Andreas från gruppen Axids var riktigt snabb på att svara på dessa frågor. Jag skickade intervjun runt 11.18 och 13.50 intervjun var klar. Detta hände i mars-2022

 

Berätta lite historia om gruppen, medlemmarna och vad du gör när ni när ni inte spelar musik, vad arbetar ni med och vilka åldrar är ni i? Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineupsändringar?

-Känner du till det australiska bandet Clowns? Grym punkrock, skrikig sång, men ändå ganska positiv och upplyftande. De spelade i Hamburg. Efter spelningen frågade trummisen till en vän till mig om vi ville bilda ett band som gjorde något sådant. Jag kände för att göra något riktigt stökigt för omväxlings skull. Så vi tog med Ole. Han kan hålla i en gitarr och till och med spela den. Sen var det en galen pizzabagare och brottare Mario. Han spelar faktiskt också gitarr. Nu spelar han bas. Så det började bra. Sedan kom pandemin. Trummisen gick och Felix kom. Vi hittade oss igen och fortsatte sedan där vi slutade: Förvandlade idéer till låtar så snabbt som möjligt. Inget övertänkande, bara göra det. Resultatet ligger nu i dina händer med den här skivan. Den finns på vinyl eller så kan du strömma den överallt. Även om allt skulle vara roligt, så klickade det plötsligt. Projektet blev ett riktigt band. Vi är alla i mitten/ slutet av 30-åren, arbetar heltid, men det känns fortfarande som om vi är 19 igen. En känsla av avvikelse, energi, Sturm und Drang.

 

Axids är namnet, var kom det ifrån och vad betyder det?

- En idé till namnet föddes redan den kvällen, när vi funderade på att göra något som clownerna. Mitt första förslag var aids. Men på något sätt kändes det inte så bra. Konstigt, eller hur? Sedan lade vi helt enkelt till ett X och allt var klart. AXIDS föddes.

 

Vad är bäst med att spela live? Saknar ni det nu eller kommer ni att spela live efter covid-tiden? Var är bäst att spela, vilket land, stad, plats?

-Play live or bust! Det var och är alltid exakt hur vårt koncept är utformat. Naturligtvis kan du också spela våra saker på din walkman på vägen eller spränga den på din stereo hemma och förstöra platsen. Också coolt, men inte detsamma. Lyckligtvis kan vi spela live igen enligt strikta regler. Det är väldigt viktigt för oss att spelningarna är en så säker historia som möjligt för alla. Vår releasefest var fantastisk. Vi har inte känt oss så levande på evigheter och förhoppningsvis kände publiken likadant. I övrigt har vi spelningar inplanerade regelbundet till och med september. Och för närvarande ser det ut som om alla kommer att ske.

 

Är det viktigt att ge ut skivan som en fysisk utgåva?

- Om du tittar på vår vinyl kommer du att märka att vi redan har lagt mer ansträngning på det än vad som är rimligt. Fysiska utsläpp är extremt kostsamma och en viss risk i den nuvarande situationen. Extrafunktioner i designen påverkar priset. Men ärligt talat, skit i det. Så bränner vi pengar. Andra människor slösar sina pengar på bilar, smycken eller meningslösa och hjärtlösa investeringar. Att ha sin egen musik på vinyl och dela den med världen så här är en trevlig känsla. Vi älskar när folk skickar bilder på dem när de spelar vårt album. En sådan skiva är bara roligare än att klicka på play-knappen i en app. Men: Å andra sidan tycker vi att det är helt coolt att du kan höra oss över hela världen. Jag gillar det när ingdomar från Indonesien lyssna på vårt sound. Det hade inte varit möjligt på 80- eller 90-talet. Vinyl ger din musik ett visst värde, streaming gör din musik tillgänglig. Båda i kombination gör oss åtminstone lyckliga som ett band - och fattigare. Hahaha.

 

Spelar ni några covers när du spelar live? Om ni gör det, vilka blir det då?

- Vi gillar inte att återge låtar av andra artister. Jag tycker inte det är kul heller. Jag vill skapa och inte imitera. Det låter som om vi är helt unika. Det är klart att det inte är sant. Om du lyssnar på oss kommer du att märka otaliga influenser som växer ihop till något nytt. Vi älskar musik, vi ser bara inte poängen med att helt imitera det som finns. Dessutom vill vi inte förolämpa våra idoler med våra patetiska försök. Hahaha. Så: nej, vi gör inga covers.

