Anders F Rönnblom -vill inte bli allas egendom
Anders F Rönnblom är en killa som jag har gillat sedan slutet av 70-talet då jag köpte en skiva med honom tillsammans med Radioators på Ginza. Här var Anders så snäll att han svarade på ett fyrtiotal frågor från mig en helg i april 2005.
Varför började du att spela från första början, började du med gitarr? -Började med en Skiffle Group 1959. Spelade mandolin. Sedan blev det gitarr och gitarrgrupp 1961-62. Började skriva låtar på allvar, på engelska, 1963-64. Popband under 1964-1966.
Du kan spela andra instrument också, vilka? -Fuskar lite med piano, har fuskat med munspel.
Har du varit med i några band, ,vilka ? -1962-63 Red Fires. 1964 Bob Major & The G.I.:s. 1966 Anders & Nicko. 1973 Den Långa Ludna Svansen. 1978-80 Maddepolam. 1981-83 Seskaton. 1989-1991 Bravado Bravado. 1994-1996 The Caviar Pizza Band. 1997 The Incredible Gretsch Brothers. 2003-05 Anders F Rönnblom Band.
Varför har du mestadels varit solo fast med kompband? -Både och, faktiskt... Har alltid jobbat med gruppen som ett kollektiv, fastän det är jag som för det mesta har stått som soloartist med mina skivprojekt. Men Bravado Bravado var initialt ett kollektiv med mig, Jesper Lindberg och Håkan Ström. Och Incredible Gretsch Brothers-projektet delades till 50% med Peter R Ericson.
Hur är känslan att aldrig ha blivit riktigt känd likt Ulf Lundell eller så? Bittert eller är det ganska skönt? -Det är ganska skönt, faktiskt. Det är väldigt privilegierat att ha fått gjort ett 20-tal plattor men ändå inte ha blivit exploaterad och folkkär. Att bli så kallat folkkär i Sverige är förödande för en musikkarriär, anser jag. Visserligen kan man tjäna massa pengar, men den kreativa förmågan blir oftast väldigt hämmad.
Men du har haft några hitlåtar ibland, som Jag kysste henne, Det är inte snön som faller osv? Är det lagom att ligga på det planet? -3 små hittar under 80-talet. Jag Kysste Henne Våldsamt, Europa Brinner, och Det Är Inte Snön Som Faller... Det kändes rätt OK. Kysste Henne låg ju på singellistan i många veckor och sålde rätt bra.
Vilken av dina skivor har sålt mest respektive minst? -Har faktiskt ingen aning om detta. Skulle tro att 80-tals plattorna, där Kysste Henne och Europa Brinner låg har sålt ganska bra.
Vilken skiva är du mest nöjd med? -Plattorna är ganska olika, speglar olika musikstilar, så man har olika förhållanden till dem. Men Ramlösa Kvarn från 1972 är fortfarande en mycket bra produktion. Skivan Våld från 1991 tycker jag mycket om för att låtmaterialet är så starkt, och att skivan spelades in väldigt spontant i studion på endast 2 dagar.
Vilken låt är det de flesta vill höra när du spelar ute? -Det Är Inte Snön Som Faller.
Försöker du att spela låtar från hela din karriär? -Ja, i och med att F-BOXEN har släppts vill vi försöka ha låtar från samtliga 18 album.
Du har väl aldrig varit uttalad politisk men tycker du att musik och politik hör ihop? -Inte direkt uttalad partipolitisk, kanske... men ändå är texterna mycket politiska. Enligt journalisten Bengt Eriksson har jag alltid varit politisk och allmänkritisk i mina rapporteringar om samhället.
Den bäste politiske textförfattaren? -Dylan, Zappa, Wiehe, Cornelis... Och många nya okända band som talar om dagens verklighet... Det finns så många som har skrivit mycket starka saker...
Jag har ju alltid lyssnat på punk sedan den kom men när jag för första gången hörde dig på Tarschan Boulevard blev jag betagen av din musik, hur kunde det komma sig att du bröt igenom min punkbarriär tror du? -Vet inte... Men jag har hört samma sak från fler musiker... I grund och botten är det väl så att jag har en punk-attityd inom mig trots att jag tillhör en annan generation innan punken. Men ordet 'Punk' i amerikansk mening är ju lite annorlunda än det 'punk' som vi lärde känna här i slutet av 70-talet.
Din musik har väl alltid varit lite svår att beskriva, vad är det konstigaste du har hört någon kalla den? -Den har kallats t,ex Punk-Reggae, Vis-Punk, Poesi-Rock, Blues-Rock, Vis-Rock... Alla dessa benämningar är ju egentligen lika konstiga allihop. Någonstans finns det naturligtvis en blandning av allt det här... Influenser från allt det man vuxit upp med och påverkats av under de senaste 40 åren... Från början hette detta bara Rock?n?Roll, kort och gott.
Att skriva på svenska är självklart för dig, har du gjort några låtar på engelska? Varför eller varför inte? -Jag skrev engelska texter hela 60-talet. Sedan blev det svenska. Nu håller jag på att översätta gamla svenska texter till engelska för eventuell engelsk produktion. Vi får se vad det blir.
Blir det mycket spelningar nuförtiden? -Ja, det har börjat rulla på igen. Vi har fått fantastiskt fina recensioner. Vissa tidningar har kallat mina musiker för 'lysande', 'snudd på världsklass'... Det känns riktigt kul.
