, bara på svenska… eller ja… östgötska och skånska… Vi har textblad i hälften av skivorna – de vi har och själva säljer. Vi valde att trycka upp detta sidan om och så blev det som det blev….. har nån beställt LP-n på Grönpeppar eller Punkrockstore och vill ha textpappret – hör av er så kan vi skicka eller nåt…. Vi ska försöka lägga upp så alla texter finns på vår Facebook också.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om? Eller finns det inget heligt? 

Vi skriver om det vi vill eller måste skriva om.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop? Eller ska man inte blanda dessa? Vilka är era mest politiska låtar? 

Nä, det behöver det inte göra. En skriver om det en måste och blir det politiskt så blir det. Den mest politiska låten vi har är nog ”Taggarna utåt”. Den handlar om SD och deras obehagliga framfart.

 

Bästa politiska band/artist? 

De vi kommer på direkt… : Lastkaj 14, Clash, Björnarna… och många fler….

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc? Har du något exempel på det? 

Ohhh JA!! Dels sitt eget spelande, men även lyssna på andra! Jag, Anders, har personligen hämtat och fått mycket styrka av det, som helt klart har påverkat mitt liv – till det bättre 😊

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er LP, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?… 

Tack! Det är Mike som fixat ”förbjudet att trampa på…”-bilden och sen har vi tillsammans pillrat ihop resten. Ja, vi har varit rätt noga att omslaget ska passa vår musik. Favoritomslag…. Hmmm?

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar? 

Det är ju för jäkla skoj att göra dem. Och på spelningar efterfrågas det alltid vinyl och/eller cd. Viktigt… tja..  det blir ju lite mer ”på riktigt” att släppa fysiskt.

Vi har Electric mud i Ängelholm. Annars är det lite glest med skivaffärer i närheten.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc? 

Vi drack upp Lastkaj 14:s öl i logen på KB i Malmö. När de stod på scen. Hahahaha!!
I Halmstad hade de inte elektricitet i logen så vi fick mysa med Asta Kask med stearinljus istället. (Väldigt romantiskt, speciellt på toaletten). Sen när vi skulle hem visade det sig att det visst fanns el… Jättemärkligt… ….
Peter fick smeknamnet Krampen efter gig i Motala. Ser hysteriskt roligt ut. Finns på Youtube…

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk? 

Det verkar vara precis alla möjliga och alla åldrar.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter? Den mest pinsamma skivan i samlingen? 

David: Skiva:The Hellacopters - Supershitty to the max, Konsert: Foo fighters - Ullevi 2015 (när Dave trillar av scen och bryter benet) Har ingen pinsam skiva. 

Mike: Skiva: Mimikry – Alderland, Konsert: Samma som David, Pinsam skiva: U2's Greatest Hits? 

Peter: Skiva: Beach Boys - Pet Sounds (Lastkaj 14 - Stormar Deluxeutgåvan om det ska vara punk). Konsert: Svårt… Asta Kask + Mimikry i Köping 2003 kanske? Pinsam skiva: Har ingen.

Anders: Skiva: Strebers-I fädrens spår, Konsert: Punkfesten i Klippan 2019, Pinsam skiva: Eddie Meduza – fruntimmer ska en ha och k****a med.

 

Är det tråkigt med intervjuer? 

Nä, det är skoj och gött att få tänka till lite.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då? 

Asta Kask, Dia Psalma, Mimikry, Bad religion, Nofx, Millencolin, 2 ton satan, oj,,, det blev 7. Det finns många fler vi gärna delar scen med!

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare? 

Ja, absolut får en ur sig massa skit genom att spela (och även lyssna på) musik.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?(Förutom denna då) 

Det här är första gången Beckmörkt är med i en intervju.

 

Framtidsplaner för bandet? 

Fortsätta göra låtar vi tycker om och repa in, spela in och framföra dem live. Hoppas på att Sockiplast vill göra fler samarbeten med oss.

 

För dig själv? 

(Anders) Fortsätta lira i olika band, arrangera konserter (bl a Punkfesten i Klippan), vara med min familj, klappa katten, bygga på huset, spela in nåt nytt med mitt enmansband ”Lillpunkaren”, jobba med folkbildning, lära mig sångteknik, renovera elgitarrer, tatuera mig och lite annat.

 

Visdomsord? 

”Om du undrar så ska det låta såhär”

 

Nåt att tillägga? 

Stort tack för en trevlig intervju! Och tack till dig som orkat läsa!

 

Om du är lillpunkarn, vem är då storpunkarn? 

Fick ju det smeknamnet när jag var typ 13 år….. Fyller 50 nästa år så då får jag väl bli storpunkaren då… 😊