 

Berätta lite om att följa låtar

a) Axid Rose

b) Axids all areas

c) Axid Queen

och hur kom ni fram till att varje sång skulle heta något med Axi?

-Du har valt några intressanta låtar. AXID ROSE är till exempel en av mina favoritlåtar. Den prästtunga öppningen, som sedan övergår till denna snabba punkiga del. Snabbt, en liten melodi. Ren energi. Sången skriker till och med nästan lite melodiskt, om än off-key. Men det är det som gör oss charmiga. Inget spelades in med ett klick. Inget påstående om musikalisk-teknisk korrekthet. Bara kul. Och när det gäller innehåll: Om allt suger: kolla in Axid Rose. Han gör alltid sin grej. Vem den här killen än är. Förresten: På vårt nästa album kommer en låt att heta: AXID RUDI PELL. AXID RUDI PELL - oh toi ma belle ... Hahaha,

AXIDS ALL AREAS ... Du märker att den röda tråden är ordvitsarna med vårt bandnamn. Det handlar om längtan efter att äntligen kunna gå vart som helst igen. Jag vill se Iron Maiden i Sydamerika igen, jag vill äntligen träffa vänner i England igen. Vi som band vill spela överallt. Inga gränser. Musikaliskt gillar jag att låten har spänningen mellan aggressivt riffande, skrikande och dessa mjukare stunder. Och du hör samma sak med

AXID QUEEN. Lugn början och så blir det vildare. Innehållsmässigt en mycket personlig text. Tittade du också på Rosanne en gång i tiden? Jag kan identifiera mig med Darlene. Bara en supercool karaktär. Men så var det storasyster Becky. Jag tyckte hon var  het. Även om jag tyckte att hon var ganska tråkig. Är det inte intressant att man även som liten tonåring blir distraherad av ytligheter. På lång sikt skulle du vara nöjd med den person vars inre värden du uppskattar. Tonårsångest. Det går igenom många av våra låtar. Även om de ytligt sett inte har något djup och snarare är en ström av medvetande, finns det alltid stunder här och där. Och ofta känns det som om vi fortfarande är tonåringar. Senast i replokalen är vi plötsligt alla 14, 16 år eller som mest 19 år gamla igen. Hittills har vi fått förvånansvärt nog bara fått bra feedback. Människor - några av dem verkligen mycket etablerade musikjournalister - verkar förstå vårt koncept. Det handlar inte om musikalisk skönhet, det handlar om diy-andan. Det råkar bara så att det i slutändan inte låter som skit, men vi har energi och harr roligt. Du är redo för pogo, fyllda källare, svett från taket. Låtarna bärs inte av ett matematiskt klick, utan av våra hjärtslag. Och det vänder ibland - eftersom musiken gör något med oss. Du kan höra det. Det kan vara störande, men det behöver det inte vara. Så om någon kritiserar oss och sliter isär albumet : det finns absolut en anledning till det. Vi skulle inte vara ledsna. Men om någon gillar det, är vi ännu lyckligare.

 

Tror ni att era texter kan påverka andra som lyssnar på dem... något exempel på det? Har ni ändrat någon? Aldrig på tyska?

-Om texter kan påverka människor. Ja, definitivt. Men om det också gäller oss? Mhhhh, våra texter är verkligen svåra att förstå på grund av skrikandet. Transporten en känsla snarare än nöjd. Men även om texten är ganska rolig kan du alltid ta ett positivt budskap från dem - även om det bara är en rolig referens som påminner någon om en bra tid. Till exempel: PARTY TIME AXIDLENT. När jag tänker på Waynes world måste jag le. Inte så mycket till provocerande, men ändå effektfult. En positiv en.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland, vilken typ av band har ni konserter med?

- Särskilt Tyskland och Hamburg har en bra punkscen. I alla nyanser finns det olika band här med superroliga, trevliga människor. Det som är bra med vår stil är att vi kan spela med hardcoreband, punkband, men också med metalband som våra kompisar från KNIFE. Det viktiga är: Är blandningen av band vettig för publiken?

 

Har ni varit ett av alla dessa band som har gjort livestreams nu under covid-19-tiden eller hur är det?

-Åh, vi livestreamade en gång vår repetition på Instagram. Men utan annonserade eller något. Men alla som tittade hade kul. Åtminstone. Och det är poängen.

 

Jag gillar öl och gör även öl.. Om Axids skulle göra en öl , vad skulle det heta och vilken typ av öl skulle det vara?

