Astronuts från Tyskland sjunger på engelska och jag brukar tycka att tyska punkgrupper är bättre på tyska men Astronuts övertygar mig om att det är okej att sjunga på engelska. April-2022

 

Berätta lite om gruppens historia?  Ni har också varit i Barbecuties (hur kan jag få tag på två skivor?)

Sid: Vi har känt varandra i nästan 2,5 decennier nu, och jag känner mig hedrad över att vara omgiven av så härliga, kreativa och passionerade killar att jag inte bara kallar mina bandkamrater, utan mina vänner. Efter att ha delat scen med varandras band så ofta bestämde vi oss för att starta något nytt tillsammans 2018. Och det var det bästa beslutet någonsin!  Album av BBQTs kan fortfarande köpas direkt från oss - så om någon behöver någon gammaldags Pop Punk, bara skriv oss en rad!

Leo: Jag har aldrig varit medlem i Barbecuties, men jag känner alla medlemmar ganska väl skulle jag säga ;-) ! Jag är så tacksam att Sid en gång skrev ett mejl till mig för att fråga om jag ville gå med i ett Punkrockband som trummis. Tack för det, Sid, och allt annat, från djupet av mitt hjärta!

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

Leo: 42, gift, 3 barn. Tidigare medlem i ett punkrockband vid namn Spyhole. Musik är mitt huvudintresse. Om du vill veta något dåligt om mig fråga mina bandmedlemmar eller ännu bättre, min fru.

Chris: gitarrer/sång, 36, gift, 2 barn, huvudyrke: engelsk/geografilärare, intresserad av vinylskivor, retrospel, lego, men främst musik. Jag spelar också i ett Skapunk-band som heter Tequila Terminators som jag grundade för nästan 20 år sedan. 

Coli: Gitarr, 38, inte gift, inga barn. Jag är en frilansande webbutvecklare med passion för musik, mjukvaruteknik, tekniska saker och videospel.

Sid: sång/bas, vetenskapschef, hobbyskribent, trädgårdsmästare och kock och total musikfantast. Utan musik skulle jag inte vara här längre, antar jag. Skriva låtar, spela live, öva med mina snubbar - allt som håller mig frisk. Jag spelade i THE WHISPER COLLECTIVE, som jag anser vara en föregångare till ASTRONUTS (stilistiskt), BBQTs, grundade ett nytt Pop Punk Band som heter LOOKIT, MARTIANS! som också släppte ett nytt album nyligen, och - eftersom jag skriver alldeles för många låtar och verkar irritera mina vänner med massor av nya idéer - startade jag mitt eget soloprojekt som heter THE RIESLINGER (Pop Punk som tematiskt bara fokuserar på vin och min kärlek till Rock n Roll och Oldies). Dåliga vanor? Sheesh, jag har för många att berätta. Glad att de andra inte nämnde några av dessa

 

Jag kan höra många olika influenser men mest punk och lite USHC? Favoriter från förr?  

Leo: Det är för många, så jag låter de andra berätta ... Okej, så jag börjar med Nofx, Good Riddance, Strike Anywhere, Millencolin, Propagandhi...

Sid: Vi älskar faktiskt alla Melodisk Hardcore och Punkrock, så de ovan nämnda är alla bland våra favoriter. Ändå, när du lyssnar på vårt nya album DARK MATTERS, kanske du märker att det finns ett brett spektrum av influenser och inte bara positiva. När det gäller favoriter från det förflutna måste jag namnge ANOTHER BREATH, JAWBREAKER, MY CHEMICAL ROMANCE, JIMMY EAT WORLD och så vidare, som har en stor inverkan på vårt låtskrivande också. 

 

Astronuts, underbart namn.  Är ni nöjda med namnet?  Hur kom det upp?  Vad betyder det? Var du inte rädd att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

Sid: Vi älskar ordvitsar och tycker också att astronomiska saker är väldigt spännande, så en sak ledde helt enkelt till en annan ... Men vi gjorde lite efterforskningar om namnet efter att vi hade valt det och jag måste uttryckligen varna alla att inte slå upp det via urban ordbok, haha. Det är ganska äckligt... Bästa bandnamnet någonsin? RAMONES f.t.w.!

