Davis från Autumn Kids kan lite svenska och det är kul tycker jag. Här har den tyska gruppen svarat på många frågor från mig. Maj-2022

 

Berätta lite historia om gruppen?

Davis: "Autumn Kids" grundades i slutet av 2016 av Adrian (trummor) och mig (sång/sampling). Vi träffades via ett tyskt musikerforum och efter några månader träffade vi Marvin (bas). Genom en vän till mig anslöt sig vår tidigare gitarrist Mirko till oss. Vi var en grupp på 4 i 1 1/2 år och spelade in vår första självbetitlade demo tillsammans. Tyvärr flyttade Mirko tillbaka till sin hemstad i norra Tyskland tillsammans med sin flickvän och genom en annan vän till mig träffade vi tre Patrick (gitarr) och Basti (gitarr). Så sedan 2018 är vi fem stycken!

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

Davis: Jag tror att vi alla kan tala för oss själva! Jag är Davis, 25 år och förutom musik arbetar jag som mjukvaruutvecklare och studerar filosofi, litteratur och historia. Jag spelade i 2 mer eller mindre kända hardcore- och metalband innan "Autumn Kids". Förutom "Autumn Kids" har jag ett postrockprojekt som heter "Albatrosses Over Munich".

Patrick: Jag heter Patrick, 29, jag arbetar inom detaljhandeln och jag är förmodligen den mest otåliga personen på jorden. Jag bor i Bamberg med två katter, en hund och min underbara flickvän. Tillsammans med Basti spelade jag i ett band som hette "All Is Not Lost" och jag var också med i "Kotov Syndrome".

Adrian: Jag heter Adrian, jag är 24 år och jobbar som vårdare/manlig sjuksköterska. Förutom Autumn Kids betyder min flickvän och mina 2 katter världen för mig. Jag har aldrig spelat i några band tidigare så det här är en helt ny upplevelse för mig. Jag började spela trummor vid 6 års ålder och började leta efter bandkamrater när jag var 16 men det fungerade aldrig förrän jag träffade Davis.

Marvin: Jag heter Marvin, jag är 22 år och för närvarande arbetslös men jag kommer att börja en lärlingsutbildning för att bli lokförare i september. Innan Autumn Kids spelade jag bara i bandet på mitt tidigare gymnasium haha. Vilket faktiskt var ganska kul eftersom vår musiklärare hade en cool musiksmak. Jag började spela bas när jag var 14 och förutom Autumn Kids är min familj och min flickvän superviktiga för mig.

Basti: Jag är Basti, 27 år gammal och är ganska i slutet av ett masterprogram i kraftteknik. Dessutom har jag ett jobb på universitetet. Tillsammans med Patrick var jag med i ett band som hette "All Is Not Lost". Jag är inte den killen som sticker bara har en hobby, så de ändrar ganska mycket. Jag tar ibland saker till personliga haha.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mycket emocore och lite hardcore etc? Favoriter från förr?

Davis: Det stämmer definitivt. Jag tror främst att Marvin och jag har en emo-bakgrund men det coola med vårt band är att vi alla kommer från olika subgenrer. En av mina första CD-skivor var Fugazi - In On The Kill Taker från min pappa. Men mina favoriter är akter som Saetia, Funeral Diner, Inside Out och Black Flag.

Patrick: Jag är också intresserad av många olika genrer som Mathcore, Deathcore men också Indie Rock/Pop eller allmän popmusik. Några av mina favoriter är Lana Del Rey, Ariana Grande och Biffy Clyro.

Marvin: Jag lyssnar inte riktigt på Hardcore så mycket längre så ibland när de andra killarna pratar om Hardcore eller Metalcore-band har jag ingen aning om vad de pratar om. Jag lyssnar främst på (Post-)Punk, Indiemusik, Math-Rock, Emo och Pop. När jag var yngre lyssnade jag på mer Metal och Hardcore förstås.

Basti: Om du frågar Davis skulle han förmodligen säga Slayer och stoner rock haha. I slutändan är det ganska varierat och du kan hitta postpunk, garagepunk, surfrock, våggrejer, stoner, indie, metal, hardcore och för närvarande också hiphop på mina spellistor. Jag är inte det största fanet av autotune-klingande saker.