-Hahaha, häftig fråga. Jag har själv varit nykter i över två år. Inte för att jag aldrig skulle dricka igen, men jag har inte behov just nu. Ju mer än de andra dricker. Och de skulle fira sin egen öl förstås. Känner du till det danska märket FAxe? 1 liters burkar. Hahaha. Så naturligtvis är en FAXID-öl uppenbar. Plus att det måste vara minst en 1 liter burk.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord för alla som aldrig har hört er?

-Den amerikanska tidningen Invisible Oranges slog huvudet på spiken: Highly vitriolic punk with snarling vocals, skull-splitting riffs, and far more puns on their band name than you were probably expecting.“

Det är en mycket fin beskrivning av oss.

 

Vilken är er egen favorit bland era egna låtar?

-Vi älskar alla låtar, så klart. Men om du frågar mig: NÖ AXID och Theo AXIDABLE.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om ni jämför när ni först började spela i ett band?

-Med mitt andra band är vi väldigt professionella. Mycket planerade repetitioner, mycket omtänksamt låtskrivande. Bara texten tog månader. Med AXIDS är det absolut tvärtom. Kaos råder här. Precis som när jag var 16. Först nu kan vi kanalisera denna kreativa energi lite. Vi behöver inte bevisa något för någon. Vi behöver inte låtsas. Vi satte just vår återuppväckta tonårsångest i sånger.

 

Gamla tyska punk/hardcoreband som du verkligen gillar?

-Tackleberry, Antitainment eller band som Ulf, Slime, Love A, No Guidance som är ganska gamla men fortfarande aktiva. Det finns så många att tillägga.

 

Vad vet du om Sverige? Vad sa folk om vår coronastrategi? Har du någonsin varit här? Några bra band från Sverige som du gillar?

-Första tanken: Millencolin. Grymt band, grymma killar. Andra tanken: Hellacopters. Tack för Nicke Andersson. Annars anses Sverige faktiskt vara en stor förebild för liberala moderna tänkande människor. Vi älskar er progressiva inställning till samhället. När det gäller er covid-strategi vill vi inte säga något om den. Vi på AXIDS har alltid vägletts av vetenskap och inte av populistiska åsikter. Jag tyckte personligen att det var synd att rätt vidriga krafter som styrde och er kurs. Det stämmer inte med min bild av Sverige.

 

Er publik när du spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder?

- Våra shower gästas av människor som gillar musik. Även om folket till största delen är över 30., så ser jag ser bara tonåringar framför oss.

 

Vad är det bästa med att spela live?

– Eftersom vi är de nya killarna spelar vi för närvarande väldigt tidigt. Det är en fantastisk möjlighet. Ingen förväntar sig något, du kan bara vinna. Men du måste också jobba arslet av dig för det. B

 

Berätta en rolig sak som har hänt under en livegig med ditt band?

-Hela föreställningen med oss är kul. Det börjar med en popcornmaskin som fyller hela rummet med en omisskännlig lukt och slutar med popcorn som regnar ut överi publiken. Okej, vilket kan vara roligt här: Jag sopar i slutet. Jag vill ju inte göra mer jobb för de som jobbar i lokalen. Detta ser alltid ganska roligt ut när sångaren måste sopa lite innan han fortsätter.

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker när du lyssnar på musik?

- Jag spenderar mer pengar på skivor än på att lyssna på dem. Det är ett tecken på respekt. Dessutom kan jag äntligen göra vad jag alltid velat som tonåring: ha en enorm vinylsamling.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

- Ah. Det blir en vild blandning. Men ja, här är mina fem bästa band som jag skulle älska att dela scenen med AXIDS: RAMONES, KISS, DEAD KENNEDYS, MISFITS, THE BRONX. Det här är intressant. Om du lägger banden i en mixer, så skulle vi komma ut. Vi är epigoner. Inga problem med det.

 

Lever ni på er musik eller vad arbetar ni med på sidan av musiken?

 –Vår musik kostar oss mer pengar än den ger oss. Så utan våra jobb skulle det hela inte vara möjligt. Men: Desto mer gör vi bara vad vi gillar att göra. Ren lyx.

 

Visdomsord?

-Du kan inte be AXIDS om visdom. Men hej. Jag har ett credo som vägleder dig genom livet: Var inte en skitstövel.

 

Något mer att tillägga till intervjun?

-Lyssna på albumet på 33 istället för 45. När vi är 70 låter vi så här. Doompunk. Den har något också. Tack för intervjun. Det var superkul.