Leo: Jag visste att vi inte var de enda, men jag älskar det!

Coli: Det finns bara fyra sanna astronuter på den här planeten :D

Vad är det bästa med att spela live? Har ni gjort något sedan covid-19?

Leo: Vi spelade bara en stor festival under pandemin, vilket naturligtvis suger som musiker. Att spela live är det bästa med att göra musik. När du spelar inför en publik som gillar din musik kan du känna den magiska anslutningen.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället? Eller finns det inga dåliga ställen?

Sid: Jag skulle till och med spela på den skitigaste ockupationsstället på jorden, för ingenting konkurrerar med att spela live. Hur kunde det suga med dina vänner och göra det du älskar? Det enda vi aldrig skulle göra: Spela på arenor med udda politiska eller samhälleliga åsikter eller dela scenen med några rasistiska eller sexistiska artister!

Chris: En av mina favoritplatser är Colos-Saal i Aschaffenburg. Bra läge och många trevliga snubbar!

Leo: För mig är Café Central i Weinheim och Alter stattbahnhof i Schweinfurt två av de bästa platserna. Båda klubbarna är kända för sina legendariska Punkrock- och Hardcore-spelningar under de senaste 30 åren. Men naturligtvis finns det många fler fantastiska platser över hela Tyskland.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu?  Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?  

Sid: Well, jag antar att situationen inte skiljer sig från andra platser, för Punkrock var och är fortfarande en undejground sak. Det finns fortfarande några briljanta band runtomkring men enligt min mening var den sista större vågen av Punkrock här borta för ett par år sedan, med alla dessa anthemic, mid-tempo band, som du sjöng med medan du stod arm i arm i gropen med alla dina vänner. Du vet, de där festbanden.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

Chris: melodisk, progressiv, känslomässig.

Sid: Word!

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?  Har det förändrats genom tiderna?

Leo: Musiken och texterna från så många punkrockband och artister har påverkat mig sedan decennier. Jag älskar punkrocktrummor. Och förr i tiden gjorde jag en massa saker som folk förmodligen skulle definiera som att leva i punkrock livsstilen. Idag skulle jag bara säga att en stor del av mitt hjärta slår för mitt band och själva musiken.

Chris: Jag håller helt med! Punk är lika med ansvar. Och ju äldre jag blir, desto mer dyker jag in i den politiska sfären och just de hörnstenar som gör vår scen så stor: Viljan att hjälpa, behovet av att stå upp och säga ifrån - även om det ibland är impopulärt, den råa energin i kombination med ett budskap. Jag ser punk som ett tankesätt och en positiv mental attityd. Det är också en sak jag lärde mig av att lyssna på hardcore: Förstör inte bara, skapa! Och det är också vad jag försöker lära mina barn.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in i punk/hardcore? Och att spela musik själv?

Leo: Den första kontakten med punkrock var "No Control" från Bad Religion och det var mycket konsekvent.

Chris: Jag började med en hel del saker av Bad Religion och The Offspring och dök sedan in i mer underground punkband, tillsatta av massor av ska smaksatt punkrock.

Coli: Mina föräldrar gav mig 2 skivor på min 11-årsdag tillsammans med min första stereo: Den första var från ett band som heter "East 17" och den andra var "Smash" av Offspring. Du kan föreställa dig hur det gick ^^

Sid: Låt mig vara den udda och välja en låt istället: "We're only gonna die" av Bad Religion. Det är melodi, tempo och texter smält till den bästa f ******g ilskan någonsin. Från det ögonblick jag först hörde det 1993 döptes jag och hittade det jag hade sökt.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?