 

Autumn Kids är ni nöjda med namnet? Hur kom det sig? Är ni alla födda på hösten eller vad betyder det? Ni var inte rädda för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

Davis: Vi får ofta den här frågan och i själva verket har "Autumn Kids" ingen riktig djupgående betydelse. Vi brainstormade länge när vi började och Marvin kom på idén med "Autumn Kids". Vi tyckte alla att det var coolt och vi har inte bytt namn sedan dess. Men för mig personligen är hösten min favoritsäsong. Det bästa bandnamnet är verkligen svårt. Men jag tror att jag kommer att gå med 'I Would Set Myself On Fire For You', ett screamoband från Atlanta, USA. Namnet är så trevligt och enkelt.

 

Vad är det bästa med att spela live? Vad är er styrka som liveband? Är det skänt att vara tillbaka på scenen efter covidskiteb?

Patrick: Det är i princip allt som är kopplat till en liveshow. Att träffa människor, besöka olika städer, presentera musiken man jobbat mycket med, att kunna framföra. Prestation är nog vår största styrka. Alla har sin egen stil och tillsammans finns det alltid mycket energi på scenen. Adrian, vår trummis, är en maskin live och Davis föddes för att uppträda. Vi kunde inte vara gladare att uppträda inför folk igen och det kommer massor av spelningar i sommar!

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället? Eller finns det inte något värsta ställe?

Patrick: Det finns egentligen inget dåligt ställe att spela en liveshow, men vi kommer förmodligen aldrig att spela i Mannheim igen. Hade två spelningar där, körde ca 40 mil för att spela inför 3 till 4 personer. Fortfarande roliga tider dock.

Davis: En av mina favoritspelningar var i en liten bar i Hamburg förmodligen! roliga tider.

Marvin: Det var kanske inte vår "bästa show någonsin" men jag njöt verkligen av att spela i Pilsen i april förra året.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

Davis: Vi spelar ganska melankolisk musik. Vi har haft shower där publiken känt oss varje sekund, men vi har också spelat hardcore-spelningar där vi inte varit tillräckligt tuffa för vissa människor. Vi spelade mycket med hardcore-, indie- eller emoband de sista åren innan pandmin men ett band som stack ut mycket är våra vänner från "Oakhands".

 

Hur skulle du beskriva ni musik med tre ord för människor som aldrig har hört er?

Patrick: Energisk, känslomässig, eklektisk

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Har det förändrats genom åren?

Davis: För mig är punk att gå emot strömmen, individualiteten och gå din egen väg. Jag antar att jag alltid var det "svarta fåret" som alltid ifrågasatte allt på något sätt. Men då och då vände jag mig bort från allt punkmode skitsnack och att dricka öl på stationstorgen. Jag är fortfarande en rebell i hjärtat.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in i punk/hardcore? Och att du ville spela själv?

Patrick: Dillinger Escape Plan fick mig in i "hårdare" musik och att se dem live fick mig att vilja spela live, med samma energi. Jobbar dock fortfarande på det.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt? Eller är det inte nödvändigt att chocka dina föräldrar?

Davis: Svår fråga. Jag tror inte att det är nödvändigt att chocka dina föräldrar, för det händer alltid av sig själv. För mina föräldrar var det en chock att jag låt håret växa långt.

 

Hur är det att bo i Tyskland just nu? Politiskt? Fascister? Antivaxxare? Vad säger den tyska regeringen om kriget i Ukraina?

Davis: Jag tror att det i Tyskland är lika skitigt som i många andra länder i Europa. Alltför många gamla fisar sitter i regeringen, för mycket korruption, extremhögern växer mer och mer för varje år, och sluta med dessa idioter som vägrar vaccinera sig. Dessa idioter är också skyldiga eftersom många DIY-arenor och promotorer var tvungna att stänga under pandemin. Först och främst: Frihet för Ukraina! Förstör fascismen! Detta land massakreras bokstavligen av en fascist och vår regering har tittat på och inte reagerat på 2 månader. Åtminstone visar de "någon form av" solidaritet och säger också nej till kriget.

 

 Finns det några bra band från Tyskland just nu? Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

Davis: Ja, scenen är ganska stor här i Tyskland. Men Bamberg tål definitivt lite mer DIY! För att nämna några bra band som jag personligen lyssnar på: Oakhands, Slon, Spirit Crusher, Maulgruppe och Akne Kid Joe.

Patrick: Jag älskar att titta på alla band vi spelar med, oavsett hur "stora" eller "små" de är. Speciellt i metal / hardcorescenen går vissa människor bara på konserter för att se ett specifikt band och de bryr sig inte riktigt om de andra som spelar.

Basti: håller helt med Patrick. Det finns så många "små" band värda att lyssna på och det är alltid fantastiskt att se dem live.