Hur ser din publik ut, är det väldigt blandat och vad är det mest extrema du har varit med om som kommit som publik? -Numera är det 2 olika generationer. Dels de gamla fansen från 80-talet som nu är ca 40-50 år gamla. Och sedan har vi rätt många unga 20-25 åringar som har ärvt, lånat, eller blivit uppvuxna till min musik. Kul!
Mycket måste väl ha hänt under din karriär, vad är det lustigaste som har hänt? -Att man med lätthet får en helsida i Aftonbladet och Expressen om man tappar en högtalarlåda på foten och krossar en stortå. Mycket lättare än om man gör en bra rockplatta.
Du släppte ut en Box med 18 skivor och en DVD för ett tag sedan, vilka köper den? Hur kom det sig att du släppte ut en sådan mastig sak? -Alla gamla fans som har tappat bort de gamla vinylplattorna. 12 av de gamla plattorna finns ju inte längre att få tag i, så att de nu finns på CD är ju naturligtvis en bra grej. Sedan är det en fin presentation av mig som artist för dom som helt har missat mig under åren.
Är allt som du har gjort med på den? -Alla publicerade och inspelade låtar finns med. Plus mer än 30 bonuslåtar. Livelåtar, demos, och udda versioner.
Vad är det på DVD:n? -7 st musikvideos + den tecknade julfilmen. Sedan finns det också lite digital konst och animationer.
Finns det någon bra musik i Sverige idag? -Otroligt mycket bra musik kommer fram hela tiden. Och den står ju sig så bra internationellt sett. Men de flesta kör ju också på engelska. Synd bara att så få jobbar med det svenska språket, och där tycker jag fortfarande att det brister en del.
Vad tror du att internet har gjort för dagens artister? -Internet kommer att vara livsavgörande för en mängd artister. För att över huvud taget kunna nå ut och få en publik.
Vad anser du om nedladdningen av musiken, dödar den musiken eller gör den så att den lever upp ännu mer och blir mer kreativ? -Naturligtvis gör den att musiken lever. Förnyas. Sprids till fler och fler. I grund och botten en positiv företeelse. Problemet är bara att upphovsmännen måste få ersättning på något sätt. Den konventionella skivindustrin kommer att förändras. Upphovsmän kommer troligen att hitta andra väger att få betalt för sina låtar.
Har du själv laddat ner något någon gång? -Nej, jag har inte börjat med det än... Har just börjat spela min gamla vinylsamling från 70-80-talen.
Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter du varit på och fem viktigaste sakerna i livet? -Skivor: 1. Blond On Blonde, Bob Dylan 2. Buffalo Springfield Again 3. Music From Big Pink, The Band 4. Smiley Smile, Beach Boys 5. Trout Mask Replica, Captain Beefheart Konserter: 1. The Band på Konserthuset i Stockholm 2. Crosby Stills Nash & Young på Konserthuset i Stockholm 3. Jimi Hendrix Experience på Gröna Lund, 4. Cream, på Konserthuset i Stockholm, 5. Littlle Feat på Konserthuset i Stockholm,
Mest pinsamma skivan i samlingen? -??? Vet ej... Troligen någon konstig syntschlagerskiva på 80-talet.
Många skådespelare och liknande skivor och artister blir skådespelare? detta är inget du har prövat på eller känner för att pröva på? -Nej.
Är det så att många som håller på med underhållning är såpass allround eller får många bara chansen för att de är kända? -I Sverige blir det lätt så att man måste bredda sig, pröva på olika saker för att kunna överleva. Typ, kabaret, krogshow, ståuppkomik, teater, film...
Hur tycker du det är att bo i Sverige idag? -Det är väl OK. Vi har det bra jämfört med många andra länder. Men det är mycket som har förändrats. Det svenska folkhemmet är borta. Vi är ett annat land idag än för 25 år sedan. Vi är också ganska bortskämda med en hög levnadsstandard och blir därför frustrerade när välfärden börjar monteras ner.
Hur tycker du att regeringen skötte sig vid tsunamikatastrofen? -Mycket underligt. Amatörmässigt. Men allting berodde på att vi inte är vana vid sådana här katastrofer. Italien, t.ex. har haft jordbävningar och skalv och har därför en helt annan beredskap, med en myndighet som agerar självständigt och snabbt.
Är det ett perfekt tillfälle för oppositionen att vinna väljare när sossarna gör bort sig? -Ja, det där sker väl per automatik, liksom.
När du skriver texter, vad inspireras du av? -Allting runt omkring mig. Tidningar. TV. Hur folk pratar. Hur folk uppför sig... Det är bara att titta sig omkring.
Musikaliskt hur har du ändrat dig tycker du sedan du började? -Man förändras hela tiden genom alla intryck men får... men ändå finns det en stomme som lever kvar sedan de allra första intrycken av rockmusiken i slutet av 50-talet. Den försvinner aldrig. Den bara förändras, modifieras, förfinas...
Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt? -Det har varit en hel del intervjuer sedan F-BOXEN kom ut i november. Nej, det brukar för det mesta vara ganska trivsamma stunder.
Framtidsplaner med musiken? -Spela mycket ute. Börja flera nya musikprojekt. Videoprojekt... Göra en samling konstvideos av tidiga texter.
För dig själv? -Skriva klart en bok som legat halvfärdig sedan 80-talet.
Visdomsord? -It may be necessary to be on the top of a mountain in order to find the best way up. (Dr. Edward DeBono)
Nåt att tillägga? -Rock ON!!
|
|
||