Sid: Det mest chockerande skulle vara att visa lite kärlek till dina föräldrar! Dessutom hjälpa dem att förstå varför du gör saker annorlunda och varför du älskar det du gör. Det är Punkrock, för det är smart!

 

Hur är det att bo i Tyskland just nu? Politiskt? Fascister?  

Leo: Jag är tacksam, för jag kan leva mitt liv ganska fredligt. Politiskt ser jag på de så kallade populistiska partierna i Tyskland och i hela Europa och inser hur många människor som påverkas av dem, vilket gör mig rädd på ett sätt. Skit i fascismen!  

Sid: Fortfarande det bästa stället att bo på enligt min mening. Jag känner mig mycket privilegierad att växa upp här i en demokratisk stat med ett väl fungerande hälso- och välfärdssystem, god utbildning och yttrandefrihet. Och jag kan fortfarande peka öppet på saker som inte fungerar bra, genom att stå på scenen med mina vänner. Det är därför jag är väldigt tacksam.

 

Finns det några bra band från Tyskland just nu?  Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

Sid: Som redan nämnts ovan är scenen livlig och det kommer alltid nya akter. Men, och detta skiljer sig inte mycket från andra platser, Punk och Hardcore är fortfarande underground. I vår hemstad Mannheim har vi massor av band från alla typer av genrer, det finns ett ungdomscenter som är värd för massor av coola Punk- och Hardcore-spelningar och även några små klubbar och barer som främjar levande musik. Så man behöver inte klaga.

 

Vad vet du om Sverige?  Har du varit här nån gång? Vad är typiskt svenskt?

Leo: Inte mycket måste jag erkänna, jag har bara varit där en gång och bara för en dag i Stockholm. 

Chris: Jag har varit i Sverige en gång och bott i Uppsala och Stockholm i en vecka. Jag gillade det verkligen och bodde på ett vandrarhemsfartyg. Jag älskar Kanelbullar, yum!

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

Leo: Satanic Surfers, Randy och Adhesive är mina favoriter från Sverige hittills! Och det finns många fler. Den svenska punkrock/hardcore/melodycorescenen var viktig och är viktig sedan mitten av nittiotalet.

Chris: Jag gillar Millencolin ganska mycket, särskilt "Pennybridge Pioneers", och några av metallsakerna, som In Flames.

Coli: Millencollin och Adhesive!

Sid: Enligt min mening har Sverige en av de största musikscenerna någonsin. Bortsett från de 90-tal skatepunk hrupperna som vi alla älskar, måste jag nämna t.ex.  FINAL EXIT, AC4, THE SENSITIVES, YUM YUMS, MANDO DIAO, AT THE GATES, ENTOMBED, WOLFPACK, ISOLATIONS YEARS. Helig guacamole, jag kan pladdra i timmar, men det är bäst att jag stannar här.

 

Era texter, vem skriver dem och vad påverkar er?  Aldrig på tyska?

Sid: Jag brukar skriva alla texter och jag känner mig mer bekväm med att sjunga på engelska än på tyska, eftersom det tyska språket ibland är väldigt hårdklingande, plus att jag kan vända mig till en bredare publik på det sättet. För mig personligen är det mer meningsfullt att skriva på engelska och jag har gjort det i mer än 25 år vid det här laget. Det känns bara ganska naturligt. När det gäller inspiration försöker jag hålla ett vakande öga på vad som händer i världen och i mitt personliga liv. 

 

Berätta lite om följande låtar

-Elegy for Tony, The hockey mascot En sång om en pojke som försöker så hårt att bli en bättre person och hitta lite kärlek i denna kalla värld, men blir mobbad permanent och slutligen dör av ett brustet hjärta utan att någon noterar det. Han bleknar helt enkelt bort och försvinner. Det ska vara en påminnelse om att se upp för din sociala miljö och erbjuda hjälp, närhelst det är  desperat behov. Att titta bort från de hjälplösa kan döda.