 

Vad vet du om Sverige? Har ni varit här någon gång? Vad är typisk svenska? Och du(Davis) kan lite svenska, hur har du lärt dig det? Och vad är typiskt tyskt?

Davis: Ja! Jag talar lite svenska. Jag var i Stockholm och min familj har några crossovers där. Svenskar är alla supervänliga enligt mig, kommer nog alltid prata med dig på engelska när de inser att du inte är 100% från Sverige och har superkonstiga matvanor. Men hej det är helt okej för vi har dem också!

 

Har du hört några bra band från Sverige?

Davis: Definitivt. DS-13, Refused, Suis La Lune, Katatonia för att nämna några. Vi täckte till och med New Noise av Refused ett tag!

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar dig? Aldrig på tyska.

Berätta lite om följande låtar

-Sleep

-Monument

-Coma

Davis: Jag skriver alla texter. För det mesta är de personliga erfarenheter eller att hantera känslomässiga konflikter. Textmässigt har dock dikter av Bukowski, böcker av Kafka, Dostojevskij eller Hermann Hesse påverkat mig mycket.

"Sleep" beskriver de första 4 av 5 stadier av sorg, en modell av Elisabeth Kübler-Ross. Huvudpersonen konfronteras med faserna av förnekelse, ilska och förhandlingar och hamnar slutligen i en djup depression, vilket är en enkelriktad biljett till djupaste ånger och hopplöshet.

"Monument" är en ode till besatthet och acceptans. Att bli kär kan ibland leda till en extremt ohälsosam och giftig konstruktion utan att märka det under lång tid. Du blir så besatt av den sociala definitionen av "kärlek" och den osannolika idén om ett konfliktfritt förhållande mellan 2 personer att du helt glömmer att denna typ av tryck skadar din partner. "Konsten att släppa taget" är något som vi alla behöver lära oss någon gång.

"Coma" är en väldigt personlig kärlekslåt och handlar om acceptansen av att inte vara perfekt men att ändå försöka allt för att vara älskvärd. "Jag accepterar tyst att dessa skuggor kommer att stanna hos mig, för jag vet att du kommer att gå den här vägen med mig" beskriver exakt det. "Jag försökte gömma mig för mig själv i så många år men om jag kunde vara någon du brukade veta skulle det betyda allt för mig" beskriver rädslan för att inte vara tillräckligt bra. "The Temptation That Is You" av "The Saddest Landscape" var ett stort inflytande för texten till den här låten.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?

Davis: Jag försöker i allmänhet packa in många metaforer i mina texter, så det är inte nödvändigtvis svårt för mig att skriva om obekväma ämnen som depression eller drogmissbruk. Om det känns rätt så skriver jag om det.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få ut eraa åsikter inom musiken? Eller är det okej att spela musik och inte sjunga om politik? Annars är det viktigt som band att visa var man står i politiska frågor som fascism etc?

Davis: Jag skulle inte säga att "Autumn Kids" är ett band med mycket politiskt innehåll men vi är alla antifascister och politiskt vänster. Vår mest politiska låt är nog "Retrospektive" som är helt på tyska och handlar om det växande högerspektrumet och vårt motstånd mot det. För mig personligen är det helt okej om ett band inte vill ha politiska texter, men jag tycker att det är ännu viktigare att man positionerar sig politiskt. Allt detta skitsnack om att "vara opolitisk" ljuger bara för dig själv som konstnär.

 

Bästa politiska band/artist?

Davis: Body Count!

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik? Har du något exempel?

Davis: Absolut. Band som Have Heart, Gorilla Biscuits, Black Flag och många av de andra punk-, hardcore- och emo-banden gjorde mig till den person jag är idag.

 

Ditt favoritskiveomlsag genom tiderna? Vem gör era skivomslag? Och har ni några bra skivaffärer i din hemstad?

Davis: Favoritomslag: Joy Division - Unknown Pleasures. Även efter över 40 års existens är det fortfarande tidlöst. Min flickvän och konstnär Tamara Grünwald gör alla våra omslag.

Marvin: Bra val, Davis! Jag gillar också omslaget till "Ants From Up There" av Black Country, New Road.

 

Är det viktigt att få ut fysiska alster med er musik? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du fick välja vad som helst? Hur kommer ernya skiva ut, är det bara vinyl eller?

Davis: Numera i tider av Spotify, iTunes etc. Jag tror inte att det är så viktigt att släppa sin musik fysiskt. Som artist är det dock viktigt att hålla min produkt i mina händer, åtminstone i form av vinyl, efter år av arbete och massor av pengar som jag har lagt ner på den. Annars, naturligtvis, de vanliga promo-CD-skivorna!