-Escapologies Lustigt att du valde den här också! Det handlar också om att vara en utstött i vårt samhälle, men den här gången lyckas huvudpersonen, som är transperson, äntligen komma ut och höja sitt mellanfinger mot de okunniga. Det är en metafor för var och en av oss att sluta lida för andras tro och bara börja göra det som är bra för oss själva. Var snälla mot varandra och försök att acceptera människors individualitet.

-Hello Trouble En vän till mig dog plötsligt förra året och det krossade mig totalt. Han var mer punkig än någon annan och han var den trevligaste, mest godhjärtade och altruistiska killen någonsin. Även om han inte hade något intresse av musik alls var hans attityd mycket inspirerande och han gjorde alltid vad han trodde på. Även om det var ganska uppenbart att han skulle misslyckas då och då. Så jag skrev den här låten om att medvetet ta en risk i livet, en låt om att veta oddsen för att göra misstag.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?

Sid: Det kommer aldrig att bli en dum/ rolig ASTRONUTS-låt, eftersom vi betraktar bandet som ett verktyg för att visa vad som är fel med denna värld - både personligen och politiskt. Men det betyder inte att vi är oroliga personer. Vi använder helt enkelt de andra banden vi spelar i för sådana frågor. Dessutom skulle ASTRONUTS musik inte matcha så bra med texter om fest antar jag.

 

Politik och musik, går det hand i hand?  Vilken är er mest politiska låt?  Är det viktigt att få ut era åsikter i musik? Eller är det okej att spela musik och inte sjunga om politik?

Leo: Vi har flera politiska sånger som gör det helt klart var vi står. Och jag tror att det är en stor och viktig del av punkrockmusiken och hela konceptet med dess konst. Det måste vara kontroversiellt och sårat ibland, för det är den verklighet vi möter varje dag.

Sid: Naturligtvis är det legitimt att spela opolitiska låtar och vi lyssnar också på sådana band och vi älskar dem. Men det var ganska tydligt från den dagen vi började, att vi hellre fokuserar på några mörka frågor ;). Jag tror att tung musik helt enkelt är det bästa sättet att gnugga salt i samhällets sår. Vår mest politiska låt "Leviathan" finns på vårt senaste album och handlar om uppviglare som agiterar och försöker lura folket genom att ljuga. Vi skrev faktiskt det om den nuvarande situationen i Tyskland med alla dessa dumma högeridioter som bara klagar och förgiftar människors sinnen, men i sin tur inte har något att erbjuda och bara tänker på sitt eget grepp om makten. Och den här låten blev ännu mer relevant i februari 2022 med den ryska attacken mot Ukraina. Det är en mörk förutsägelse om vad som händer när psykopater försöker sprida sin egen verklighet. Vi ville ge en inblick i dessa dåliga människors sinnen och visa deras verkliga motivation.

 

Bästa politiska bandet/artisten?

Leo: Propagandhi

Chris: Ja, Propagandhi 

Coli: Propagandhi

Sid: Jag håller helt med.

 

Tror du att musik (text och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?  Har du några exempel?

Chris: Definitivt ja på ett känslomässigt sätt. Jag tror att det har funnits några texter som hjälper dig att gå igenom svåra tider. En skiva som jag omedelbart kommer att tänka på är "The Black Parade" av My Chemical Romance. 

 

Ditt favoritskivomslag överhuvudtaget?  Vem gör era omslag?  Och har ni några bra skivaffärer i er hemstad?

Sid: Jag är i grafisk design och jag betraktar bara ett album som färdigt, när konstverk, musik och texter bildar en helhet. Jag tål inte skivor med skitiga omslag. När jag lyssnar på ett album vill jag vilja titta på konstverket och få en ytterligare fantasinivå som musikern har av sitt eget konstverk. Det är en integrerad del. Det är därför estetiken är viktig för oss som band. Bra skivaffärer? ja, det finns COMEBACK i Mannheim, HEAVEN RECORDS i Worms och ECHOBEAT i Aschaffenburg som säljer den coolaste vinylen etc. Du kan till och med köpa vår musik där. Så kom förbi om du är i närheten!