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

Patrick: Ibland förstör jag en del under en live-uppsättning och jag måste omedelbart kontrollera om Basti kände igen den. Det gör han alltid. Men vi delar alltid ett leende efter det.

Davis: En dag var Marvin så full att han nästa morgon pissade framför hotellet som var bokat för oss. Vi är fortfarande ganska arga på honom för det.

Basti: vi är alla konstiga du vet. Och för det mesta gör någon ganska konstig /rolig sak. Men en av de bästa historierna är när Patrick och jag skulle köra Adrian till tågstationen i Nürnberg. Han är inte särskilt pratsam.

 

Hur ser er publik ut? Vilka personer saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med? Finns det någon av era fans som har gjort någon "galen" sak som en tatuering med ert namn eller något liknande?

Davis: Mest många människor från punk / hardcore / emo-spektrumet. Vi skulle bli väldigt glada om fler tjejer skulle våga komma på våra shower. Hardcore är inte bara pojkar så vore kul att visa dem! Inget riktigt konstigt. Vi kände oss en gång väldigt mycket som rockstjärnor när vi skulle signera en CD. hehe

Patrick: Roligt faktum, vi är nog våra största fans själva eftersom vi alla fick samma höstlöv tatuerat (av Davis) på benen.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Davis: Skivor: 5. Interpol - Turn On The Bright Lights 4. Fugazi - Repeater 3. At The Drive In - Relationship Of Command 2. Lifelover - Konkurs 1. Have Heart - The Things We Carry

Konserter: 5. Earth Crisis - Fluff Fest 2016 4. Foxing - Café Wagner Jena 2017 3. Raein - Fluff Fest 2015 2. White Fields - JUZ Domino Coburg 2012 1. Have Heart Reunion - Essigfabrik Cologne 2019

Viktigaste sakerna i livet: 5. Min bokhylla 4. Mina Spotify-spellistor 3. Mina hundar 2. Mina vänner / Autumn Kids 1. Min flickvän

 

Första, sista och dyraste skivan som någonsin köpts? Eller köper ni inte skivor?

Davis: Det var ett tag sedan jag köpte en skiva men det måste ha varit den första pressen av Godspeed You! Black Emperor - Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven. Fantastiskt skiva.

Marvin: Jag tror att den dyraste skivan jag någonsin köpt var "Blazing Fires And Helicopters [...]" med det svenska bandet Suffocate For Fuck Sake på Discogs. Den här skivan var ganska sällsynt en gång men till min otur blev den återutgiven några veckor senare efter att jag köpte den och skulle ha varit mycket billigare än haha.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

Patrick: Vi får inte intervjuförfrågningar så mycket, så det är en stor ära för oss att dela något om oss med dig. Vi skulle gärna göra lite mer i framtiden.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

Patrick: Recensioner är mycket viktiga för oss. Det är alltid bra att få någons åsikt och vi använder detta, särskilt efter vår senaste EP, för att förbättra oss själva så gott vi kan.

 

Vilka band jämför folk dig med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt? Och vilket är det mest udda bandet ni har jämförts med?

Patrick: Vi jämförs med band som La Dispute, Defeater eller Fjørt från Tyskland och vi kan se varför, för vi är mycket influerade av sådana här band. Men det finns alltid bara några få låtar jämfört med ett annat bands sound och folk säger att vi fortfarande har en unik stil för Autumn Kids vilket gör oss väldigt stolta.

 

Om du fick välja fem band från förr och historien och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade ni valt?

Davis: Orchid, Hot Cross, Sinaloa, Jawbreaker, Slint

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

Patrick: Säkert! Men det handlar också om att ha kul, vara kreativ och balansera min vardag.

 

Vilket är frågan du vill ha men du aldrig får. Snälla fråga den och svara på den?

Patrick: Hur känns det att headlina Wacken Open Air? Svar: Lika bra som de senaste gångerna ;)

 

En fråga till....ölfavorit sort? Om ni gjorde en öl vilken sort skulle det vara och vad harde det kallats?

Marvin: Min favorit typ av öl är förmodligen, som vi kallar det i Tyskland, "Helles". Jag har inget särskilt favoritbryggeri, men Reckendorfer eller Mahrs-Bräu är aldrig dåliga val. Det finns också ett lokalt bryggeri som heter "Bro-Bier" som Patrick har goda kontakter med och vi skojar ibland om att ha en "Autumn-Kids-Bräu" tillsammans med det bryggeriet. Hej Patrick, få det att hända! Haha