 

Sid: Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vad som helst?

Jag älskar dem alla. Förutom att spendera de flesta av mina pengar på Vinyl älskar och köper jag fortfarande CD-skivor och kassetter. När det gäller den senaste vinylkrisen kan man till och med observera en ökning av CD-försäljningen och inom underground scenen kommer detta medium aldrig att gå ur stil. Det hoppas jag i alla fall.


Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Leo: Fem är för mycket, bara en, jag försöker, så... skiva (endast punkrockgenre) (svåraste frågan någonsin): Jag går för "How to clean everything" . Är det här min "Decline"? eller bara min "Suburban teenage wasteland blues" eller svänger jag bara From left to right" ? (Åh Sid, tack ett än en gång för den vinylen!!) Nej.. det är: "Longest Line EP" jag kunde fortsätta med så många ... Bästa konsert: No use for a name, Making friends tour 1997. Bästa sakerna i livet: ... Bara två... Min familj och det här bandet...

Sid: Att lägga till något i Leos svar skulle bara vara hädelse! Vi är alla överens!

 

Första, senaste och dyraste skivan som någonsin köpts?

Sid: Först var Guns n' Roses (Aptit for Destruction), billigast var Badtown Boys (Epidemic) för 50cts på en loppmarknad, och dyra var alla andra. Vinyl är så dumt överprissatt just nu. Det suger!

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

Sid: Nej, nej. Det är ett privilegium!

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

Sid: Som recensent för en tysk fanzine själv kan jag inte annat än betona hur viktigt detta är för ett band att förvärva ryktbarhet. Den konstigaste jag har fått för ett av mina tidigare band var från en amerikanskt zine, som hävdade att han vägrade att recensera vår skiva på grund av vårt udda sinne för humor. Men sen skrev de en lång ändå istället för att bara kasta skivan rakt i papperskorgen. Jag ser detta som en total framgång ;)

 

Om du kunde välja fem band från förr och historien och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilken skulle ni välja?

Sid: Jag vill se RAMONES, GREEN DAY, THE WEAKERTHANS, NOFX och SICK OF IT ÖPPNA SIG FÖR oss alla, göra en gemensam cover av " I can’t help falling in love with you " av ELVIS och sedan bli riktigt packade med oss bakom scenen. Eftersom jag är en äkta, positivsinnad troende, vet jag att detta kommer att hända en dag. Och när det gör det, kommer jag att spela in det på band och få det spelat på min begravning. Det här kommer att gunga!

 

Är musik ett bra sätt att komma ut med frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

Chris: Jag är ganska säker på att för oss alla är musik ett sätt att fly från vardagen till ett broderligt, tröstande och mäktigt projekt som ofta hjälper till att övervinna vissa kamper och hantera dem. Det hjälper definitivt att lätta upp och må bättre, ungefär som en krympa avtala tid.

Leo: Musik är vägen, det hjälper så många människor att övervinna frustration, hålla sig starka eller till och med leva ett bättre liv!

 

Framtidsplaner för bandet?

Leo: Spela live så mycket som möjligt och även spela in ett nytt album! Vi har redan några heta låtar på gång!

 

För dig själv?

Leo:Bli en bättre trummis.

 

Visdomsord?

Leo: Det är aldrig för sent att bli en bättre trummis!

 

Något att tillägga?

Leo: Tack så mycket för intervjun!

 

Ölfavoritsort? Om ni gjorde en öl vilken sort skulle det vara och vad har det kallats?

Coli: Eichbaum Export 

Leo: Faust Pils från vår hemstad och Pfungstädter Pils

Chris: Jag gillar Faust öl också. Jag föredrar den mörka som heter "Schwarzviertler". Det finns också en mörk från Schwind Brewery i Aschaffenburg som jag gillar.

Sid: Gratis öl är det bästa, jag kan inte fatta att ni inte nämnde det! Ni barbarer!